Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
prosím poraďte mi, pronajímám nemovitost za 5tis. ročně teda 60 000,– z toho odečtu 30% (je to tak?) 18 000,– a ze zbylého výdělku 42 000,– vypočtu daň 15% a to zaplatím finančáku - chápu to dobře? pokud ne, vysvětlete mi to prosím!!!! sedím nad tím a dělá se mi už z toho špatně
![]()
druhá otázka - jsou tam pole - výdaje - co do nich mohu započítat? asi musím mít účtenky, že, k případným opravám atd.
Výdaje máš buď paušálem nebo skutečné. Takže když uplatňuješ 30%, tak už skutečné výdaje ne.
aha, takže zisk máme 60 000,– - 30% je 42 000,– z toho 15% je 6300,– takže daň je 6300,– je to tak?
Jj. Jen v případě soukromý osoby by se to pak přičetlo k daňovému základu z ostatních příjmů. Uplatňování slevy za poplatníka a tak.
ježiš, nerozumím - promiň za to otravování
ale ozval ses, tak to bude otázek…
![]()
takže, přiznání bude podávat švagrová - spolumajitelka, ani jeden z majitelů nemá a neprovozuje nic, kromě normálního zaměstnání - i tak to bude těch 6300? a podat to můůže jen jeden z majitelů?
děkuji
Aha, tak to není tak jednoduchý. Musí to zdanit společně s příjmy se zaměstnání. Asi bude jednoduší to zanést nějaké účetní.
takže je problém, když pracuje?
to jim přece dělá firemní účetní
a stačí, aby to podal jeden z majitelů? nebo musi oba? tady asi nemůže bejt nic jednoduchýho
neni lepší se na to vykašlat… ![]()
řeším to samé a mám ještě jednu otázku. Pronajímáme za 6tis ale jsou takm ještě výdaje za topení-ty si teda můžu odečíst aniž bych měla nějaké složenky? Protože kupujeme uhlí jednou ročně a topíme sami. A Hlavně-když přiznám že pronajímáme jen z a4, zjistí to někdo nějak?
díky
leila - podle toho co se tu píše jsem pochopila, že využiješ buď těch -30% nebo využiješ doklady s náklady na bydlení - tj.to topení a třeba opravy, to je jednodušší asi odečíst těch 30% ,že jo
a já bych to nepodávala, kdyby ta co tam bydlí neotravovala po úřadech s tou smlouvou - aby jí daly přídavky na děti a příspěvky na bydlení
ahoj…můžu se zkusit připojit s otázkou??nám to dělá účetní…ale při čtení tvého příspěvku mě ještě napadla otázka…jak je to s energiemi??…to máte započítaný nájem 5tisíc /měsíčně včetně nebo bez energií??( voda,plyn,elektrika?? )
nepřiznávat je dost risk…nikdy nevíš na koho ve svém okolí narazíš…a kdo tě bude chtít „udat“.....ten průšvich zato myslím nestojí…
![]()
monina píše:
ahoj…můžu se zkusit připojit s otázkou??nám to dělá účetní…ale při čtení tvého příspěvku mě ještě napadla otázka…jak je to s energiemi??…to máte započítaný nájem 5tisíc /měsíčně včetně nebo bez energií??( voda,plyn,elektrika?? )
všechno ostatní si platí podnájemnice sama, takže jen těch 5tisíc dává nám, já to nechápu, že by to mělo bejt daněný s platem pronajímatele
monina píše:
nepřiznávat je dost risk…nikdy nevíš na koho ve svém okolí narazíš…a kdo tě bude chtít „udat“.....ten průšvich zato myslím nestojí…![]()
no, já myslím, že to přiznává minimum lidí a spousta je jako na návštěvě a bez smlouvy třeba, máme ještě byt a tam je baba za to co si tam projede, to se nemusí snad nikde hlásit ne? na družstvu,k terý ten byt vlastní říkali, že ne, že jen, kdyby z toho byl příjem, tak doufám ,že to tak je - pravda, co bysme přiznávali, když nic nedostáváme
No já taky špekulovala nad tím dto nepřiznat, ale máme blbí sousedy a hlavně jeden kterej je na nás kvůli nim nabroušenej-parkujou mu na místě-tak dělá na úřadě tak asi kvli tomu to přiznáme no.
Ale znova teda- když řeknu že pronajímám za 4 tak oni to nikde nezjistí že jo? Jako to že ve skutečnosti pronajímám za 6
Energie se nepočítají ty nejsou pro tebe to si platí sami ![]()
jadviga píše:monina píše:no, já myslím, že to přiznává minimum lidí a spousta je jako na návštěvě a bez smlouvy třeba, máme ještě byt a tam je baba za to co si tam projede, to se nemusí snad nikde hlásit ne? na družstvu,k terý ten byt vlastní říkali, že ne, že jen, kdyby z toho byl příjem, tak doufám ,že to tak je - pravda, co bysme přiznávali, když nic nedostáváme
nepřiznávat je dost risk…nikdy nevíš na koho ve svém okolí narazíš…a kdo tě bude chtít „udat“.....ten průšvich zato myslím nestojí…![]()
to máš pravdu…přiznávám minimum…ale my jsme třeba narazili fakt na blbce.....tak se snažím mít vše ok…ale kdyby to šlo…tak bych to nejspíš taky riskla a nepřiznala.....
![]()