Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Podélně odkrojim vrch cukety .Vnitřek vydlabu,cuketu vymažu rozmačkanym česnekem se solí. Nechám do druhého dne, kdy pustí vodu. (Tu upotřebíte při podliti na pečeni)Plnim mletým masem, (něco jako na sekanou)každý dle gusta, třeba i žampióny. Náplň již solim opatrně,naplněnou cuketu ,dám do olejem vymazané nádoby.Přidám na kousky nakrajeny zbytek cukety s vodou z cukety. Mírně podlévám vodou, či vývarem v rozehřáte troubě na 200st.Když je téměř upečena, pokladu plátky sýra a dopeču .
Dobrou chuť. ![]()
****Cuketa má výbornou jemnou chuť, stačí skliditmalé cuketky, tak do 10-15 cm maximálně. Nakrájet na kostičky a osmahnout na olivovém oleji, přistrouhnout jemně zázvoru a je to výborná příloha k masu. Jinak se dá udělat něco na způsob ratatouille - osmahnout papriku na olivovém oleji, pak cuketu a nakonec rajče - na plátky i trošinku česneku (nesmí přebít chuť). Jinak zapečené cukety s mletým masem, musaka..
Nemám ráda ty přerostlé kousky z českých zahrad -to pravdu cuketa nemá žádnou chuť.
Tak už pomalu své okolí sklízet malé cuketky a vychutnat si je ![]()
Včera jsme dostali malinký cuketky, zelené a žluté ( ty mají ještě jemnější chuť ) a dneska jsem je osmahla na olivovém oleji, jasmínovou rýži, plátek kuřecího a byl to super lehký oběd.
Syn 4,5 se o cukety může pobít odmala …
@zinna píše:
Zkuste cuketovej gulas
Hoď sem recept! Určitě vyzkoušíme.
já přidávám cukety do leča, těsně před koncem, aby zůstaly hezky pevné.
Nebo smažené v trojobalu, plněné mletým masem a zapečené.
Cuketový bramborák (dávám půl brambor).
ještě zdravá snídaně - osmahnu cibulku a česnek, přidám cuketu na kostičky, trochu opeču, pak na čtvrtky cherry rajčátka, pepř, sůl, malinko chilli případně sladké papriky, nějakou zelenou bylinu a nakonec zaliju rozkvedlanými vejci, zamíchám a hotovo. Zkoušela jsem i verzi bez cibule a česneku, taky dobré.
@Tiger-lily proste gulas,jen misto masa cuketa na kostky-delam ho z tech velkejch cuket a nechavam i slupku a davam lzicku lahudkovyho drozdi,kdyz ho teda mam ![]()
@zinna píše:
@Tiger-lily proste gulas,jen misto masa cuketa na kostky-delam ho z tech velkejch cuket a nechavam i slupku a davam lzicku lahudkovyho drozdi,kdyz ho teda mam
A jak dlouho ho vaříš? Aby to nebylo rozbředlé, tak tomu stačí tak 5 minut? A jak zahustíš? Guláš vařím většinou ze surovin, které je potřeba právě vařit dlouho - maso, houby… Cukety přerůst nenechávám, snažím se je sklízet malé.
Z tech vetsich to trva celkem dlouho cca 45min..ty maly budou urcite rychlejs,jinak ja gulas moc nezahustuju,vetsinou neni potreba davam hodne cibule a jak se dyl dusi zahusti se sam
kdyz je potreba,tak moukou nebo chlebem
Tak tu máme další inspiraci na recepty, třeba cuketové minipizzy od @marinka5 nebo zapečená cuketa se sýrem od @ROMA-Z
![]()
Ty minipizzy vypadají dobře, asi vyzkouším, mám doma tunu cuket a už nevím co s tím
nějaké naložím do bylinkové marinády a ugriluju ![]()