Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj, vše jsem přečetla a nacítila a chci ti poradit jediné. Neboj se mu napsat zprávu, potažmo říct do očí (nevím, jak to teď máte v plánu se srazem), jaké jsou tvé myšlenky, co sama v sobě cítíš. Klidně mu taky předhoď tyhle dvě varianty, přesně, jak jsi to uvedla zde. Já jsem třeba nedávno dvěma mužům brzy vytyčila, co chci, že určitě milenecký poměr nechci, že mi dává smysl se poznat komplexně, trávit spolu všední dny, poznávat se a směřovat k něčemu vážnějšímu. No a ani jeden už se neozval:) Což je přeci v pořádku, protože bych to tak chtěla jen já a časem by to pohořelo. Takže si ujasni, co ty sama chceš a cítíš, a přesně tak to bude. A jestli s tímhle, nebo s někým jiným… Já bych teda na milenecký vztah neměla, takže klobouk dolů. Každopádně kvůli chlapovi opravdu nemusíš celé dny cítit nervozitu a ničit se. Hlavu vzhůru! Držím palce. ![]()
Takto - nerozcházela bych se s ním bez toho, abych se ho zeptala, jestli se náhodou u něj něco v tomto směru nezměnilo. Tím nemůžeš nic ztratit. Ale dej si pozor, aby tě nezačal namotávat na kecy v kleci, když vycítí, že by jeho zamítavá odpověď mohla znamenat konec vašeho sexuálního přátelství. Popravdě, myslím si, že to jeho romantické chování je jen něco, co vidíš, protože bys to chtěla vidět a on to cítí stále stejně, jako na začátku. Ale co já vím, zázraky se dějí
Jen opravdu opatrně, pokud na svou otázku dostaneš vyhýbavou odpověď, pak bych velice zvažovala ukončení toho vztahu, protože ti to jinak velmi ublíží. Chtěla bych jasná a jednoznačná gesta, že to se mnou myslí vážně a jdeme se pokusit náš vztah posunout do jiné roviny
Ahoj,
já bych osobně jen do čistě sexuálního vztahu nešla.
Sex s citovou absencí je jen o tělesné potřebě. Nic víc ti nedává.
Zřejmě to došlo i vám oběma.
Je si toho vědom, proto se začal od tebe vzdalovat a nedávat ti nic hlubšího najevo. Má strach, protože už je v tom až po uši.
U tebe je to stejné.
Takže, pokud je vám spolu hezky, jiskra pravděpodobně přeskočila, je namístě, si otom všem promluvit a ujasnit si vaše city a co bude dál…?
Ach jo..už zase…kdy pochopíte, že tohle prostě funguje tak u jednoho procenta lidí, zbytek se pochopitelně citově angažuje a pak je v háji
Nechápu, že vám to za to stojí, do něčeho takového jít a pak tu brečet. Vždycky to dopadne takhle.
Pockala bych na osobni kontakt, ukoncila to a rekla proc.
Jinak skoncis blbe.
Ahoj všem, tak jsem mu napsala, odepsal mi, že je mu semnou dobře, ale naše potřeby se v jistých bodech rozcházejí a máme je oba jiné, ale že vlastně s tím nemá problém a že to respektuje a že náš čas spolu je moc fajn, pak řekl pa.
Já už na to nepsala vůbec nic a psát neplánuju…
![]()
Přijde mi to od něj fér, ale také na mě zpráva působí dost zmateně, nevím vlastně, co by si představoval, ale vím, že ne to, co já a to je to podstatné… teď už jen vydržet, že se s ním musím vidět v práci…
Sedíme vedle sebe a vůbec nevím, jak se bude chovat a jak se mám chovat já…
No naletěla jsi. On se vyjádřil, že vztah nechce (tím si udělal alibi, kdybys po něm něco chtěla). Ale zároveň potřebuje, abys z něho byla hotová a snášela mu modré z nebe. Když jsi to brala jen jako sexuální záležitost a on to poznal, začal si tě namotávat, aby ses zamilovala. Kdybys po něm chtěla potom něco víc, odkáže se na to, co řekl na začátku - nechce vztah. Zjednodušeně řečeno je to chudák. Nemá co nabídnout, ale hrozně touží po tom, aby byl zbožňovaný - třeba ne kvůli pocitu, ale kvůli servisu. Takže on ti nedá nic a chce, abys mu dala všechno. Kolik mu je? Víš, on je zřejmě nepoužitelný pro život. A ani jako milenec, protože je evidentně psychicky labilní a není schopen mít jen vztah o sexu, ale potřebuje manipulovat a kompenzovat si své nedostatky. Vůbec nic bych s ním neřešila a byla ráda, že to můžu uzavřít.
