Další (čtvrté dítě)

Napsat příspěvek
Velikost písma:
16956
3.9.19 21:13

@Regina Hero A co když a co když… A co když za deset let budou mít příjmy uplně někde jinde a co když si ty děti budou prostě na vysoké přivydělávat (Jako já, taky jsme byli jen dva a chtěla jsem studovat, musela jsem si na to vydělat), co když budou studovat dálkově, co když odjedou do zahraničí, co když je zítra srazí auto? co když, co když…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Hanka1
3.9.19 23:26
@chs.jasmin píše:
@Regina Hero A co když a co když… A co když za deset let budou mít příjmy uplně někde jinde a co když si ty děti budou prostě na vysoké přivydělávat (Jako já, taky jsme byli jen dva a chtěla jsem studovat, musela jsem si na to vydělat), co když budou studovat dálkově, co když odjedou do zahraničí, co když je zítra srazí auto? co když, co když…

No tak ctyrem detem vyrezeme hracky ze dreva a najime se lasky, jak slunickove. :potlesk:

Jinak se zaopatri dve deti na druhem stupni a jinak ctyri ze, ale na to staci zakladni financni gramotnost. I kdyz dle poctu exekuci v ČR…

Takove miminko vlastne nic nepotrebuje - ovineme ho do plencicek, nakrmime materskym mlickem a vsechno podedi a jeho maminka ma ctyri roky jistotu pobirani socialnich davek, napisem na to i petici o zvyseni rodicaku…

Ono zarny priklad bude v zitrejsi Vymene manzelek dle ukazek - domacnost bez lednicky, pracky a matka bez zubu… :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
29350
3.9.19 23:32
@chs.jasmin píše:
@Regina Hero A co když a co když… A co když za deset let budou mít příjmy uplně někde jinde a co když si ty děti budou prostě na vysoké přivydělávat (Jako já, taky jsme byli jen dva a chtěla jsem studovat, musela jsem si na to vydělat), co když budou studovat dálkově, co když odjedou do zahraničí, co když je zítra srazí auto? co když, co když…

a nebo taky ne… jasně, to jsou už spekulace… kdo ví, co bude… jen jako matka čtyř dětí vím v přímém přenosu, kolik co stojí (nejen peněz, ale i času) a čím jsem starší, tím víc jsem v tomto směru zodpovědnější… a tím se dostáváme právě k rezervám a určitým jistotám, zejména pokud máme děti, které jsou na nás závislé… ale je pravda, že třeba v pětadvaceti jsem to měla nastaveno jinak… ale ono bylo i tenkrát všechno taky trochu jinak… i ty jistoty… a dvě děti fakt stojí méně než čtyři… ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6196
4.9.19 06:59

Holky já si myslím, že ty výdaje nejde pausalizovat :think: Já bych s příjmy jaké uvádí zakladatelka na čtvrtý rodičák taky nešla, ale každý má ten standard jinde a hlavně velká položka jsou náklady na hypo / bydlení. Když je někdo bez hypo nebo platí minimum (třeba 5000), je to na rodinném rozpočtu hrozně znát. Pak taky to jestli se dojíždí do práce. Jestli rodina vystačí úplně bez auta nebo potřebuje dvě apod. Ono pár tisíc měsíčně rozdil u tak velké rodiny udělá i jídlo. A teď nemyslím kupovat parky za 40kc/kg, ale prostě když se kupují i třeba jen občas různé pochutiny, pravidelně mimosezonni zelenina a ovoce (v zimě ty položky dokážou být hodně velké) a nezařazují se žádná levnější jídla (luštěniny, tvarohové pomazánky apod.) udělá to měsíčně podle mě i několik tisíc rozdíl. Já si třeba myslim, že u starších dětí je zase časová možnost vydělat víc peněz, protože již tolik nepotřebuji čas rodiče (vodění na kroužky, dělání úkolů do školy apod.) Už jsou prostě samoobslužné a jde jen o tu pozornost a zájem ze strany rodičů, ale rozhodně to nemusí být v 15 letech třeba 4 hodiny denně. Já když jsem měla hodně časově náročnou práci, tak jsme utratili o dost víc, protože tam prostě už nebyla kapacita na pravidelné domácí pečení a vaření. Takže sice příjem byl vyšší, ale o dost vyšší byly i ty průběžné výdaje. Brali jsme třeba dceru večer na polévku do Uga, aby měla jako malá včas teplou večeři (oba jsme pracovali v Praze, kde měla dcera školku a domu to bylo skoro hodinu autem).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16956
4.9.19 09:37

