Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Takovou kámošku přeci nechceš- ty ji tedy nabidnes prst (koupíš jejím dětem malickost+kapra) a ona schlamstne hned celou ruku - ještě chce na najem.Tim by u mě holka úplně skončila, takže už ani na ty maličkosti a kapra by nedošlo.
Mít takové lidi ve své blízkosti je velice nekomfortni a i o strach.
@safina píše:
Děvčata, tak já nevím, co to máte za kamarádky, že byste jim nepůjčily, ani kdybyste měly.
Je to teoretická situace (že máte) a kamarádka je v nouzi (nájem). Já mám kamarádky, kterým bych prostě půjčila, nebo rovnou dala a nemrzelo mě to. Kdybych neměla, není o čem psát, řeknu, že nemůžu a je to. Ale nevím, k čemu je komu kamarád, o kterém si myslím, že je vyčůraný, blbý nebo drzý.
Tak ja se pridam, ze bych pomohla. Uz jsem to parkrat udelala a nechtela jsem to zpet. Vzdy to byla castka, kterou jsem si mohla dovolit 2 - 5 tisic ( ale ty 2000 pred 20 lety, takze v pomeru k platum srovnatelné s 10000 ). A proc, v mladi mi pomohla jednou kamaradka a rekla mi, ze ji to nemam vracet, ale kdyz budu mit a nekdo bude v nouzi, tak to mam poslat dal.
Takže zalezi, jak na tom jste. Ze ma kamarádka zvlastni zivot o tom zadna, ale asi ji mas rada. Zdůraznila bych, ze vic uz nemuzete, aby nechodila každý měsíc.
Mmch 500 mi přijde smesna castka ![]()
Anonym, aby mi sem nechodily davy, ze jsouv nouzi ![]()
@kalie píše:
Tak tady je jasny, ze tim „pujcit“ mysli „dat“. Takze nedala bych ji nic. Chce te vyuzit a navic to vypada, ze to bude ten typ, ktereho kdyz se zeptas, kdy ti ty penize hodla vratit, tak se na smrt urazi
Je to přesně ten typ „kamosky“, které pujcis jednou a ona na tebe začne dotirat s dalším sponzoringem. Bič a pryč!
No kdyby to byla moje dobrá kamarádka a já měla ty peníze tak jo dám jí je. I jsem to tak už párkrát udělala i s předpokladem, že už ty peníze nikdy neuvidím. Mám to tak jak už tady někdo popisoval, v nouzi a takové dost blbé životní situaci mi pomohli lidé, kteří by ani nemuseli. Beru to tak, že je to koloběh.
Za tedlech okolností bych ji to nepůjčil. Kdyby se nedejbože stala nějaká tragédie, ale todle je její nezodpovědnost. Ja myslím, žes to vyřešila nejlépe jak mohla tím co říkáš
Nepujcuj ji to. A pokud se kvůli tomu s tebou přestane bavit, tak se aspoň ukáže co je zač
Co za chlapa si to kamarádka vybrala? To je děs teda. Dárek pro děti a kapr je fajn nabídka. Řekla bych jí upřímně, že peníze jí nepůjčím, protože nechci sponzorovat odpočinek jejího manžela.
@Blue2 píše:
Co za chlapa si to kamarádka vybrala? To je děs teda. Dárek pro děti a kapr je fajn nabídka. Řekla bych jí upřímně, že peníze jí nepůjčím, protože nechci sponzorovat odpočinek jejího manžela.
Asi chce ukázat, že ne vždy statistika funguje. 4 chlapíci a 4× smolík. Matematicky obtížně možné.
Hele kazdej se muže dostat do finančních potíží, já kdysi taky dobre kamarádce půjčila.
Ale sakra tohle fakt ne! Každý dítě s jiným a teď má typka, co musí odpočívat, když jsou finančně v háji. ![]()
Ať si odpočívá, až budou mít rezervu ![]()
Hele ten nájem chápu. Ale chtít půjčit na dárky je celkem drzost, očividně už ztrácí jakýkoliv stud a zábrany - od toho už k nesplácení půjček chybí dost málo.
Dětí je mi teda líto, všechny se těší na dárky a oni dva musí odpočívat a neni jim hloupý se dívat u stromečku na nešťastné děti. To je k poblití.
Normálně jí řekni jak to je, že jí takto vyjdeš vstříc ale nebudeš podporovat chlapa, který nemaká. A že se s Tebou přestane bavit buď ráda, protože po Tobě taky může chtít brzy peníze 3× do měsíce. Na jídlo pro děti a řekni v takové situaci ne.
Deset tisíc bych byla ochotná půjčit možná tak úplně nejbližší rodině (resp. dát) - čímž myslím konkrétně rodiče / rodiče manžela / sourozence. Tvoje řešení (dárky dětem, kapr a případně výrazně nižší částka - těch 500, 1000 max) je myslím velmi přátelská nabídka. A jestli se kamarádka urazí, tak s prominutím není kamarádka. Ještě bych asi byla chápavější, kdyby byla na děti sama, ale má partnera - a ten si místo zajištění rodiny potřebuje odpočinout?! To je bezva, to potřebujem všichni
Mimochodem, já když bych měla půjčit, volím takovou částku, aby mi nechyběla, pokud se mi nevrátí (prostě počítám raději s horší variantou) ![]()
Podle me je to troll, to neni mozne. 22. prosince nema darky a jen tak mezi reci rekne, ze vlastne chce desitku na najem. Jak kdyby to bylo pujcit tisicovku
Já bych ji ty peníze dala, protože by mě nebavilo to vymáhat, a nebo bych ji řekla normálně ne. Peníze do přátelství, vztahu nemontuj, nedělá to dobře nikomu.
@PaníBovaryová píše:
Podle me je to troll, to neni mozne. 22. prosince nema darky a jen tak mezi reci rekne, ze vlastne chce desitku na najem. Jak kdyby to bylo pujcit tisicovku
Možná, že je to troll. Mládež má prázdniny a ty podivné diskuze se tu zase rojí. ![]()
@topazio píše:
Možná, že je to troll. Mládež má prázdniny a ty podivné diskuze se tu zase rojí.
Troll jo, takovych negramotu je, u nas v praci taky nastoupila zenska a zacala si od vsech pujcovat a trousit srdceryvne historky, jednoho dne zdrhla a nikomu nic nevratila…ja ji nedala nic, clovek uz je vycvicenej.