Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Chci totiž nastoupit do práce mám zařízený hlídání malého a proto se ptám zda se dá ukončit rodičák když mi končí v září zda to jde předčasně?
Pokud chceš ukončit rodicovskou dovolenou dříve než jsi nahlasila, musíš se domluvit se zaměstnavatelem. Potřebuješ jeho souhlas.
Prý bych nesměla přesáhnout částku 10000 což si myslím že bych brala víc tak to budu muset ukončit.
@Tapicka94 píše:
Chci totiž nastoupit do práce mám zařízený hlídání malého a proto se ptám zda se dá ukončit rodičák když mi končí v září zda to jde předčasně?
Si nejdřív ujasni pojmy rodičovská dovolená a rodičovský příspěvek. Pak má teprve smysl dávat řady.
@Tapicka94 píše:
Prý bych nesměla přesáhnout částku 10000 což si myslím že bych brala víc tak to budu muset ukončit.
A kdo ti tohle moudro, poradil? Je to nebetyčný blbost…
Rodičovská dovolená je volno u zaměstnavatele a bývá nejdéle do 3 let věku dítěte. Den po jeho třetích narozeninách musíš zase nastoupit do práce. Pokud ji máš v práci nahlášenou do září, vrak ti musí schválit dřívější nástup.
Naopak rodičovský příspěvek je peněžitá dávka (peníze) vyplácená úřadem práce maximálně do čtyřech let věku dítěte, kdy máš k dispozici celkovou částku 300 tisíc Kč a volbou měsíční dávky si určuješ, jak dlouho ho budeš pobírat.
Tyto dva režimy jsou na sobě nezávislé.
Pokud je dítěti více jak dva roky můžeš se vrátit z rodičovské dovolené zpět do práce, vydělávat si neomezené penize a současně pobírat i rodičovský příspěvek.
Na toto téma tu máš už několikátou diskusi.
A nezlob se, dej to radši přečíst někomu bystřejšímu než ty nebo ten chytrák, který ti tvrdí nesmysly o omezeném výdělku ( tohle platilo před 20 lety). A ten člověk ať ti to přetlumočí do tvého jazyka.
Řešili jsme to v práci. Pokud jsi požádala zaměstnavatele o určitou délku rodičovské dovolené, Tvé žádosti o její zkrácení nemusí vyhovět.
@Pears206 myslím že u ní je jin problém zaměstnavatel by ji vzal ale ona se boji se že přijde o rodicak. Řeší to už ve 3. Diskuzi. Ale těžko říct u ní ![]()
@Tapicka94 píše:
I kdyby sis vydělala milion, tak to nemá vliv. Prostě rodičák dobereš.
@ludmilaadamkova jj. Zakladatelka je poněkud jednodušší. Doporučuji její starší diskuse s hudebním vystoupením a poezií, pokud je teda nenechala smazat.
@Svistice píše:
A kdo ti tohle moudro, poradil? Je to nebetyčný blbost…
No pokud ji chtějí jen na dohodu, tak těch 10 000 je částka, aby za ní neodváděli sociální a zdravotní. Takže spíš je otázka, jak ji do té práce chtějí. Jestli zpět na HPP nebo jen nějakou dohodu?
Klidně totiž může jít o dohodu, když má být ještě na rodičáku.
@nozu píše:
Rodičovská dovolená je volno u zaměstnavatele a bývá nejdéle do 3 let věku dítěte. Den po jeho třetích narozeninách musíš zase nastoupit do práce. Pokud ji máš v práci nahlášenou do září, vrak ti musí schválit dřívější nástup.
Naopak rodičovský příspěvek je peněžitá dávka (peníze) vyplácená úřadem práce maximálně do čtyřech let věku dítěte, kdy máš k dispozici celkovou částku 300 tisíc Kč a volbou měsíční dávky si určuješ, jak dlouho ho budeš pobírat.
Tyto dva režimy jsou na sobě nezávislé.
Pokud je dítěti více jak dva roky můžeš se vrátit z rodičovské dovolené zpět do práce, vydělávat si neomezené penize a současně pobírat i rodičovský příspěvek.
Na toto téma tu máš už několikátou diskusi.
A nezlob se, dej to radši přečíst někomu bystřejšímu než ty nebo ten chytrák, který ti tvrdí nesmysly o omezeném výdělku ( tohle platilo před 20 lety). A ten člověk ať ti to přetlumočí do tvého jazyka.
Pokud ještě dítěti nejsou dva roky, tak ti řidičák seberou?
@Sisika9 ale ona v jiné diskusi píše, že dítěti budou v září tři roky. Stejně tady ani neodpoví a za chvilku založí další diskusi. ![]()
@Sisika9 pardon špatně jsem přečetla dotaz. Do dvou let to je omezené tím, že dítě může být v jeslích či školce maximálně 96 hodin měsíčně. Čerpání rodičovského příspěvku se jinak přeruší a po druhém roce se požádá znova o čerpání toho zbytku. Takhle jsem to dělala u mladšího dítěte.