@Hanka1 Proč zase vytrhácáš něco z kontextu, to se pak lépe argumentuje, že? Já třeba i pro dvě děti upřednostnuju rukodělné hračky, dřevo. A budeš se divit, ale je to dražší jak plast ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Hanka1
4.9.19 18:54
@chs.jasmin píše:
@Hanka1 Proč zase vytrhácáš něco z kontextu, to se pak lépe argumentuje, že? Já třeba i pro dvě děti upřednostnuju rukodělné hračky, dřevo. A budeš se divit, ale je to dražší jak plast ;)

Ale jaký vytrháváš - já taky raději měla doma houpací kohouty ještě po nás místo barevných blikajících mluvících hraček FisherPrice nebo u stolu dřevění dětskou jídelní židli, ale ve finále si děti kohoutů nevšimly a houpaly se na nich tak petkrat a mě po nich na inzerát se pak dělaly pořadníky a místo dřevěné židle u stolu byla daleko lepší plastová z Ikea na udrzbu.

A divit se nebudu - mam dve deti na druhem stupni a na gymplu, predpokladam, ze ty mas kojence a o tom, co stoji dite ve skole a na stredni uplny prehled nemas. Nebo jak mas stare dite/deti? Podpisy zapnute nemam…

Ale třeba dneska dítě na druhém stupni - vyplazla jsem dva a pul tisice na tridenni adaptak - docela jsem byla prekvapena, ze opravdu jede všech 27 deti-cela trida, prihlasila dite na anglicky krouzek s rodilym mluvcim a dite zapsala na podzimni zajezd do Anglie. Cekaji nas hory v zime se tridou a koncem roku vylet/škola v prirode. Desitka jen to hvízdlo.

Druhé dite na gymplu, tento tyden adaptak/voda za pet tisíc a hrozim se toho s cim prijde v pondělí, uz se mluvilo něco o zajezdu do Spanelska, samozrejme hory se tridou a koncem roku turistak. Hluboko do kapsy nemame, ale proto mam jen dve deti a počet tri, aby mely vse dostupne a hlavne kvalitni vzdelani je pro mne a nas rodinny rozpocet proste hranicni, přes to mame deti jen dve…

A vysokoskolaka neberu, ten si za svoje vzdelani muze zaplatit sam. Ale patnactilete dite ma problém s brigádou, všude chteji 18 let kvůli manipulaci s hotovosti, jedine fast foody nebo moje sestnactilete chodilo letos druhé prázdniny vypomáhat na tabory, ale během skolniho roku je brigad jako safranu…mozna tak před vanocema baleni v eshopech…

• Citovat
  • Upravit
29350
4.9.19 19:10
@chs.jasmin píše:
@Hanka1 Proč zase vytrhácáš něco z kontextu, to se pak lépe argumentuje, že? Já třeba i pro dvě děti upřednostnuju rukodělné hračky, dřevo. A budeš se divit, ale je to dražší jak plast ;)

no jo, to máš ale maximálně předškoláky, ne? Už vidím dvanáctileté děti, jak si hrají s dřevěnými kostkami místo lega… ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29350
4.9.19 19:13

@Hanka1 právě jsem si z třídních schůzek na gymplu donesla lísteček na adapťák… 2750 Kč na tři dny… a jedou taky celá třída, všech 30 dětí… a to není zdaleka všem akcím konec, mají jich tam nepočítaně ve všech ročnících… ale sama si na to brigádou nepřivydělá…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Hanka1
4.9.19 19:15
@Regina Hero píše:
no jo, to máš ale maximálně předškoláky, ne? Už vidím dvanáctileté děti, jak si hrají s dřevěnými kostkami místo lega… ;)
:mrgreen: :potlesk: :palec:
  • Citovat
  • Upravit
14006
4.9.19 20:52
@Regina Hero píše:
@Hanka1 právě jsem si z třídních schůzek na gymplu donesla lísteček na adapťák… 2750 Kč na tři dny… a jedou taky celá třída, všech 30 dětí… a to není zdaleka všem akcím konec, mají jich tam nepočítaně ve všech ročnících… ale sama si na to brigádou nepřivydělá…

No to moje dcera je na gymplu a tech zájezdu do ciziny maji několik za ten skolni rok…A to za 1 zájezd zaplatíš tak 10 tisic, ale teda ne vzdy jede cela trida..