Dobrý den, prosím o radu, jak se nyní zachovat…
Ve zkratce, před dvěma měsíci jsem si začala s nezadaným a bezdětným o 8 let starším mužem, on sbalil mě.
Začali jsme se vídat a pak spolu i spát, teď si stýkáme tak 2-3× týdně, pokaždé se trochu projdem, pak jdeme k němu. Někdy nakoupíme, někdy zajdem na oběd, ale většinou jsme u něj, máme sex, pak se koukáme na film a mazlíme, on něco uvaří atd.
Celkem brzy mi řekl, že nehledá vztah, že jeho poslední vztah byl toxický a že má pocit, že si chce ještě něco užít, než se usadí. S tím souvisí i to, že se nebude vyhýbat sexuálním zážitkům s jinými ženami a já to také dělat nemám.
Já to viděla stejně, protože jsem po nehezkém rozvodu a neměla jsem pocit, že bych se tak brzy citově angažovala.
Obecně je nám spolu hezky, sex je super, smějem se spolu, povídáme si navzájem o sobě, je to fajn, ty schůzky.
Problém nastal zhruba před dvěma týdny, kdy naše schůzky začaly být jiné. Jeho chování je jiné. Začal se mi více a intenzivně koukat do očí, něžněji mě líbat, více se semnou mazlit před, během a po sexu. Různá náhodná objetí, pusinky na krk, rameno.. Sex je něžnější a opakuje se vícekrát za schůzku..
A ten problém je v tom, že tento člověk se jasně vyjádřil, že nechce vážný vztah a plete mi touto velkou změnou v chování hlavu a já najednou cítím, že se díky tomu citově angažuji a myslím na něj.
, což mě děsí. Cítím nervozitu, mám v sobě otázky. 
Naše komunikace mimo schůzky vždy byla malá, já sama od sebe nepíšu, vždy musel on, no před dvěma dny jsem to udělala snad poprvé já a pozdravila ho z výletu, jen mi to „olajkoval“ a do teď nenapsal ani řádku (dva dny bez kontaktu byly u nás zatím maximum) a já to ŘEŠÍM
To vše od té doby, co se to jeho chování tak zjemnilo.
Jinak se samozřejmě nikde extra nevídáme, nechodíme moc nikam, hlavně spolu spíme a chillujeme, je to jasný sexuální poměr. Tímto vychýlen z rovnováhy.
Nedělá mi to dobře a takto to dál nejde. Prosím však o radu, co udělat a jak to uchopit.
Moje první varianta je vyjádřit mu, co bych chtěla - začít více chodit ven, zkusit spolu i jiné aktivity, lépe komunikovat, rozvinout to i jiným směrem - ne nutně k vážnému vztahu, ale rozšířit si trochu spektrum, pokud tedy to jeho romantické chování může znamenat, že mě má rád a něčemu se může chtít otevřít.
Druhá varianta je to zcela ukončit, protože pokud to takhle povede dál (to romantické chování), budu brzy zamilovaná - do muže, který nechce vztah (a tím, že se neozývá potvrzuje svůj citový nezájem a neangažovanost).
Děkuji všem, kdo to dočetl a kdo mi poradí.
PS: Že si za to můžu sama, vím. Teď jen jak z toho ven se sebeúctou bez dalšího zlomeného srdce