Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Dobry den, jsem v dost silene situaci kdy bych nerada komukoliv ublizila. Skusim vse popsat co mozna nejstrucneji. Mam uz 6 let v pestounske peci mou setricku, ted ji bude 10let. S pritelem jsme spolu 7 let a mame spolu i 4 dceru. Pred par dny za mnou ma sestra prisla s tim ze ji mel pritel sahat mezi nohy. Se setrou ao zacatku co ji mam u sebe dochazim k psichologovi ktery me ale upozornil na to ze se muze stat ze sestra casem s necim podobnym přijde, protoze ma sklony k manipulátorsví a meho pritele pry podvedome bere za sveho chlapa ackoliv je takhle mala. Vubec netrvrim ze ji nevěřím, po tom co mi rekla a rekla ze mi to rekne i pred nim a to take udělala. A reakce meho pritele se mi vubec nezdala v pořádku. Jsem v koncích. Nechci znicit zivot ani jednomu z nich. Ale jakmile uz s tim pujdu a zacnu to nejak resit uz to nikdy nebudu moct vzit zpet a muzu tim chlapovi uplne znicit život. Na druhou stranu nechci pokud je to pravda a ja bych to nijak neresila poznamenat zivot sestře.
To je opravdu hrozná situace
zda lže, pozná nejlépe odborník, ihned bych se objednala do ps. poradny pro rodinu jako akutní případ - měli by vás vzít hned - tam mají techniky, jak rozpoznat, zda si vymýšlí..
možné je oboje a oboje je strašně špatně
držím ti palce, podcenit to nemůžeš…
holka je tedy problémová? byly tam potíže se lhaním/krádežemi/výchovou už dříve?
Vzala bych ji k psychologovi, pokud by potvrdil, že lže, už bych ji nechtěla v pěstounské péči. Nenechala bych si ničit rodinu.
Pokud mluví pravdu, řešila bych to se sociálkou a policii, tak jak se to má správně dělat.
@Lucy75 píše: Více
Manipulativní povaha nemusí mít žádné takové projevy. Jen velmi laicky. Manipulativně se mohou projevovat i jen velmi inteligentní děti, tím, že je takové dítě v péči má už určitě nějaké zážitky (úmrtí rodiče?) za sebou. Může být potlačena nějaká emoční stránka a jen jít za nějakým svým vnitřním cílem. Vůbec to tedy nemusí být problémové dítě. Jinak s tebou souhlasím. Jen myslím, že i psycholog by mohl mít velký problém poznat kde je pravda.
Pokud je to reálná situace, je to v pr..
@Rádkyně píše: Více
Postupovala bych stejně.
@LucinaEmma Přijde mi divné, že by o tom tak „lehce“ mluvila před tvým mužem. Ten reagoval jak? To jsi nenapsala.
A jak teda reagoval? Tohle není sranda a je potřeba to řešit ihned.
Píšeš, že se ti nezdala reakce přítele, ale jaká konkrétně byla? To by možná pomohlo situaci osvětlit. Všimla sis u něj (nebo mezi nimi) někdy nějakého divného chování k sestre? Případně u něj obecně? Nebo to přišlo jako blesk z čistého nebe?
Já jednou křivé obvinění od 12leté holky na jejího otčíma přímo řešila..
