Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@jana97 me gynekolog rekl, ze kdyz si telo zvykne na cviceni a neni po delsi dobu zlepseni, tak uz zadne ani nenastane.
Myslim, ze mel pravdu.
I ja polohuji lidi pracuji tez ve zdavotnictvi. Na interne. Momentalne na neschopence. V praci jsem si uhnala zanet slach. Dukaz, ze nase prace je narocna. Ale mam ji rada.
@jana97 píše:
Ahojky holky všechny vás zdravím. Pořád se o tom vůbec nemluví.tak moc díky za vaše příběhy. Sama nevím co s tím , cvičení selhalo, 5 let jsem cvičila , měla jsem výbornou fyzioterapeutku.Kdyz už to nebylo k životu šla jsem na operaci . A nic…tak nevím. Teď jdu 3.1. za svou lékařkou na kontrolu. 15.1 bych už měla nastoupit do práce…do nové práce.....Kde budu zase tahat lidi, jsem zdravotní sestra…sama jsem se aktivně objednala do Prahy k docentovi Otčenáškovi…a teď nevím fakt nevím..... když se kouknu zrcátkem mám cystokelu zpět. Je mi to tak protivný pocitově, že asi ještě zkusím nějaký zákrok… Ale .......držte se zeny
To mě moc mrzí. Jani a můžu se zeptat, ty jsi celou dobu opravdu poctivě cvičila a přesto se to vrátilo? Nebylo tam něco, proč se to mohlo stát?
Mě se třeba prolaps po obou porodech projevil cca až za 3/4 roku, do té doby v pohodě, respektive jsem o ničem nevěděla. Zdá se mi to zvláštní a proto si myslím, že bude problém někde jinde, protože mi to vevnitř držet asi dokáže, ale asi mám blbé držení těla a špatné pohybové návyky. Tomu věřím a budu se snažit udělat vše pro to, abych ten orgán dostala, tam kam patří ![]()
Ano poctivě jsem cvičila, spoustu činnosti jsem omezila atd…zhubla jsem 30 kilo , používala jsem vaginální kuličky, které jsem ze začátku vůbec neudržela, pak po delší době jsem měla problém je vyndat…Ale teď si taky myslím , že problém bude hlubší… Poslední skoro 5 ti kilovo dítko jsem vytlačila za 5 minut. Myslím že mám potrhané celkove vázy…ale je fakt ,že bylo období kdy jsem si říkala, jupiii je to pryč… nikde jsem nikdy nenarazila , že by tyto problémy mohla dělat i diastáza… Což teda si myslím, že je taky pravděpodobne. Vše souvisí vše vším…teď mám pocit,vzebuz není v mojí moci to nějak ovlivnit…5 let jsem na tom fakt dřela… operaci jsem úplně zavrhla, a pak, už jsem nemohla žít sama se sebou tak jsem tu operaci riskla.......
@jana97 ahoj ja diastazu mela nad pupkem 5 cm pod pupkem 3 cm po sesiti mam bricho pevne jako prkno. Vylozene brisni svaly neposiluji, protoze mam strach z opetovne kyly navic si myslim, ze bricho vice zpevnit nepotrebuji. Posiluji tedy vylozene jen panevni dno. I tak problemy mam. S mocakem jsem na operaci byla ted me ceka jeste uprava konecniku. A pokud se to ani tak neupravi tak vice nez reoperaci mocaku uz udelat pro sebe nemohu. Dle Dr mam panevni dno pevne.
asi budu cely zivot v kritickych situacich na vlozkach..
Holky a nemohlo se stát, že jste si to dno nakonec naopak přetížily? Ono se musí i relaxovat, někdo tak usilovně cvičí, že ty svaly pánevního dna přetíží, zatuhnou a opět neplní svoji funkci. Toto pak hodně souvisí zrovna s inkontinencí.
Simona
@Anonymní píše:
Holky a nemohlo se stát, že jste si to dno nakonec naopak přetížily? Ono se musí i relaxovat, někdo tak usilovně cvičí, že ty svaly pánevního dna přetíží, zatuhnou a opět neplní svoji funkci. Toto pak hodně souvisí zrovna s inkontinencí.
Simona
Me dr rekl, ze cviceni u me nepomuze k zlepseni stavu max k udrzeni nynejsiho stavu.
Verim, ze cviceni dokaze pomoci. Ale ne kazde. Kazda to tam dole mame jine a jinak nam to funguje.
Spis jako takova prevence . Nikoliv lecba v pokrocilem stavu nejakeho problemu.
