Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@SAJ píše:
Fakt to ještě zvažte, my jsme právě uprostřed zářijového finančního průvanu. Před chvílí 5000 roční jízdné (naivně jsem předpokládala, že to bude jen 3000 - no, spletla jsem se), 2000 obědy, 3100 taneční (plus nákup společenského oblečení a obuvi), zájezd nejstaršího dítěte do Francie - právě jsem zjistila, že v ceně zájezdu nejsou zaplacené ani vstupy, ani jídlo (uaaaaauuu!), nejmladší dítě mi poslalo kopii zprávy od třídní, že zítra bude vybírat 900, plus máme počítat s nějakými jazykovými učebnicemi. Nejstarší dítě bude kupovat komplet učebnice. Prostřední zas ještě ty jazykové… Plus i u nich samozřejmě třídní fond.Kde jsou ty doby, kdy nás na prvním stupni v září pozdravovaly částky v řádu stokorun…
Až budete mít děti na druhém stupni a na střední, opravdu to nebude jednoduché - no ano, nebo si to jednoduché uděláte a děti zkrouhnete na všech výdajích.
To září je vzdy šílené, pak se to uklidní.
![]()
Mam jedno dite, ale i tak mi prijde, ze v zari jen platíme a platíme..
Obědy, školné, zájezdy do ciziny atd..
Příspěvek upraven 01.09.19 v 15:20
@_.Emilyyy píše:
To září je vzdy šílené, pak se to uklidní.![]()
Mam jedno dite, ale i tak mi prijde, ze v zari jen platíme a platíme..
Obědy, školné, zájezdy do ciziny atd.
Vynásob to třema… Fakt je drsný. Jo, je pravda, že se to pak na pár měsíců uklidní, ale v pololetí máme další průvan - lyžáky - u nás šestkrát, plus kroužky na druhé pololetí - no a po dalších pár měsích klidu přijdou na pořad letní aktivity.
Mít se stejnými příjmy dvě děti, bylo by to výrazně jednodušší. Mít čtyři, už by to bylo na hraně…
@SAJ píše:
Vynásob to třema… Fakt je drsný. Jo, je pravda, že se to pak na pár měsíců uklidní, ale v pololetí máme další průvan - lyžáky - u nás šestkrát, plus kroužky na druhé pololetí - no a po dalších pár měsích klidu přijdou na pořad letní aktivity.Mít se stejnými příjmy dvě děti, bylo by to výrazně jednodušší. Mít čtyři, už by to bylo na hraně…
My teda i lyzak vzdy platili v zari.
Tak jasny, ze platis po cely rok, ale to zari je nejsilenejsí…
Ja bych 4 deti nedala, ne kvuli financím -to bysme nejak dali., ale ta představa, ze by vsechny deti mely chovani, jak ma jedina dcera, tak me trefí…
Ale chapu, ze kdyz se to vynásobi trema je to hodne velky rozdíl…
Kdyz si vezmu jeste rodinné dovolene, treba lyžování v Alpách se 4 detma, tak to muze byt pro nekoho fakt drsnee.
@SAJ píše:
Vynásob to třema… Fakt je drsný. Jo, je pravda, že se to pak na pár měsíců uklidní, ale v pololetí máme další průvan - lyžáky - u nás šestkrát, plus kroužky na druhé pololetí - no a po dalších pár měsích klidu přijdou na pořad letní aktivity.Mít se stejnými příjmy dvě děti, bylo by to výrazně jednodušší. Mít čtyři, už by to bylo na hraně…
Emilyyy žije úplně v jiné finanční situaci než většina z nás..
Tak ta si to může dovolit vynásobit třema..
@GitD píše:…
@_.Emilyyy U nás je to s dovolenou tezky. Já sníh nesnasim, takže u mě hory v zimě nepřicházejí v úvahu. V létě je k moři nevezmu, protože se prostě bojím, že je neuhlidam v moři. Jen na koupaku jsem z toho hotová.. Takže u nás to prostě jisti kemp, kde je bazén a vím, že se mi tam neutopí. Nejstarší zacina, že by k moři chtěla, ale zatím chápe, že nejmladší ještě musí trochu povyrůst.
@GitD Však píše, že by tam peníze problém asi nebyly. Takže násobit může jak chce, n chápu, proč to proti ní otacis. Ona tu diskuzi nezaložila.
@_.Emilyyy Ale kdyby jsi měla s partnerem ještě jedno dítě, tak by to tvé dceri prospělo..
I ty 4 děti by byly ve vasem případě super ![]()
@Opiska píše:
@GitD Však píše, že by tam peníze problém asi nebyly. Takže násobit může jak chce, n chápu, proč to proti ní otacis. Ona tu diskuzi nezaložila.
