Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Dneska jsem narazila na zajímavou diskusi, kde si skoro sedmnáctiletá holka stěžuje na život u otce. Fakt stojí za přečtení - Táta mi nedává peníze na jídlo
A při té příležitosti mě napadla jedna věc. Každá/každý z nás se snaží svoje děti vychovat co nejlépe, všechno ho naučit, ukázat mu co nejvíc, aby jednou mohl žít svůj život. Jak se potom stane, že z dítěte vyroste taková osoba jako lekatka v odkaze nahoře (pokud budeme brát popsanou situaci jako pravdivou). Ta holka je fakt tragická a v životě jednou pořádně narazí. Je to výchovou nebo je to pubertou?
V čem je tragická? Mám číst i komentáře, nebo narážíš jen na úvodní příspěvek?
„K jídlu nic nemáme protože táta nemá penmíze.. A k večeři máme většinou co nám dá babička.“
Asi něco nechápu, ale to mi nepřijde jako problém holky, ale otce. ![]()
Prosím o vysvětlení, co jsem přehlídla. ![]()
(Ale možná to bude spíš výmysl…
)
Tak já nevím pokud nemají co jíst, tak by mohla jít na brigádu ne? Těžko říct, nevidím tma do toho…ale kdybych jako dcera viděla že nemáme na jídlo a otec dělá co může, zvedla bych zadek a šla na brigádu. Jenže ti mladí si to neuvědomují a koukají na to jinak, přijdou na to časem.
@Crystal87 Píše, že dostává peníze za praxi… ![]()
Já se v tom fakt nevyznám. Kdes na to narazila, zakladatelko? ![]()
Já osobně jsem taky dostávala jen na dopravu a něco málo k tomu, ale svačiny i jídlo jsem měla doma, tak mi to jako problém nikdy nepřišlo, ani zpětně. Aspoň si vážím peněz a neutrácím za blbosti ![]()
@Litta píše:
@Crystal87 Píše, že dostává peníze za praxi…
Já se v tom fakt nevyznám. Kdes na to narazila, zakladatelko?
no to sice jo ale i tak může jít i kdyby roznášet letáky…ale ono když do toho člověk nevidí tak těžko soudit, ale ta holka mi mimo nepřijde spíš si neuvědomuje že peníze nerostou na stromech a že když nemají na jídlo těžko jí otec může dávat víc
Nechápu tuhle diskuzi ![]()
proč by měla být tragická? Z toho co píše to spíš vypadá, že se otec moc nestará ![]()
Já jsem si teda přečetla i nějaké její komentáře a přijde mi to teda k pláči. Slečna si stěžuje, že nemá svačiny, ale hned o pár řádků dál se dočtete, že ona nemůže mít housku jen s máslem, protože to prostě nejí a z chleba jí jen kůrku, atd… No to je pak těžký dát jí svačinu ze který se nají. A taky tam tvrdí, že po škole trajdá po městě… Proč si nenajde brigádu? Já v jejím věku už měla vlastní peníze a svoje zájmy a rozežranost (:D) jsem si financovala sama. Navíc se tam dočtete, že její otec má zdravotní problémy, což je důvod proč nemá tolik peněz, a holka místo aby mu pomohla a snažila se si něco vydělat sama si trajdá s kamarádkama a přítelem. To mi přijde trochu na hlavu. Navíc má ještě mámu, nezmiňuje se tam proč nejde pro pomoc (jídlo) k ní. (Resp. dál už jsem nečetla) Takže mě to přijde jen jako běžný puberťácký výlev. Navíc to její "mám 162cm a 52kg, takže 10kg podváhu je taky gól)…
Jako její vystupování je děs běs, ale…zaráží mě, že jí rodiče ani nezaplatí oběd v jídelně. Jako, kočka je místy na ránu, ale pokud nemá nic k jídlu, je to tragédie. Mě by to dohnalo k brigádě, ale to ji asi nenapadlo. Jinak k tvé otázce, řekla bych, že tady je to převážně VÝCHOVOU!!
