Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Holky to fakt většina objendáte dětem hranolky? od kolika let? jako netvrdim, že po tom umřou, ale nechápu proč? Vždyť to dítě to nezná a je zbytečný to cpát tak brzy ne?
Nase děcka maji radi kecup, ale na spagety ne, je moc sladky, maji nejradeji klasiku bolonskou omacku, to by klidne jedli porad. A eidam na spagety maji radi.
@Pudloslava píše:
hele a ty mas deti? Ja totiz taky vrtela hlavou nad nabidkou detskych jidel v jedne prazske pizzerii - spagety s kecupem![]()
jse si rikala „italska restaurace a oni daj na spagety kecup“
![]()
![]()
a pak pozdeji jsem pochopila. Ono je lepsi, kdyz se dite naji blafu, nez kdyz vymazleny pokrm vyhazujes a hladove dite te po odchodu z restaurace stahne o zmrzlinu.
A piti - muj vecny boj. Stoji pomalu vic, nez jidlo, normalne sladke nepijem. V batohu mam hromadu vody, deti jsou napite, ale decka limcu chtej a cisnik na nas taky kouka blbe. Jak u vas koukate na rodice, co chtej detem natocit kohoutkovou? Nenutite je zakoupit si nejakou Aquilu za 20?
Vodu z kouhotku prodáváme normálně za 20Kč/ litr s mátou a citronem, skleniček kolik chtějí, k vínu či alkoholu je zdarma. Já nikoho neodsuzuji, je to jen můj postřeh za posledních 20 let. Smaženej sýr prostě pořád vede. Nejsme žádná putika, ale slušnej nekuřáckej podnik s dětským hřištěm a koutkem, 10metrů od lesa. Ceny stejné jako lepší konkurence, ale vyšší než klasické krčmy co prodávají hotovky. Co se týče špaget tak máme v dětské nabídce klasické špagety s Neapolitana omáčkou (rajčatová omáčka s bazalkou, troškou cibulky, česneku- hladká pasírovaná) a parmezánem, ementálem, nebo goudou. Ne oni chtějí špagety s kečupem a eidamem a při placení chtějí slevu že eidam je levnější než parmezán a kečup není omáčka.
Jen tak pro zajímavost dále pro děti nabízíme:
Kuřecí plátek na másle, smažený řízek vepřový nebo kuřecí, špagety, svíčková, šišky s mákem, borůvkové knedlíky, černá treska na másle a citronu a nesmí chybět smaženej sýr, protože když v nabídce není tak lidi ho stejně chtějí. Nejlepší jsou ti co objednají děcku smaženej sýr a hranolky a děcko chce colu nebo Kofolu a matka řekne že ne, že to je „nezdravý“ a objedná mu čaj nebo vodu
To by jste museli zažít. Je to práce jako každá jiná s lidma, člověk až žasne, já jim vyhovím, je to host, nese mi peníze, ale myslet si můžu co chci.
Peťa
@saadet my si třeba doma hranolky občas uděláme, starší je měl asi od dvou let, mladší dřív.. a proč? Protože jsou dobrý. ![]()
@saadet píše:
Holky to fakt většina objendáte dětem hranolky? od kolika let? jako netvrdim, že po tom umřou, ale nechápu proč? Vždyť to dítě to nezná a je zbytečný to cpát tak brzy ne?
Ani nevim, kde k tomu prisli. Asi to ochutnali jako prilohu naseho jidla.
Mne to nijak nevadi, kdyz jedem nekam dal, hranolky jim klidne u McDonalda koupim. Vsak to nemaj denne.
Sranda, jak jsou ty deti se stejnou vychovou jiny. Nejstarsi zblajzne prakticky vsechno, prostredni skoro nic a nejmladsi je tak nejak uprostred.
@saadet Tak synovi je 7. Do restaurace nechodíme nijak často a doma hranolky nejíme vůbec. Takže bych to jako až tak jako tragédii neviděla ![]()
@Baba já miluju kuřecí junior, jednou za čas si koupím malou šišku, mladší mi ho taky chodí ukusovat ![]()
@saadet píše:
Poprve meli snad kolem nebo ve 2r. a vubec mi to nevadi, alespon si sami udelali nazor a prisli na to, ze domaci pecene bez tuku je lepsi. Obcas si to pripomenou.
Jeste se mi nestalo, ze by jsme nekde sli a zacli by vriskat, vynucovat si my chceme hranolky, vedi jak to chutna.
