Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Jo a já sama teda hranolky a smažák a podobné blafy nejím, ale chlap si to dává (nebo jeho rodiče, ti jedině to
, chodíme s nima do restarace často). Tak děcka ví, že dostanou třeba pár hranolek od taťky, ale sní i to svoje.
Tak dokud si malej moc nevymýšlel, tak jsem objednávala většinou svíčkovou. Za prvé ji měl rád, za druhé se do toho nedá nasypat moc „bordelu“, za třetí na zelenině, masu a troše smetany nevidím nic špatného už pro hodně malé dítě.
Teď, když si vybírá, tak chce občas maso a knedlík (takže svíčková, rajská) a nebo obligátní řízek a hranolky. Vzhledem k tomu, že po hospodách nechodíme dvakrát do týdne, tak s tím problém nemám (jen většinou hranolky objednávám poloviční). A vždy mu beru nějaký zeleninový salát.
A k pití nechávám ředit džus s vodou. A MUSÍÍÍÍÍÍ být brčko, samozřejmě
![]()
Vetsinou polevku, nebo kdyz maji tak omacku traba s ryzi. O vikendu meli kure na paprice s ryzi, nechala jsem jim to rozdelit napul. Maji 2 a 4 roky.
Jak pisete, ze je to jednou za cas, tak to neresite, no ja to taky nijak neresila, vsak at si vyberou a uzijou. Ale ted jsme tyden na horach a aby mely tyden kureci rizek?! ![]()
Nebo jak nekdy clovek cte diskuze, ze by lidi na tom nechteli byt financne tak, aby na vylete nemohli s deckem do restaurace, ze je jim lito tech deti, co musi jist lepenak. A co jako kdyz na ty vylety jezdite kazdy vikend?
@Mar__tanka1983 Taky u nás vládne džus s vodou a to hruškový. Piju to i já a děcka to mají rádi. Nejstarší by mi stejně Fandu nebo Colu nevypila a prostřední to nevidí, tak nemůruje.
Jinak teď mě synek pobavil, byli jsme na číně formou bufetu (sushi i čínská jídla „kungpao & spol“) a to byl nadšenej, že si může nabrat co chce. Takže směsi ho samozřejmě neuchvátily (a ty bych mu ani moc dávat nechtěla…), sushi odmítá ochutnat
, ale když dostal rozdělený dětský „tác“, kam si dal jednu kupičku rýže, jednu nudlí, kus řízku a tři druhy zeleninových a ovocných salátů, tak byl v sedmém nebi ![]()
A chodil si to přidávat po lžících
![]()
@ngauruhoe píše:
Jak pisete, ze je to jednou za cas, tak to neresite, no ja to taky nijak neresila, vsak at si vyberou a uzijou. Ale ted jsme tyden na horach a aby mely tyden kureci rizek?!
Nebo jak nekdy clovek cte diskuze, ze by lidi na tom nechteli byt financne tak, aby na vylete nemohli s deckem do restaurace, ze je jim lito tech deti, co musi jist lepenak. A co jako kdyz na ty vylety jezdite kazdy vikend?
Když na ty výlety jezdíme každý víkend - jako že v létě téměř ano - tak to střídáme. Někdy si dáme jídlo v restauraci, jindy si bereme z domova větší svačinu, v bufetu si koupíme zmrzlinu a doma si dáme večeři uvařenou třeba den předem. Rozhodně neobědváme každý víkend po restauracích.
@ngauruhoe píše:
Jak pisete, ze je to jednou za cas, tak to neresite, no ja to taky nijak neresila, vsak at si vyberou a uzijou. Ale ted jsme tyden na horach a aby mely tyden kureci rizek?!
my když jsme někde na týden tak chodíme na meníčka a to jsou většinou klasické jídla klidně i čočka, pokud jdeme příležitostně do restaurace tak si objednáme cokoliv chceme… a na výlety může člověk jezdit každý víkend a nechodit do restaurace, buď jedeme dopoledne nebo odpoledne
Máme nežravou tříletou, takže je to docela jednoduché. Speciálně pro ní neobjednáváme nic
Jídlo si objednáme my s manželem a dcera zobe od nás. Kdyby dostala svojí porci, 100% by to nesnědla a byl by úspěch, kdyby snědla alespoň trochu. Má ráda těstoviny a pizzu, takže chodíme do italský restaurací. V klasické jsme ještě nebyli. Řízek nejí, takže tam bych jí asi objednala nějakou polévku a zbytek by zase jedla od nás.
@ngauruhoe co je lepenak?
Jinak jo, kdybysme jezdili opravdu každý víkend a každý víkend jedli v restauracích, tak bych to řešila víc.
Takže když bych řešila, co z běžného restauračního menu dát dítěti (v mém případě pětiletému), tak bych vynechala jídla ostrá a takové ty směsi ala katův šleh, kam se schová kde co. Také bych byla opatrná s polévkami - protože v mnoha hospodách ještě pořád vaří polívky s tunou masoxu a jiných sypkých ochucovadel - a to bych mu teda radši sala třeba výpečky se špenátem než nějakou chemickou laborku s třema kouskama zeleniny ![]()
A jinak, co se týče výletů, tak to střídáme, občas restaurace, občas párek v rohlíku, občas svačina z domova, občas pizza…nejsem zase nějakej výživovej blázen. A jak bylo psáno, pokud bych jela někam na týden, kde budeme jíst pravidelně dvakrát denně někde v hotelové restauraci, tak tam bych se zajímala, jestli mají výběr z jídel přijatelných pro děti už dopředu - při objednávání zájezdu například.
Příspěvek upraven 06.02.17 v 11:39
@ngauruhoe nejspíš to, na co maji chuť. Nebudu je nutit jíst něco, co nechtějí. I nezdrava strava jim pro jednou neublíží
@Fima píše:
Mám děti 5,5 a 3,5 roku a pokaždé je to řízek. Přeci jen už mají svůj vlastní názor na věc, už neobjednávám já, ale oni a do restaurací taky každý týden nechodíme, doma jíme spíš zdravě, takže to zkrátka nehrotím a neřeším. Na pití chtějí džus.
Taky, teď jsme byli na víkend na horách a měli 3 dny po sobě řízek. No já bych si to nedala, já řízek nemusím, taky ho moc často nedělám, tak jim to jednou za čas dopřeju. A limču k tomu. Jinak v létě jsme si dávali i hotovky, třeba knedlíky a svíčkovou nebo tak něco. Tady ani moc výběr nebyl. Jednou za čas jim to břicho nerozpáře.
To, co nám, jednu porci dohromady. POkud nemají nějakou speciální dietu, dovolenou přežijí. POkud budete do restaurace chodit denně, pravděpodobně jim koncem pobytu už povolí morálka a budou zlobit.
edit, ne to, co nám, ale to co chtějí - je pak docela slušná šance, že to opravdu snědí.
Příspěvek upraven 06.02.17 v 11:42
@Mar__tanka1983 Předpokládám, že slepené chleby s nějakým sýrem a tak.
@ngauruhoe píše:
neříkej, že v té restauraci nemají víc jídel než kuřecí řízek… zatím jsme všude narazili na výběr z normálních jídel… i když jezdíme téměř každý týden někam…