Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@JancaS84 píše: .. bych nepůjčila. Max těch 500 možnáTěžko mluvit o půjčce, automaticky to brát jako dar- už pro vlastní čistou hlavu.
@Markéta80 píše:No, jednoho by napadl asi i výživnější termín.
Rovnou bych jí řekla jestli se nezbláznila a z čeho to chce asi tak vracet?
…tak jsem jí nabízela 500kc s tím že u sebe více nemám a ona že počká do zítřka (což je dnes) že by potřebovala tak 10 000 protože …
Dobrý bizár.
Už jen zmínka, že teď nemá a z čeho to pak zaplatí by si zasloužilo odpověď: No, já to nebudu mít z čeho zaplatit tak mi to rovnou dej.
@Králičice píše:
A až začne pindat, připomeň ji, že tvůj muž by taky odpočinek potřeboval, ale nemůže - živí rodinu..
A jeste ma dotovat cizi. ![]()
Zvlastni, ze neprisly alimenty od tri otcu. Koupilas darky a tim to hasne. Klidne bych ji rekla, ze at se nezlobi, ale Vanoce se neobjevily z cista jasna, o jejich existenci se dlouhodobe vi. A kdyz ten jeji musi odpocivat, ty ji najem platit nebudes. Neblbni, ty penize uz nikdy neuvidis. Negramotka jedna. Dva dny pred Vanoci si uvedomi, ze jsou treba darky pro deti, co neco stoji?
Nebudu ti radit, ať jí nepůjčuješ, protože to už jsi rozhodnutá i bez nás, ale ptáš se co jí říci a já ti radím pravdu. Protože opravdoví kamarádi si pravdu říkají. Možná riskuješ, že s tebou přestane kamarádit, ale to se nedá nic dělat, nějaké kličkování kolem pravdy je nedůstojné vás obou.
No tak to je od ní hezký, že si počká do dneška…
nepůjčila bych jí ani korunu…i když i tobě je jasné, že to není půjčka, protože by se ti nevrátila ani koruna, naopak když zjistí, že jí půjčíš, tak to bude nekonečný kolotoč žebrání o další peníze…takovou kamarádku fakt nepotřebuješ…takže bych jí řekla, ať se nezlobí, nemám, je mi líto…vtipné je, že ten její odpočívá
to snad není ani možný…
@Anonymní píše: …Moje kamarádka má 3 děti (10,7,4) a teď je počtvrté těhotná a nechci aby jste jí odsuzovali občas se to prostě stane ale každé dítě má s jiným partnerem a její poslední se kterým je teď těhotná nepracuje od září a do nové práce jde až po novém roce protože si dle jejích slov zaslouží odpočinek… …
Padlo to několikrát. V klidu a míru jí povědět, že nepůjčíš a vůbec nerozebírat důvody. Obě strany to chápou dost dobře.
Ztráty kamarádky bych se moc nebál.
Jinak- tedy - nemá to znít hnusně- ale tohle je teda výherní sociální bublina.
Ono si nevyberes: nepujcis ji, prestane se s tebou bavit/pujcis ji, prestane se s tebou bavit(nebude ti mit jak vratit)…
Smirila bych se s koncem kamaradstvi…jak se do toho tahaji penize, tak je neco spatne…
No a mimo to na darky k vanocum se nepujcuje, kdyz na ne neni, tak se nekoupi. Stejne tak dovolena a spousta jinych veci…
Nic jí nepůjčuj. Peníze zpátky nedostaneš.
Ať se o finance postará její chlap. Ona je to samé. Jednoduchá žena, která umí jen rodit děti.
Tolik peněz bych jí rozhodně nepůjčila. Ať se postarají tatínci všech těch dětí. Když se s tebou přestane bavit tím líp. Já bych takovou „kámošku“ ani nechtěla. Nemám ráda pijavice a netáhla.