Penize by byly u nas ten nejmenší problem..Ja hlavne obdivuji matky, co zvládají treba ty 4 deti. Ja mam jedinou dceru a ta je zvykla, ze jsme tu pro ni kdykoliv, kdy potrebuje.. Ten cas pro ni mame..S vice detma by to byl uz problem..Opravdu ty matky, ktery to zvládají maji muj obdiv
Taky to nechapu, proc na me bezvýznamné reagovala ![]()
U nas taky finance nejsou problem, presto ted jsem po dvoumesicni neschopnosti, vubec ani nevim kolik je za cely mesic na neschopence maximum penez, ale vsechno to padne na krouzky, zalohy na lyzak, novy boty/tenisky pro obe a Crocsy na prezuti, softshellky na podzim a trekove boty na podzim, zatim zimni vybavu a boty neresim…plus pomalu zaloha na zimni lyzodovolenou pro celou rodinu.
Jo a mladsi bude na druhem stupni v nove tride a hned ve stredu jedou na dvoudenni adaptak za dvaapullitru plus tisicovka za pracovni sesity, coz mi pripomina se vecer zastavit u bankomatu
@SAJ takové útočení je opravdu nejlepší
jak už jsem psala NĚKOLIKRÁT, nejsem rozhodnutá jestli jo, nebo ne. Ani jsem nikde nepsala, že tu někdo mluví z cesty.
![]()
@GitD píše:
Závist je mrcha, co?
![]()
@SAJ píše:
Neboli chceš poklepat po ramínku a ujistit, že čtvrté dítě zvládnete a že bude vše zalité sluníčkem a vy budete šťastní a spokojení.Já mám tři děti, takže spadám do kategorie těch, které to tak reálně opravdu mají. A na rovinu ti říkám, že finanční zátěž tří dětí na druhém a třetím stupni je fakt velká a s vašimi příjmy by to pro nás byla jen velmi, velmi těžko zvladatelná situace. Ne nezvladatelná, ale určitě taková, která by nám razantně snížila životní úroveň. Proti kamarádům se dvěma dětmi to máme opravdu o polovinu jejich výdajů horší.
A je to znát.
Ale je to názor, který nechceš slyšet, tak mě přehodíš do kategogie těch, které mluví z cesty, že?
Malé děti jsou opravdu na provoz podstatně levnější, než jejich dospívající varianta…
Souhlasím do puntíku.
Taky jsem zakladatelce hned na začátku diskuse napsala, jak to se třemi dětmi reálně máme, řekla bych, že dost podrobně, ale zjevně jsem střílela od boku.
Tak tady ještě od boku střelím částky za začátek školního roku:
podzim 2016 - jedno dítě doma, jedno v MŠ, jedno ZŠ - 11.285 Kč za vše (kroužky, obědy, školní fondy, pracovní sešity, bez oblečení a bot),
podzim 2017 - dvě děti MŠ, jedno ZŠ - 14.677 Kč,
podzim 2018 - jedno dítě MŠ, jeden prvňák ZŠ, jeden prvák SŠ - 23.249 Kč.
Letos jsem zatím na 4.448 Kč za troje obědy, jeden kroužek a první nákup v papírnictví. Očekávám opět částku kolem 20 tisíc (loni v tom byla i nová aktovka a batoh, to letos odpadne.) Lehce přes 10 tisíc bude opět v lednu za kroužky na druhé pololetí.
![]()
@Anonymní píše:
Souhlasím do puntíku.Taky jsem zakladatelce hned na začátku diskuse napsala, jak to se třemi dětmi reálně máme, řekla bych, že dost podrobně, ale zjevně jsem střílela od boku.
Tak tady ještě od boku střelím částky za začátek školního roku:
podzim 2016 - jedno dítě doma, jedno v MŠ, jedno ZŠ - 11.285 Kč za vše (kroužky, obědy, školní fondy, pracovní sešity, bez oblečení a bot),
podzim 2017 - dvě děti MŠ, jedno ZŠ - 14.677 Kč,
podzim 2018 - jedno dítě MŠ, jeden prvňák ZŠ, jeden prvák SŠ - 23.249 Kč.
Letos jsem zatím na 4.448 Kč za troje obědy, jeden kroužek a první nákup v papírnictví. Očekávám opět částku kolem 20 tisíc (loni v tom byla i nová aktovka a batoh, to letos odpadne.) Lehce přes 10 tisíc bude opět v lednu za kroužky na druhé pololetí.
Jj, přesně na koruny to nemám, ale loni 2× ZŠ, jednou SŠ okolo 40000,– Kč, letos tam máme ještě školní zájezd a taneční, očekávám celkovou částku okolo 50000,– Kč. V pololetí lyžák pus sportovní oddíly plus závody a soustředění tak 15000 - 20000 Kč.
@SAJ píše:
Jj, přesně na koruny to nemám, ale loni 2× ZŠ, jednou SŠ okolo 40000,– Kč, letos tam máme ještě školní zájezd a taneční, očekávám celkovou částku okolo 50000,– Kč. V pololetí lyžák pus sportovní oddíly plus závody a soustředění tak 15000 - 20000 Kč.
Hele..Do ceho jineho bys
rada investovala, nez do vzdělání a zájmu Tvych deti?
Zase prehnane stezovani neni dobre…