Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše:
Vy jsme to nepochopily, já nemám nic proti eidamu, hranolkám ani kečupu, ale proč cpát eidam na těstoviny když tam prostě nepatří a proč tam dávat kečup a už vůbec proč si tohle dávat v restauraci. Proč to dítě do toho podniku berou když nic nechce jíst, proč s ním nejdou do rychlého občerstvené vedle, proč pak chtějí ty slevy? Lidi jedou 30km do restaurace a objednají děcku hranolky a kečup, to nepochopím. Je to prostě o výchově. Proč jiné děti (beru čtyř až sedmileté děti, ne ty uplně malé) jedí normálně a jiné musí mít pořád něco spešl? Moje děti jedli vždycky normální jídlo, i hranolky s kečupem, ale neberu je na hranolky do restaurace, koupím jim je v bufetu. Když se šlo do restaurace tak se jedlo normální jídlo a neexistovalo aby si vymrčovali věci jako eidam na těstoviny či špagety s kečupem. Když se tohle dítě naučí v tak mladém věku, jak se asi bude stravovat v dospělosti. Peťa.
No a? Jsou v restauraci, tak at si daji na co maji chut
Nejstarsi chce vetsinou rybu, ale tu mivaj cerstvou malokde. Tak si da hranolky, protoze na ne ma chut. A co jako?
@lucenka píše:
třeba proto, že ty lidi jsou na výletě a chtějí si někde sednout a v klidu se najíst. Asi jsi s dětma moc na výlety nejezdila
promiň, ale ny výlety a do retaurace chodíme celkem často a dceři jsem tedy nikdy neobjednala ani hranolky, ani smažák ani špagety s kečupem a eidamem
a vždy se nají a pochutná si. Prostě na toto není zvyklá ![]()
@Regina Hero před dětmi bych nikdy neřekla, že nějaké jídlo je hnus.. vařím různě, těstoviny, omáčky s knedlíkem i rýží, pečené maso s kaší, brambory… ale asi nic vyloženě zdravého.. ![]()
@saadet píše:
počkej jako vážně? Co vaříš?
Se mi chtělo napsat to samé. ![]()
Já včera třeba dělala na večeři „bulguruto“ - rizoto z bulguru. Uvařený bulgur, podušená zelenina, bylinky. Zeleninu vždycky mixnu, líp to obalí ten bulgur a hlavně tam zakamufluji třeba hrášek, který starší syn nemá rád. Je to rychlé, zdravé a velmi chutné. Do děcek to padá jak do sudu a jí to i můj chlap, který nad zdravou stravou často „ofrňuje nos“.
Já myslím, že se můžeme shodnout, že hranolky jednou za čas na výletě nejsou zlo, dítě to nezabije… ale když se tak jezdí na výlety pravidelně, každý víkend, tak to už jsou pak ty hranolky osmkrát až desetkrát… ale o to taky nejde… spíš jde o to, že to dítě se pak naučí jíst jen ty hranolky… a že takových dětí je spousta, to se nedá popírat…
Jen z vlastní zkušenosti na táboře… byly děti, které jedly všechno, jedly i zeleninu, byly na to zvyklé… a pak děti, co nejedly skoro nic… a když se jelo na výlet, hádejte, které děti si nakoupily zásoby chipsů, sladkého a podobných věcí? Jasně, že i ti „normální jedlíci“ si třeba ty chipsy koupili, třeba ten jeden sáček, snědli ho s kamarády ještě cestou… ale pamatuji si jednoho kluka z Ostravy, nejedl skoro nic, chtěl hot-dog, nebo hranolky nebo hambáč, prý od rodičů dostane peníze a koupí si sám, co chce… ten si těch chipsů nesl asi osm pytlíků… cpal se tím ještě ráno před snídaní, jasně, že pak stejně chleba s pomazánkou ani nechtěl… za ty roky takových dětí bylo dost…
@Anonymní píše:
Právě že jezdila a děti chodili za mnou i do práce (do hotelu), ale jak říkám nikdy si nevymrčovali to co se tady píše. Sednout si a v klidu se najíst? S vodou zadarmo s slevou na jídlo? Ne takovéto vysvětlení neberu. Peťa.
Tak jako promiň, dětem můžu objednat něco jiného než hranolky (a objednala bych jim je ráda), nicméně na co mi bude, když jim objednám kuře ala bažant a děti se toho ani nedotknou? Případně se v tom povrtají a zbytek dne budou protivné, že mají hlad a že chtěly ty hranolky, které měl pán u stolečku vedle? Mám jim objednat super reprezentativní jídlo, nechat je v tom ponimrat a následně ještě objednat ty hranolky? A poslat repre jídlo do koše?
Co bys z Vašeho jídeláku doporučila dětem ty?
@saadet píše:
protože je to smažený, tučný, výživově nulaa mě osobně by to ani nechutnalo
dcera na to zvyklá naštěstí neni a prostě mi to přijde zbytečný.