obecně se spíše má věřit oběti (myšleno nikdy nepodcenit takové oznámení), byla velmi přesvědčivá včetně okolností, času, všeho.. šel do vazby…
až u soudu se potvrdilo, že motivací holky bylo, že žárlila na vztah matky a jeho a navíc on byl poměrně přísný, zakázal tehdy koupi i-phonu
tyto dva motivy měla k tomu, že totálně rozbila celou rodinu, ten chlap se z vazby sice za pár dní vrátil, ale odstěhoval se po takovém zážitku a nikdy se už nedali dohromady ![]()
bohužel je spíše více případů, na které se nikdy nedojde a kdy různí strýčkové-otčímové apod. skutečně děvčata zneužívají
každopádně je to hrozná situace a musí se hned řešit…
někdy pomůže jako první pomoc (pokud není na intervenci v poradně hned termín k dispozici) zajít s holkou aspoň za školním psychologem, jsou i na takové situace proškoleni, ale zde si nejsem jistá, zda zvládnou vyhodnotit lež-pravdu…
chce to odborníka, než se podá tr. oznámení, pak už to jede jako vlak, ze kterého nelze vystoupit.. o u dítěte do 12 let se brutálně zvýšily sazby trestů a jedná se zvlášť závažný zločin na dítěti nízkého věku - od Nového roku už je to zenužití bezbrannosti - trest 5-15 let, fakt žádná, ale žádná sranda…
@Temnástranasíly píše: Více
ono je to přesně tam, kde píšeš bohužel i v přpadě, že to reálná situace není a holka si to vymyslela…
to je prostě šílené a nikdy se jí už nebude dát věřit, jak on po takovém nařčení s ní má být třeba sám doma? to si tam má dát kameru, že s ní nic nemá, nebo já nevím, je to otřesné, ať je pravda tam či tam, oboje je děsné.
Je to šílený. Já bych jí už doma nechtěla, kdyby se provalilo že si to vymyslela. Docela mě zaráží, že s ní zakladatelka navštěvuje psychologa tolik let, a co jí řekl.
@arinecka píše: Více
ano, tam bude i zakopán pes někde jinde.. máme málo vstupních informací
a opravdu nikdo z nás nemá věšteckou kouli, co je a není pravda
pokud si to vymyslela, cítím to obdobně jako Ty, už bych jí nemohla věřit a náš vztah by to velmi, ale velmi negativně poznamenalo… pryč bych jí asi nedala, ale dostala by „červenou kartu a důtku s výstrahou“ a nějaký hodně citelný trest (např. půl roku bez elektroniky apod.), tohle se prostě nedělá…
bavím se samozřejmě o variantě, že by si to vymyslela
pokud je to pravda, tak tímhle by můj vztah skončil.
Jak ale Pravdu zjistit, to je to, oč zde nyní běží.
PS : CO JE OBA NAPŘÍMO KONFRONTOVAT? Prostě posadit proti sobě a ať si do očí řeknou svou verzi? předtím si načti známky lhaní ( může to být : uhýbání pohledem, křížení nohou či rukou, stavění „hráze“ před sebou, červenání apod…).. řekla by mu to do očí?
Právě, příliš málo informací. Tak konfrontace není špatný nápad, když to už řekla na plnou pusu i před ním, tak by s tím asi nemusela mít problém. Jen mě fakt zaráží, že se ho ta holka nebojí. Hodně často děti nic neřeknou, protože mají strach. Většinou násilník vyhrožuje, že když to řekne, tak se stane to a tamto…
Možná by nebylo na škodu někde nechat kameru, a nechat je o samotě. Případný rozhovor mezi nimi by pravděpodobně odhalil kdo lže.
Vzhledem k tomu, že máš i vlastní dceru, které by jednou přítel mohl udělat to samé, bych to brala velmi vážně.
Pokud nelže a ty jí neuvěříš, může ji to velmi poznamenat.
V první řadě si myslím, že je nutné je oddělit, aby nemusela být s tvým přítelem doma.
Nějaká teta? Babička?
Za druhé ji akutně vem k psychologovi. Nejlépe k jinému, než ke kterému chodí. Aby vůči ní nebyl předpojatý.
Kontaktuj nějakou linku, kde se takovými případy zabývají. Řekni jim, s čím se ti dcer svěřila a že si není jistá.
Oni by ti měli ideálně říct, jak postupovat.
Btw. nezapomínej, že máš zákonnou povinnost nahlásit, když se ti dítě ve tvé péči s něčím takovým svěří.
@Rádkyně píše: Více
Je to pořád dítě a ještě dlouho bude a pokud o tomto lže tak prostě není v pořádku a je potřeba to řešit a pomocí ji ne se jí zbavit není to pro Boha balík nebo nevycvalany čokl, který pokousal souseda…vzpamatuj se ![]()