Zakladatelka se svym a manželovym přijmem fakt 4 deti neda.
A to si myslim jako byvala samozivitelka s jednim malým ditetem -

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
SAJ
17073
4.9.19 21:08
@_.Emilyyy píše:
No to moje dcera je na gymplu a tech zájezdu do ciziny maji několik za ten skolni rok…A to za 1 zájezd zaplatíš tak 10 tisic, ale teda ne vzdy jede cela trida..Zakladatelka se svym a manželovym přijmem fakt 4 deti neda.
A to si myslim jako byvala samozivitelka s jednim malým ditetem -

Zas v rámco objektivity musíš dodat, že se jedná o soukromý jazykový gympl, ne? Což je pro děcka super, pro rodičovskou peněženku už míň.

Naše děcka jsou taky na gymplu, několik zahraničních zájezdů (nepovinných) mají taky - ale za celé studium. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29350
4.9.19 21:15

@_.Emilyyy u nás ty zájezdy do zahraničí mají taky… a výměnné pobyty a podobné akce… ale v prváku zatím jen ten adaptační pobyt a nějaký výlet v ČR… však na to bude mít dalších sedm let… :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14006
4.9.19 22:22
@SAJ píše:
Zas v rámco objektivity musíš dodat, že se jedná o soukromý jazykový gympl, ne? Což je pro děcka super, pro rodičovskou peněženku už míň.Naše děcka jsou taky na gymplu, několik zahraničních zájezdů (nepovinných) mají taky - ale za celé studium. :mrgreen:

V tomhle nevidim rozdíl -co se tyce tech zahraničních zájezdu, jestli je skola statni ci ne :think: .
A Podle tvych slov je to pro rodičovskou peněženku uz mene super , ja do kvalitního vzdělání meho ditete budu investovat..Nerikam , ze na státních neni ta výuka kvalitni-jen se mi vice libi způsob výuky na soukromých..

Dcera jezdi na vetsinu tech zahraničních zájezdu , ale ne na vsechny - neni to z duvodu , ze bysme jí to nedopřáli , ale protoze necjce na vsechny :nevim:

@Regina Hero píše:
@_.Emilyyy u nás ty zájezdy do zahraničí mají taky… a výměnné pobyty a podobné akce… ale v prváku zatím jen ten adaptační pobyt a nějaký výlet v ČR… však na to bude mít dalších sedm let… :D
:palec:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
SAJ
17073
4.9.19 22:52
@_.Emilyyy píše:
V tomhle nevidim rozdíl -co se tyce tech zahraničních zájezdu, jestli je skola statni ci ne :think: .
A Podle tvych slov je to pro rodičovskou peněženku uz mene super , ja do kvalitního vzdělání meho ditete budu investovat..

Dcera jezdi na vetsinu tech zahraničních zájezdu , ale ne na vsechny - neni to z duvodu , ze bysme jí to nedopřáli , ale protoze necjce na vsechny :nevim:

:palec:

Státní gymply mají určitě méně zahraničních zájezdů než soukromě. Na ně uším gymplu vlastně žádné, na vyšším jeden až dva za rok, s výjimkou maturitního ročníku. Zrovna teď mám jedno děťátko v Paříži.

Do vzdělání investujeme hodně a rádi, ale musíme při tom pamatovat na dvě zásadní okolností.

1. pobírání plat, jaký pobírám :oops: a ač j na tom manžel o něco lépe než já, přednost má hypotéka, inkaso a jídlo.
  2. o zbytek volných peněz se nás dělí pět. Pět, ne dva nebo tři. A vlastně ještě dívá zvěř, co s námi bydli
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1133
4.9.19 23:53

Tak jak to tu čtu, tak s naší školou jsme dost utreli. Nenabízí nic takového. Jediný co detem hradime je bruslení v zimním stadionu od první třídy a plavání od třetí třídy. Letos bude nejstarší dělat přijímačky na 8lety gympl, tak snad to tam bude lepší :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí