Co konkrétně jste jedly při eliminační dietě?

12885
30.5.22 16:05

Co konkrétně jste jedly při eliminační dietě?

Zdravím maminky a ekzematiky :D

Mám miminko sedm týdnů a mám podezření, jestli nemá nějakou potravinovou alergii. Uvažuji o zkušení eliminační dietu ale skutečně nevím, co bych vůbec jedla. Hodně jsem už googlila ale vždy najdu jen obecné řeči, případně co konkrétně VYNECHAT, ale nikde jsem prostě nenašla co teda jíst.

Zatím jsem vyčetla že by nemusel být problém jíst:

• Banány
  • rýžové mléko a jogurty
  • cuketu
  • olej
  • v mírnější verzi diety kuře a brambory
  • Hovězí a vepřové si nejsem jistá? A s čím?
  • Avokádo
  • baby špenát

A dál fakt nevím :nevim:

Jinak malá se teď strašně zhoršila po vakcíně na rotaviry, od očkování kaká jen zelený hlen a dnes jsem našla i nitky krve. Nevím, jestli je to teda spíš tou vakcínou, nebo se jí shodou okolností zrovna rozjela ABKM nebo na něco jiného (lepek, oves - toho jím hodně, protože nahrazují normální mléko ovesným). Tak kdyby měl někdo náhodou zkušenost i s tímto, prosím napište :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
10141
30.5.22 16:25
@Liberalissima píše:
Zdravím maminky a ekzematiky :D

Mám miminko sedm týdnů a mám podezření, jestli nemá nějakou potravinovou alergii. Uvažuji o zkušení eliminační dietu ale skutečně nevím, co bych vůbec jedla. Hodně jsem už googlila ale vždy najdu jen obecné řeči, případně co konkrétně VYNECHAT, ale nikde jsem prostě nenašla co teda jíst.

Zatím jsem vyčetla že by nemusel být problém jíst:

• Banány
  • rýžové mléko a jogurty
  • cuketu
  • olej
  • v mírnější verzi diety kuře a brambory
  • Hovězí a vepřové si nejsem jistá? A s čím?
  • Avokádo
  • baby špenát

A dál fakt nevím :nevim:

Jinak malá se teď strašně zhoršila po vakcíně na rotaviry, od očkování kaká jen zelený hlen a dnes jsem našla i nitky krve. Nevím, jestli je to teda spíš tou vakcínou, nebo se jí shodou okolností zrovna rozjela ABKM nebo na něco jiného (lepek, oves - toho jím hodně, protože nahrazují normální mléko ovesným). Tak kdyby měl někdo náhodou zkušenost i s tímto, prosím napište :kytka:

mrkni na tuto tabulku:
https://verazikova.cz/alergeny/

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24817
30.5.22 16:37
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10141
30.5.22 16:37

Maso je vhodné krůtí, králík, jehněčí, vepřové.
Kuřecí není na začátku vhodné, když je reakce na vajíčka a hovězí při reakci na BKM.
Dobré jsou třeba vývary.
Skvělé jsou jáhly a vůbec pseudoobilniny bývají dobře snášené.
Doplňuj vápník pro sebe, protože jako kojící matka ho budeš mít na začátku eliminační diety nedostatek. Špenát bývá dobře snášen i normální, nejen baby.
Dřív se hodně doporučovalo rýžové a ovesné mléko s vápníkem, ale už je jen velmi těžko k sehnání. Byla v tom řasa Lithothamnium Calcareum, která obsahuje velké množství vápníku. Dá se koupit nadrcená a přidávat do jídel - fajn je třeba dát při vaření k tomu špenátu a tak… tím si také pomůžeš s příjmem vápníku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14435
30.5.22 16:45

@Liberalissima kamarátka bola 10 mesiacov na quione a krútim na vode. Minimum zeleniny, ovocie dráždilo :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12885
30.5.22 16:46
@meduzza píše:
mrkni na tuto tabulku:
https://verazikova.cz/alergeny/

Tak to je dobré, díky :kytka:
Jen teda květák a kedlubna když dítě už tak trpí na prdy, to nevím :think:
Ale tak je tam toho dost na výběr :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12885
30.5.22 16:47
@meduzza píše:
Kuřecí není na začátku vhodné, když je reakce na vajíčka a hovězí při reakci na BKM.
Dobré jsou třeba vývary.
Doplňuj vápník pro sebe, protože jako kojící matka ho budeš mít na začátku eliminační diety nedostatek. Špenát bývá dobře snášen i normální, nejen baby.
Dřív se hodně doporučovalo rýžové a ovesné mléko s vápníkem, ale už je jen velmi těžko k sehnání. Byla v tom řasa Lithothamnium Calcareum, která obsahuje velké množství vápníku. Dá se koupit nadrcená a přidávat do jídel - fajn je třeba dát při vaření k tomu špenátu a tak… tím si také pomůžeš s příjmem vápníku.