Ano souhlasím s Adenkou…Je to tak… Hlavně je závislé na spousta faktorech před a po problémem.....
Ahoj holky, tak moc jsem fandila hlavne @jana97. Jani, moc me to mrzi, davala jsem v MS cviceni svoje nadeje. Mam i vyhledanou fyzio, co by se mela specializovat na MS cviceni, panevni dno, atd. Ja teda cviceni flakam (bohuzel), ale stav byl relativne setrvaly. Nejak jsem si na nej zvykla. Doktori mi hlavne kladli na srdce netahat nic tezkeho, netahat dite. Dite jsem teda tahala, ale jinak se hlidala. Pak mi ted v rijnu umrela maminka. A ja sama v jejim dome musela odtahat nejake drevo, bedny s ovocem a zeleninou, atd. Nosila jsem cele odpoledne, ale mensi mnozstvi. Jenze to slo samozrejme pomalu a ja vecer potrebovala odjet. Netrpelive jsem odtahla posledni 2 bedny. Holky, OBROVSKA CHYBA!!!! Jeste ten vecer jsem citila mega zhorseni. Bricho me dokonce poprve dole bolelo (o tom jsem jen slychala). Inkontinence se mega zhorsila (jako bych byla znova po porodu). A ja si nadavala a nadavala, ze se 3 roky drzim, abych nic tezkeho netahala. Muz chodi na nakupy, abych je netahala ja, a ja to takto pokazim. Ted me to bricho aspon prestalo bolet a dal uvidime. Diastazu jako blazen jsem mela, ma ji bohuzel i muj maly syn.
![]()
Chodim na rehabky do nemocnice a primarka mi tam rika, ze se ta inkontinence pry vycvicit da a ze operace to fakt nevyresi. Pry se to vraci
Ale dole mam i cystokelu, uz mi asi sjizdi i cipek, dole vidim same boulicky a dr mi rekl, ze pokud chci jeste rodit, tak uz jen CS. A porad premyslim, jak moc se to pokazilo nebo nepokazilo u porodu. Nejvic me stve, jake tabu je toto tema. Kdyz se ptate jakehokoliv doktora, nechce nic moc rict. ![]()
Jj ve finále vlastne nikdo neví co s tím. Není to jak slepák, který by se vyndal a byl by pokoj. Myslím si že je důležitá i psychyka. Jak na to myslím, zdá se mi, že to mám víc. Myslim si, že nejde úplně nic nezvedat, já bych teď po operaci neměla víc jak 5 kilo. Což je nereálné, to bych musela mít svého sluhu. Vsehny se držte. ![]()
Ještě se holky zeptám, byla z vás některá na urodynamickem testu…? Kdybych dneska se měla rozhodovat, asi bych si to nenechala takhle dlouho. Trvala bych hned s prvními obtížemi na testech a pak bych jednala. Preci musí být cesta jak žít normálně. Jasně jsem vděčná že mám 3 krásný, zdravý děti, ale ten nepříjemný a trvalý pocit tlaku v pochvě je prostě otravný… Docent Otčenášek v Praze na urogynekologii, který patří ve špičce v oboru, má třeba skvělé výsledky.. Byla jste u něj některá…?.. jsem bojovník a nechci se s tím smiřovat… otázka je jestli je cesta ven…
@jana97 ahoj ja na urodynamickem vysetreni byla. Byla to podminka pred operaci.
S dr Otcenaskem zkusenost nemam.
Díky moc za reakci…jediný pocit , který s celé léčby mám je hop a nebo trop …
@jana97 holky ja takovy pocit „tabu“ jako mate vy nemam. Se mnou Dr hned problem resil. Okamzite si k vysetreni zavolal prim a oba me spolu prohlizeli.
Jo bylo mi trapne, ale pomoc a reseni jsem se od nich dockala hned. A bylo mi tehdy cerstvych 33 let. To same na klinice urologie. Jedine co je marne dle me a i dle nich je prave to posilovani. To k zlepseni proste nevede.
To same bylo s diastazou. Plastik hned, ze i kdyz je abdo kosmeticka operace u me je to i zdravotni problem a celou mi ji pojistovna uhradila. Ja vyechno pevne mam, mocak, rektum i bricho. Ale inkontinenci mam stale.
Jeste mi bylo receno, ze by stacilo jen zkusit pasku polevit. Ze traba na mocak moc tlaci, ze byla vice stahnuta nez bylo tehdy potreba.
No uvidim co mi prinese vysledek breznove operaci rekta. ![]()
@Adenka84 budu ti moc držet palce.ja se teď budu rozhodovat co dál.....