A to je jednou za mesic nejak ohrozi na zdravi? ![]()
Ja si taky obcas rada zaprasim. A co?
Maji na to chut, tsk si to daji, smarja. Vyzivova hodnota je mi na vyletech zcela u zadi, zijem jen jednou. Hranolky detem treba vyzivove nic nedaj, ale maji z nich radost. Mne to uplne staci.
S takovým přístupem se děti venku v restauracích nikdy nenaučí jíst normálně. A ano těstoviny Neapoletana, Bolognese, Marinara atd. jsou italské jídlo a na to eidam prostě nepatří, ale ano naučme to dítě jíst s eidamem. To že Korejci mají dané účesy je komentář zcela zcestný, ano dejte si doma na špagety třeba tatarku, nic proti tomu, ale v restauraci? Až tahle generace dospěje bude to pro restauratéry tragédie (myšleno s nadsázkou). Evidentně se neshodneme, pro mě je to dál jen ztracený čas. Zkuste se nad tím trochu zamyslet, kam své děti směřujete, než tak lehce odsoudíte cizí názor jen tak z principu. Další věc je to přísloví o potrefené huse (s nadsázkou) ty reakce na můj první příspěvek. Peťa
@Anonymní píše:
S takovým přístupem se děti venku v restauracích nikdy nenaučí jíst normálně. A ano těstoviny Neapoletana, Bolognese, Marinara atd. jsou italské jídlo a na to eidam prostě nepatří, ale ano naučme to dítě jíst s eidamem. To že Korejci mají dané účesy je komentář zcela zcestný, ano dejte si doma na špagety třeba tatarku, nic proti tomu, ale v restauraci? Až tahle generace dospěje bude to pro restauratéry tragédie (myšleno s nadsázkou). Evidentně se neshodneme, pro mě je to dál jen ztracený čas. Zkuste se nad tím trochu zamyslet, kam své děti směřujete, než tak lehce odsoudíte cizí názor jen tak z principu. Další věc je to přísloví o potrefené huse (s nadsázkou) ty reakce na můj první příspěvek. Peťa
Deti se snad neuci jist v restauracich
@saadet píše:
protože je to smažený, tučný, výživově nulaa mě osobně by to ani nechutnalo
dcera na to zvyklá naštěstí neni a prostě mi to přijde zbytečný.
a ty nikdy nemáš chuť na nějakou prasárnu? To si vždy a všude dáš jen zdravý lehlý jídla?
@Baba píše:
A to je jednou za mesic nejak ohrozi na zdravi?
Ja si taky obcas rada zaprasim. A co?
Maji na to chut, tsk si to daji, smarja. Vyzivova hodnota je mi na vyletech zcela u zadi, zijem jen jednou. Hranolky detem treba vyzivove nic nedaj, ale maji z nich radost. Mne to uplne staci.
jo, ale jestli to dítě má mít hranolky denně celý týden nebo dva, jak původně zněl dotaz, co dávat dítěti na dovolené, když se chodí stravovat do restaurace, tak to už je na pováženou…
@Baba ale já si taky ráda dám nějakou prasárnu, ale jsem dospělá. To jednak a druhak mluvíme každá o něčem trochu jiném, resp prostě moje dítě se dobře nají i jinak než jen hranolkama chápeš?
@malinika píše:
Tak jako promiň, dětem můžu objednat něco jiného než hranolky (a objednala bych jim je ráda), nicméně na co mi bude, když jim objednám kuře ala bažant a děti se toho ani nedotknou? Případně se v tom povrtají a zbytek dne budou protivné, že mají hlad a že chtěly ty hranolky, které měl pán u stolečku vedle? Mám jim objednat super reprezentativní jídlo, nechat je v tom ponimrat a následně ještě objednat ty hranolky? A poslat repre jídlo do koše?Co bys z Vašeho jídeláku doporučila dětem ty?
Na všechny tvé otázky najdeš odpovědi v diskusi, nechce se mi to psát znovu jen proto že tobě se nechce číst.
Peťa.
@Anonymní píše:
proč by to měla být pro restauratéry tragédie? Moje dítě jí v restauraci většinou to, co jsem jedla v dětství i já (a ano jsou ty smažáky, řízky, svíčkové, hranolky apod.)
A na italské jídlo si zajdu do italské rastaurace, ne do nějaké obyč. restaurace, která vaří vše možné. Tam opravdu neočekávám, že dostanu jídlo na stejné úrovni jako v Itálii nebo v restauraci, která se specializuje na italskou stravu (pak ale nechápu, když se v jídelním lístku objeví řízek apod.).
@lucenka píše:
a ty nikdy nemáš chuť na nějakou prasárnu? To si vždy a všude dáš jen zdravý lehlý jídla?
už jsem psala, že ano dám, ale já jsem dospělá a moje dcera to nepotřebuje, nevyžaduje, není na to naučená
a aby nedošlo k omylu, zdravé je asi trochu zavádějící. Myslím tím především kvalitní suroviny - což může být i svíčková
a ta moc lehká není ![]()