Co znamená dobře ty? :-)

Napsat příspěvek
Velikost písma:
16906
17.11.12 19:31

Tak ono v Praze je 50% přistěhovalců ze všech koutů ČR. Každej mluví po svym.
Já znám i Přijdu dýlejc :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1217
17.11.12 19:33
@Izzz píše:
Já znám i Přijdu dýlejc :)

neneee :mrgreen: tak to kradu a budu to rikat :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16906
17.11.12 19:37

Je to asi míchanice Přijdu dýl + pozdějš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19494
17.11.12 19:46
@Žirafátko píše:
@careynka ano, ale původně je to jihočeské. Ono se to v dnešní době už dost stírá, díky internetu především. V JČ se už běžné používá „přijdu dýl“ apod. specialitky

to nevim, takhle mluvi i duchodci, je to tezky urcit odkud to pochazi. Mne to jako specialitka neprijde, jen nespisovnost..ja vim, ze nekdo nesnasi kdyz reknu ze se neco BUDE VEJIT, mne to prijde normalni a oni rikaji, ze jaky BUDE?? Snad vejde se ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4466
17.11.12 19:48

@careynka není to těžký určit, nářečí se sleduje viz mapa.
Tady si o tom můžeš něco přečíst http://nase-rec.ujc.cas.cz/archiv.php?…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14106
17.11.12 19:58
@Izzz píše:
Tečku před smajlíkem? Ježiš, tak to jsem taky z jiný planety… :D

Smajl neukoncuje vetu. Cili ano, tecka pred nim. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14106
17.11.12 20:02
@Izzz píše:
Já znám i Přijdu dýlejc :)

A rekni to na Morave a zavrazdi te pohledem. :lol:

Mne nareci davno nevadi, nebo ruzne slangy typicke pro ruzne oblasti, takze bude se vejit, prijdu dylejc, dej to tatkoj, chcu apod. Hlavne, kdyz si porozumime.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16906
17.11.12 20:04

Před smajlíkem tečku nedělám, ale i tak mi určitě porozumíš :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14106
17.11.12 20:05

@Izzz Mne je to fuk, ja nepsala, ze jsem na cestinu pes, ja jen drze rypala. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
17.11.12 20:19
@Izzz píše:
Jen moravákům a těmhle různejm nářečníkům se musí hůř učit spisovná čeština, ne? Nejlíp mluvěj severočeši, protože nemaj žádný zprzněniny. :lol:

Cože? 8o Co vím, tak u nás (tedy na Moravě) nás ve škole vždycky cepovali, abysme mluvili spisovně (nevím teda jak je to v Čechách) a obecně se tu podle mě mluví mnohem spisovněji. Máme věci dobré, hezké - ne dobrý, hezký, čaj je horký, ne horkej, chodíme později (maximálně pozděj) ne „vo hodinu dýl“… A tak by se dalo pokračovat. Lidi z Čech dělají strašně často chyby ve shodě podmětu s přísudkem, když má být měkké I (včera jsme nakupovali - napíšou nakupovalY, protože „voni tak vopravdu mluvěj a to Y tam prostě slyšej“ :D - to se stačí rozhlédnout po eMiminu a najdete miliony důkazů :lol: )

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16906
17.11.12 20:25

@Angua tak na Moravě je spousta nářečí…nebo já spíš myslim Hanou, Slovácko a prostě tak. Někde (nevim kde) se mluví tak, že na koncích vět jde melodie nahoru a říkaj na konci sloves (shoda) měkký i, i když je tam tvrdý, tak si řikám právě, že dětem se to musí učit hůř.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1217
17.11.12 20:28

Umisteni smajlika se neda komentovat, pac to v pravidlech pravopisu nenajdete - ale urcite to tam brzo dodaji ;) jednou jsem se handrkovala s kamaradem o slovu Spicha / Spycha …dat si sraz… Volala jsem na komoru pro jazyk cesky nebo co to bylo za organ…zvedl to kdosi, predstavil se s tremi tituly a povidali jsme si o tom…ve finale mi rekl, ze kdyz jde o slang, nejsou pravidla zadna…kdyz budu o sve babicce psat „babycka“ a ten na druhem konci bude vedet, ze to je pojmenovani me konkretni babicky, tak to je v poradku…takze pes na cestinu jo, ale jen v oficialnich textech… ale nemuzu si pomoct, ale spatne i/y me dokaze hnout zluci kdykoli…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16906
17.11.12 20:33

Spycha? K čemu by to bylo příbuzný?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
17.11.12 20:53

@Izzz já bych právě řekla, že tím, že je to tak výrazné, tak prostě ti lidí ví, že to není dobře - taky klidně řeknu „co ty tu zglýňáš a děláš štabarc, ty pazgřivče ušatý!“ :lol: ale vím, že to není spisovně. Kdežto spousta lidí třeba ani neví, že chodit někam o hodinu dýl je krávovina a nezachrání to ani déle :lol:

A podle mě jasně spicha - citem :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2398
17.11.12 20:56

@careynka to bude ono. My jsme z Moravy:-).
Ale jo, člověk si zvykne.
Mě třeba i hodně vadilo, když kolegyně hodně jednala s klienty z Čech a mě pak říkala „pošli to nejdýl“ - to jsem nesnášela. Říkala jsem ji, že to pošlu na udanou adresu, dál to posílat nebudu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová