Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Dobrý večer.
Ano vím, stále opakovaná témata jako Vánoce, musí jít všem už krkem. Ale chci založit sofistikovanější diskuzi na toto téma, kterou bychom si mohli vzájemnými příspěvky pomoci navzájem.
Aby tato diskuze byla prospěšná, zkusme dodržet nějaký koncept. Takže do nadpisu příspěvku napište číslicí věk dítěte (potažmo více věkových údajů) a pak napište názory/rady/vize, co jste koupili nebo co si aktuálně vaše děti přejí.
Opravdu si myslím, že by taková diskuze mohla být velkou inspirací nejen pro nemožné matky, jako jsem já, které nemají fantazii, ale i pro ty zběhlejší.
![]()
Pridam se moc rada. Dcera 9 let a jsem naprosto bezradna. Ma obdobi, kdy ji „detske“hracky neberou a na druhou stranu nema nic konkretniho, co by se ji libilo, bavilo.
Tak budu rada za inspiraci.
Starší syn si přeje naprosto všechno, co vidí v katalogu kromě holčičích hraček. Mladší si přeje Transformera Grimlocka.
Koupili jsme jim jako společný dárek autodráhu Carrera GO Speed Lap, každému Transformera RID, společenskou hru (staršímu Monopoly Junior, mladšímu hladové hrošíky),každémi knihu. Od babiček a tet dostanou samolepkovou knížku ( Firat Sticker Book od nakladatelatství Usborne), Lego a lego Duplo, Hot wheels auta a doplňky k dráze, magnetickou stavebnick Smart Max, plastelínu Play Doh, fixy, pastelky a nějaké další maličkosti.
U prvního syna (v prvním vztahu) to bylo spousty hraček a věcí, co jsme kupovali.
Druhý vztah o 20 let později už vím a partnerka díky Bohu taky, že Vánoce jsou naprosto o něčem jiném ![]()
Ale nějaké věci na rozbalování budou ![]()
Třeba set figurek Tom a Jerry, on je miluje tak to bude mazec a asi Duplo, nebo možná už Lego?
U nás hlavní dárek : chtějí zase do Disneylandu
potom Duplo, Transformery, Barbie, knížky…
Přeje si snad všechny dopravní prostředky, co existují - auto, éro, tramvaj, autobus - uvidíme, které dopravní prostředky ještě do Vánoc vymyslí - přidal nedávno do seznamu ještě vlak - ten dostane k narozeninám za 3 týdny.
Jinak jak vidí hračkářství, vlítne mi tam jako torpédo a nedokážu ho ukočírovat ![]()
5let - lego Friends, šaty Anny, Elsa už má:-) a jinak vše co vidí v televizi.
Koupili jsme ji velký baracek na hraní, lego, Barbie a asi dostane i ty šaty. Uvidíme.
Kluk, v prosinci 6 let
Přeje si a dostane (jenom něco už k narozeninám) lego nákladní vlak, albi tužku, spacák, ponožky s Lichožrouty.
4 roky holka, chce kolo, hru lovci duchu, domeček pro Barbie a zidlicku pro panen ji jídelní
10mesicuholka ta uším chce jen prso a lézt ![]()
Mladší dcera, 4 roky chce lyže k nim boty, hůlky, helmu a brýle a plyšovou Ariel. Starší, 8 let chce jezdecké boty na koně a nějaké knížky.
4 a 1,5 roku
Starší dostane spol.hru Zmatek v Zoo, stavebnici (dřevěné dílky se zatloukají do korkové podložky), figurku zvířete z pohádky, sadu na vyrábění razítek, koloběžku, želvy ninja figurky, povlečení s mimoňi a brusle. Ještě musíme vymyslet zadání pro zbytek tetiček babiček…
Mladší dostane plyšáka Minnie, povlečení s ponny, malý vozík na tahání hraček, dřevěnou skládačku - magnety na lednici, prstové barvy, knížku s piankem na učení písniček, princeznu sofii, malého poníčka a opět - musím ješě něco vymyslet aby si příbuzní nemysleli, že jsou ochuzení.
Malá dostane i velkou motorickou kostku, ale tu dostane už ráno, protože má i svátek auuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu
A určitě dostanou i nějaký knížky
3,5 roku a dostane vlacek do vlackodrahy.. se mu rozbil, kacu kde je vlacek kdyz se roztoci, vlacek jede proti smeru a houka. rybicky s prutem, tatru a jeste neco co me padne do oka..
Od babicky dostane mluviciho velkeho Mickey mouse, pak takova specialni stavebnice a jeste neco mu koupila ale to ted nevim.
Nejdřív budou narozeniny, ale zas si musím lámat hlavu s jedním přáním (6 let)-mami, já bych chtěla černé balerínské šaty na ramínka, ale ne zapínací mezi nohama, s lesklým nápisem balet. No zatím jsem na žádné takové nenarazila, tak jsem se rozhodla ušít, ale sehnat na to součástky-např. černé dětské tílko na špagetová nebo úzká ramínka, viděl jste to někdo? Navíc teď na podzim:-) Asi budu barvit bílé. Zatím mám jen černý tyl a stuhu. Loni to byly princeznovské šaty, to se shání lépe, nevím, proč chce zrovna černé:-)
Necelých 6 let
chce minimálně tři Lega. Všechno Ninjago.
Jinak chce tašku do školy s penálem, pistoli Nerf, brankářský rukavice na fotbal, chrániče nohou a štrupny…
no vlastně dostane z toho vše. Akorát ty Lega nebudou tři ![]()
Jinak mám v plánu koupit ještě globus, nějakou naučnou knížku (asi nějaký dopravní prostředky). A už mám koupené termo prádlo a triko na lyžování a lampičku do pokojíčku. A všechno to nějak chci rozhodit i po zbytku rodiny, aby mu nekupovali kraviny… vypozorovala jsem, že když má hraček moc, tak ho nic nebaví dlouho…
Takhle když jsem to sepsala, tak mi toho přijde nějak moc ![]()