@Foxie Aha, díky za shrnutí, mně se to nechtělo číst všechno, chybí motivace. ![]()
Četla jsem jen reakce tady, nechce se mi to načíst, chci říct jen jednu věc - Nejde usuzovat podle vyprávění jedné strany. Nikdo tady nevíme, jak to doopravdy je. Třeba slečna hubne, jí jenom jogurty a to ještě ty nejdražší, nezdravé svačiny vyhazuje, v obědě v jídelně se jenom povrtá.. Tak se rodiče naštvali a nedávají jí peníze na jídlo, protože to nemá smysl. Najíst se může doma.
Prostě nikdo tady nevíme, jaká je skutečnost, jen vyprávění (jak sjem pochopila) puberťačky. Tak co na tom řešit? ![]()
@Foxie Více méně s tebou souhlasím, ale že ji nikdo z rodičů není schopen ani zaplatit obědy ve škole mě trochu zaráží. Přeci jen je jí 16, co si ti rodiče myslí, že jí?? Spíš se obávám, že s tou rodinou není vše ok, a ona nemá kde brát, příklad ani výchova žádná…
Brigádu sehnat je o hubu. Pod osmnáct ji málokdo zaměstná. Sama jsem si pod osmnáct nenašla nic! A to jsem se snažila opravdu hodně. Buď jsem nemohla kvůli škole - délce vyučování - nebo kvůli tomu, že prostě nemám hmotnou zodpovědnost. A takové věci jako roznášení letáků si lidi drží a předává se to „po známosti“ů
Nevím, co si o tom myslet. Ale jedno je mi jasné - nějaká jednodušší holka.
Mimo to s podváhou
mě zaujalo to, že musela otci vydrhnout zaprasený sporák. Chudinka ![]()
@Keyllah Souhlasím, tady žádná výchova nebyla.
Je potřeba číst dál, lekatka tam dál píše a popisuje svůj „strašný“ život s otcem. Např. že ona je svěřená do péče matky, ale protože si nerozumí s jejím přítelem, tak je u otce. Ten ji nedává peníze na jídlo, ale jen na jízdné. V lednici nic nemají a to co tam je je zkažené. Má jen jedno(!) teplé jídlo denně. Chudák nemůže jíst chleba ani housky, protože by se pozvracela a už vůbec ne jen s máslem, když už tak jen se šunkou. Už se nemohla doma dívat na ten bordel, tak MU (otci) umysla sporák a MU uklidila v lednici. Chodí na učňák, na praxi stojí sedm hodin na nohách, pak se courá s přítelem po městě a pak jde domů kde se nudí. Jen tak mimochodem si bere prachy od přítele. Má jakousi čipovou kartu, kterou ji její přítel dobíjí, ale ona ji nepoužívá. Je tam toho mnohem víc.
Ne, svačiny mi nedává, protože doma jídlo pomalu ani neni (přítel vám to potvrdí- naší ledničku už viděl
).. Jako možná by se našlo máslo (pokud by nebylo žluklý), ale na co bych si to namazala? Leda tak na ruku.. a i kdyby bylo pečivo tak by musel být salám protože samotný s máslem nejim..
nebo
A teď důvod proč nejim pečivo:
Když jim rohlík a v tý puse se mi to rozemele tak to musim vyplivnout a pak z toho skoro zvracim.. Suchej rohlík je lepší spíš když se opiju
Ale jinak housku nebo rohlík se bojim abych nevyzvracela.. A z chleba jim jenom kůrku a nebo když už tak čerstvej, rovnou z obchodu, krásně voňavej..
nebo Úklid pokoje.. ráda bych si tam udržovala pořádek, ale to bych musela mít někoho hodnýho kdo by mi pomohl a nepotřebný věci vyházel a vše mi roztřídil.. atd..
Fakt nevím co si o takové holce myslet…