@Eemii píše:
Zvlastni, ze neprisly alimenty od tri otcu. Koupilas darky a tim to hasne. Klidne bych ji rekla, ze at se nezlobi, ale Vanoce se neobjevily z cista jasna, o jejich existenci se dlouhodobe vi. A kdyz ten jeji musi odpocivat, ty ji najem platit nebudes. Neblbni, ty penize uz nikdy neuvidis. Negramotka jedna. Dva dny pred Vanoci si uvedomi, ze jsou treba darky pro deti, co neco stoji?
Děvčata, tak já nevím, co to máte za kamarádky, že byste jim nepůjčily, ani kdybyste měly.
Je to teoretická situace (že máte) a kamarádka je v nouzi (nájem). Já mám kamarádky, kterým bych prostě půjčila, nebo rovnou dala a nemrzelo mě to. Kdybych neměla, není o čem psát, řeknu, že nemůžu a je to. Ale nevím, k čemu je komu kamarád, o kterém si myslím, že je vyčůraný, blbý nebo drzý.
@safina Tak kamarádce bych peníze samozřejmě půjčila, to je jasné…tohle ale asi není tak úplně blízká kamarádka…navíc jak jí nepůjčí, tak uvidí, že se urazí a bude klid…ale v tomhle případě, kdy sedí doma, čeká čtvrté dítě, její chlap odpočívá a ona to má platit…tak to by nedostala ani korunu…chápu ty dárky dětem…těch by mi bylo líto a koupila bych taky maličkosti…
Muzes ji doporucit, at posle to svoje netahlo do prace a hned na tom budou lip
to je myslim rada k nezaplaceni.
Mimochodem, odpocivat musime vsichni, jen nekteri z nas v mezicase stihaji chodit do prace.
Tak své kamarádce bych ty peníze půjčila. Ale ta má do té tvé daleko.
Normálně klidně zalži, jestli jí to nechceš říct na plnou hubu. Peníze nemáte, máte teď velké výdaje (něco si vymysli) a nemáš, z čeho bys jí půjčila. Nemáme je pro takovéhle lidi pochopitelnější argument než mám, ale nepůjčím.
@Anonymní píše:
Ahoj potřebovala bych poradit co říct kamarádce která chce půjčit peníze na Vánoce…Jsme kamarádky už od základní školy bydleli jsme ve stejném paneláku. Teď už se tedy vídáme méně ale máme stejně staré jedno dítko tak se vždy ve školce potkáme a někdy zajdeme na kávu pokecat. Já s manželem máme jedno dítko 4roky bydlíme na okraji města v domečku co jsme si postavili před 6 lety. Moje kamarádka má 3 děti (10,7,4) a teď je počtvrté těhotná a nechci aby jste jí odsuzovali občas se to prostě stane ale každé dítě má s jiným partnerem a její poslední se kterým je teď těhotná nepracuje od září a do nové práce jde až po novém roce protože si dle jejích slov zaslouží odpočinek…No a ona chce abych jí půjčila peníze na Vánoční dárky pro děti protože ona je na neschopence a ten její neplatí a alimenty jí nepřišli a kdesi cosi tak jsem jí nabízela 500kc s tím že u sebe více nemám a ona že počká do zítřka (což je dnes) že by potřebovala tak 10 000 protože má ještě nějaký dluh na nájmu. Je to sice kamarádka ale rozhodně jí nehodlám financovat takže jsem koupila každému dítku malou drobnost a manžel dostal dnes v práci kapra a my ho nejime tak jí ho daruji a tím to asi končí. Asi už se semnou nebude chtít kamarádit když jí nedám to co chce ale vážně kdo z vás by jí to dal i kdyby měl?
Hele v tomto pripade bych nepujcila ani korunu, protoze by mi stacila ta veta, ze ten jeji od zari nepracuje a potrebuje se chudinka valet tri mesice, takze kdyz takhle obhajuje nemakacenka a pak nemaj ani na rohliky, jejich problem. A jestli se s tebou prestane kamaradit, tim lip, alespon z tebe nebude dolovat penize. Chapala bych kdyby ho vyhodili z prace a dalsi nemohl najit ale toto fakt ne a obavam se, ze kdo jim pujci uz ty penize neuvidi. A v mladi jsem jeden cas zila s nemakacenkem, tim odpocinkem to zacina
…