Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Zdravím, teďka tu sedím nad daněmi a lámu si hlavu. Udělala jsem si je před týdnem přes takový super portál - měli mi vrátit skoro 3500 tis, což by bylo super. Ještě aby ne, od února 2022 jsem měla HPP i DPP a z obou jsem odváděla daně. Teď mi došlo, že jsem tam nepřipočetla lednovou výplatu u jiného zaměstnavatele na HPP, daně klasicky strženy - tak jsem tak učinila. No koukám jak opařená, najednou mi mají vrátit jen 700? Jak je to sakra možné? Tak já tu celý rok odvádím nehorázné daně z obou smluv, 4 měsíce jsem ještě k tomu studovala a je z toho 700? To nejsou ani daně z té DPP za jeden měsíc
. Mohl byste mi to prosím někdo nějak vysvětlit, jak je to možné?
No tak to je skok, že tří a půl milionu jen na sedm set. Kolik jsi odváděla? Takový přeplatek ![]()
@Anetaa120 Naprosto jednoduše, evidentně jsi vetsinu slevy na poplatnika vyuzila behem roku, nic jineho neuplatnujes, tak za co by ti meli vracet.
A teda ty nehorázné dane bych fakt chtela videt ![]()
Prosím tě, kolik že ti měli vracet? 3,5 milionu asi ne, že… Jinak jak už je psáno výše, pokud si ve zúčtování neodečítáš úroky z hypotéky, zaplacené životní pojištění nebo něco takového, tak už jsi slevu na dani vyčerpala a nemají ti co doplácet.
@Anetaa120 píše:
Zdravím, teďka tu sedím nad daněmi a lámu si hlavu. Udělala jsem si je před týdnem přes takový super portál - měli mi vrátit skoro 3500 tis, což by bylo super. Ještě aby ne, od února 2022 jsem měla HPP i DPP a z obou jsem odváděla daně. Teď mi došlo, že jsem tam nepřipočetla lednovou výplatu u jiného zaměstnavatele na HPP, daně klasicky strženy - tak jsem tak učinila. No koukám jak opařená, najednou mi mají vrátit jen 700? Jak je to sakra možné? Tak já tu celý rok odvádím nehorázné daně z obou smluv, 4 měsíce jsem ještě k tomu studovala a je z toho 700? To nejsou ani daně z té DPP za jeden měsíc. Mohl byste mi to prosím někdo nějak vysvětlit, jak je to možné?
Tak na základě čeho by ti to měli vracet? To nepíšeš. Holt víc vyděláš, víc daní zaplatíš.
Jinak ten rozdíl bude v tom, že při tom prvním výpočtu se ti vracela ještě za leden daň za poplatníka/studenta. Jelikož jsi byla jakoby nezaměstnaná. A jelikož jsi už tu slevu uplatňovala u toho zaměstnavatele měsíčně, tak po přidání dát za leden se ti to už nemohli odečíst.
A jelikož je ten úvodní příspěvek poněkud nepochopený (mnou), nechca psát, že je zmatený, tak mě to šokuje taky. Někde vysičelo tolik milijónů slevy. Ale to vlastně můžeme být rádi, někdo si může lépe vybavit kancl.
Připouštím, že na první dobrou tento můj příspěvek nedá smysl úplně každému, tak to berte jako.. jako…kvíz. ![]()
@Ivan PPZ Ale uznej, že to naštve. Počítáš se třema a půl mega a dostaneš pár drobných.
A teď si představ, že jsou lidé, kteří jako zaměstnanci odvedli na daních pár set tis, a teď ještě musí dopočítat OSVČ na vedlejší činnost a ještě velkou částku státu ze svého účtu dát. To je nespravedlnost, co?
@Anetaa120 píše:
Zdravím, teďka tu sedím nad daněmi a lámu si hlavu. Udělala jsem si je před týdnem přes takový super portál - měli mi vrátit skoro 3500 tis, což by bylo super. Ještě aby ne, od února 2022 jsem měla HPP i DPP a z obou jsem odváděla daně. Teď mi došlo, že jsem tam nepřipočetla lednovou výplatu u jiného zaměstnavatele na HPP, daně klasicky strženy - tak jsem tak učinila. No koukám jak opařená, najednou mi mají vrátit jen 700? Jak je to sakra možné? Tak já tu celý rok odvádím nehorázné daně z obou smluv, 4 měsíce jsem ještě k tomu studovala a je z toho 700? To nejsou ani daně z té DPP za jeden měsíc. Mohl byste mi to prosím někdo nějak vysvětlit, jak je to možné?
Nedostat 3.5 M, tak jsem taky naštvaná. Já bych si pak dala panáka, i když dáma nepije před polednem. Mohu se optat, kolik činí nehorázné daně? Svět je fakt nespravedlivý… ![]()
Rozdíl je 2570 Kč, že ano? To je totiž částka slevy na poplatníka za měsíc, kterou ti to původně chtělo vrátit, ale po zadání lednové mzdy, kde už byla sleva využitá, ji to pak odečetlo. Jinak daně odvádí celý rok všichni zaměstnanci, to je běžná věc a sleva na poplatníka se jim uplatňuje rovnou ve mzdě, takže ani zpět nic nedostanou.
@Anetaa120 mě by zajímaly ty nehorázné daně
platím měsíčně přes 15 tis a nevrací, pokud nemám odečty na děti nebo bonus z hypotéky
vratka 3,5 mega ![]()
Je to možné úplně jednoduše. Předtím jsi tam měla započítánou slevu na poplatníka, kterou jsi již uplatnila v zaměstnání.
Jako myslis, že když odvadis daně tak ti pak jen tak něco vrátí, protože si hodná a máš dvě práce?
Ne, musíš mít nějaký slevy na dani nebo odečitatelné položky. Jinak platíš daně ze všeho a nedostaneš zpět nic.
@inkakřivák píše:
No tak to je skok, že tří a půl milionu jen na sedm set. Kolik jsi odváděla? Takový přeplatek
Za to může Pavel
Jj, za Babiše by se to nestalo. Takže za to opravdu může Pavel. ![]()