Ovesné mléko s vápníkem mám doma, ale není oves taky právě alergen? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12885
30.5.22 16:49
@jjss píše:
@Liberalissima kamarátka bola 10 mesiacov na quione a krútim na vode. Minimum zeleniny, ovocie dráždilo :?

Tak to narovinu říkám, že by šlo dítě na UM. U nás je UM i tak na spadnutí, protože malá nepije z prsu a mléko dost časově náročně odsávám, což vzhledem k náročnosti dítěte často prostě nejde :nevim:

V podstatě bych tu dietu asi držela jen na potvrzení nějaké alergie, a pokud by se např potvrdila abkm, řekla bych Mudr o příslušné UM.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12885
30.5.22 16:50
@meduzza píše:
Dobré jsou třeba vývary.

Díky moc, jen ty vývary - ty už smí být kuřecí a hovězí? Nebo ani to ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10141
30.5.22 16:51
@Liberalissima píše:
Ovesné mléko s vápníkem mám doma, ale není oves taky právě alergen? :think:

Máš pravdu, v prvním týdnu se doporučuje vyřadit i oves. Ale je pak jeden z prvních, který se doporučuje zařadit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6672
30.5.22 16:51
@Liberalissima píše:
Ovesné mléko s vápníkem mám doma, ale není oves taky právě alergen? :think:

Nevím, jak u alergických miminek, ale řada klasických celiaků oves běžně jí, protože obsahuje lepku naprosté minimum (který se tam navíc spíš dostává při zpracování - ale dají se kupovat ovesné vločky a výrobky, které mají garantováno, že se s jinými obilovinami nepotkaly).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14435
30.5.22 16:52

@Liberalissima dieťa kamarátky malo šialene silný ekzém, v 2 týždňoch už bolo na kortikoidoch. Ale ono pilo bez problémov a odmietalo fľašku. Netráp sa, choďte na testy a keď tak UM. Aspoň si trochu oddýchneš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10141
30.5.22 16:52
@Liberalissima píše:
Díky moc, jen ty vývary - ty už smí být kuřecí a hovězí? Nebo ani to ne?

Ty na začátku vhodné nejsou. Jen z těch mas, které se smí. Pak můžeš začít zkoušet třeba ten hovězí, kuřecí až se to zklidní, tak každý zařadit jednou týdně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2349
30.5.22 16:53

S tou eliminační dietou sice neporadím, ale měla jsem fakt hodně mimi pacientů, kteří se dočasně hodně zhoršili právě po vakcíně na rotaviry.

Typický případ rodič s malinkým miminkem s průjmem a eventuálně kopřivkou. První, na co jsem se hned ptala bylo očkování proti rotavirům. Bohužel tak týden dva od očkování je tahle reakce u miminek častá, ale většinou to odezní samo od sebe. Tím samozřejmě nevylučuju nějakou potravinovou intoleranci, ale to očkování to může dočasně výrazně zhoršit. My jsme hodně plošně doporučovali probiotika (nevím, jaké jsou v ČR, ale myslím, že Biopron dělá docela dobré směsi i pro kojence, ale víc jich neznám).

Tak přeju brzké uzdravení

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10141
30.5.22 17:00
@jjss píše:
@Liberalissima dieťa kamarátky malo šialene silný ekzém, v 2 týždňoch už bolo na kortikoidoch. Ale ono pilo bez problémov a odmietalo fľašku. Netráp sa, choďte na testy a keď tak UM. Aspoň si trochu oddýchneš.

Testy u malých miminek na potravinové alergie nebývají průkazné :(. Ono je pro miminko lepší, když maminka stále kojí. Protože ona tím zjistí přes kojení co mu vadí. Je to pro něj lepší, než dostat pak přímo to jídlo. Ony ty alergie postupně mizí a po čase maminka může často při kojení už sama jíst všechno - či třeba vynechat jen pár věcí. Začátek je hodně těžký a někdy se na to nepřijde co vadí a na to UM mimčo třeba přejde. Ale když se podíváš na diskuze, kde některá mimča nechtějí pít Neocate, Alfamino, které jsou pro nejvíc alergické děti… tak to také pro maminky nemusí být zrovna lehké.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma jóga pro zdravé tělo

Ikona - Karolína Racková

Karolína Racková