@Anonymní píše:
Vodu z kouhotku prodáváme normálně za 20Kč/ litr s mátou a citronem, skleniček kolik chtějí, k vínu či alkoholu je zdarma. Já nikoho neodsuzuji, je to jen můj postřeh za posledních 20 let. Smaženej sýr prostě pořád vede. Nejsme žádná putika, ale slušnej nekuřáckej podnik s dětským hřištěm a koutkem, 10metrů od lesa. Ceny stejné jako lepší konkurence, ale vyšší než klasické krčmy co prodávají hotovky. Co se týče špaget tak máme v dětské nabídce klasické špagety s Neapolitana omáčkou (rajčatová omáčka s bazalkou, troškou cibulky, česneku- hladká pasírovaná) a parmezánem, ementálem, nebo goudou. Ne oni chtějí špagety s kečupem a eidamem a při placení chtějí slevu že eidam je levnější než parmezán a kečup není omáčka.
Jen tak pro zajímavost dále pro děti nabízíme:
Kuřecí plátek na másle, smažený řízek vepřový nebo kuřecí, špagety, svíčková, šišky s mákem, borůvkové knedlíky, černá treska na másle a citronu a nesmí chybět smaženej sýr, protože když v nabídce není tak lidi ho stejně chtějí. Nejlepší jsou ti co objednají děcku smaženej sýr a hranolky a děcko chce colu nebo Kofolu a matka řekne že ne, že to je „nezdravý“ a objedná mu čaj nebo vodu![]()
![]()
To by jste museli zažít. Je to práce jako každá jiná s lidma, člověk až žasne, já jim vyhovím, je to host, nese mi peníze, ale myslet si můžu co chci.
Peťa
z tvého seznamu můj starší jí jenom ty špagety s kečupem, ale bez eidamu, sýr nejí vůbec
možná svíčkovou, ale nesměla by být moc oranžová a nesměl by mít v talíři cokoliv jiného než knedlíky a omáčku
@saadet píše:
a proč ne… já je jako dítě taky milovala. Doma to nemá, tak z toho nedělám kovbojku, když si je dá. A tedy objednávám mu je tak od 4 let, když chce. Většinou si dá radši kaši, ale tu dělají dost často z pytlíku a to se nedá jíst.
@Regina Hero píše:
a jak přišel na to, že chce špagety s kečupem a ne s omáčkou? Někdo mu to musel dát a naučit ho to tak jíst…
stačí jednou ochutnat. A že bych démonizovala kečup a nesměl by nám domu, to mi taky přijde už hodně posunuté. A není to jen o zvyku a drezuře, jakkoli doma vařím omáčky, děti kečup upřednostní.
A nakonec na kečupu ve skle není nic závadného, ten bývá i bez konzervantů a ostatní složky víceméně kopírují tu doma dělanou omáčku.
@Tamtama píše:
z tvého seznamu můj starší jí jenom ty špagety s kečupem, ale bez eidamu, sýr nejí vůbecmožná svíčkovou, ale nesměla by být moc oranžová a nesměl by mít v talíři cokoliv jiného než knedlíky a omáčku
Spousta děcek chce jen omáčku a knedlík, v tom nevidím problém, ale aby nebyla moc oranžová? Promiň, ale to už je těžká rozmazlenost. Myslím že je to o výchově, ale když to děcko chce, klidně mu tam přidám trošku víc smetany aby to nebylo tak oranžový. Nahlas nehodnotím hosty, ale kuchař je prostě chudák v tomto směru. Jo a děti mám, jak se někdo ptal, už dospělé, ale tohle jsem teda s nimi nezažívala. Peťa.
Ja teda nakonec nevim, proč by si děcko nemohlo dát v restauraci smažák a hranolky. Pokud teda samozřejmě nechodí do restaurace denně. Pro nás je to výjimečná záležitost a spíš častěji dostanou řízek doma. Moje děti jsou hubené, trocha toho oleje a soli jim neuškodí. Za mě o něco lepší porce hranolek, než tabulka čokolády.
Hranolky jsem kupovala dětem, pokud byla nouze, od roka. Důvod byly jejich četné potravinové alergie a tak jsem uznala, že hranolky jsou nejbezpečnější pokrm, který lze v terénu pořídit.
@Pudloslava píše:
stačí jednou ochutnat. A že bych démonizovala kečup a nesměl by nám domu, to mi taky přijde už hodně posunuté. A není to jen o zvyku a drezuře, jakkoli doma vařím omáčky, děti kečup upřednostní.
A nakonec na kečupu ve skle není nic závadného, ten bývá i bez konzervantů a ostatní složky víceméně kopírují tu doma dělanou omáčku.
Ten kecup lidi hani od te doby co Pohlreich zacal v tom svem poradu rikat ble fuj jsme narod kecuparu a kazdy pouziva eidam ble to neni syr atd. Decka si ho radi daji, kdyz je pecene maso a k tomu vareny brambor, klidne si vezmou kecup. Doma vzdy v lednici maji.
A proč by měl být parmezán lepší pro děti, než eidam? Já ho miluji, stejně jako lupínky, klobásy a pivo. Ale dětem smrdí. Proč je na to učit? Přijde mi to jen jako nóbl postoj.