Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
No to by bylo asi na dlouhou debatu. Já mám zkušenosti jako zaměstnanec ve státní správě, zaměstnanec u soukromníka, OSVČ a také jako nezaměstnaná a momentálně jako maminka závislá na RP od státu a můžu říct, že každé má svoje + a -. Nemůžu říct, že jedni se mají líp než druzí. Ale to je do jiné diskuze
. Není zač a měj se hezky.
![]()
@Hanula1212 já jsem to nemyslela nijak špatně
Moc díky za všechny rady a a ať se daří ![]()
Mam dotaz manzel dela u firmy ktera mu vse odvadi z jeho platu. o vikendech a po pracovni dobe by chtel pridelat.tak jak by a co by musel udelat.je zednik. delal by jenom praci bez materialu
@jbul zřídit si živnostenský list a pak postupovat klasicky jako OSVČ vedlejší. Na těchto stránkách je spousta užitečných rad www.jakpodnikat.cz
Takze musi platit socialni a zdravotni. z toho clanku nejsem moudra. manzel je zamestnany na hlavni pomer u stavebni firmy.ta odvadi vse.tak jak to bude kdyz po praci a o vikendech delal na stavbe fusky.kdyz vystavi fakturu ze oeni platcem dph.neco musi na dokladu odvest dan 21procent
Zdravotní odvede vždy ze zisku 13,5%. Zálohy platit nemusí 1. rok, vše doplatí po podání přehledu. Sociální neplatí pokud základ daně z podnikání nepřesáhne 62121,– za rok 2013. Zálohy v průběhu roku platit nemusí. Firma, kde je zaměstnaný odvádí daň, sociální a zdravotní z jeho platu, z vedlejší činnosti musí odvádět sám. Co se týká daně z příjmů, pak po skončení roku podá do 31.3. daň. přiznání, kde uvede jak příjmy z podnikání, tak příjmy ze zaměstnání. A k tomu DPH. Pokud nebude plátcem DPH, pak toto uvede na dokladu a žádnou daň 21% nikam odvádět nebude.
Tak kde ma zajit aby z neho nebyl platce dph. delal by zednickou praci bez materialu.jen svuj vercajk.
lidi by si nakoupily co by rekl a on odvede rucne pozadovane dohody
Plátcem daně z přidané hodnoty by se stal, kdyby se k ní zaregistroval. Pokud to neudělá, pak plátcem nebude. Až půjde na živnosťák vyřizovat živnost, tak dostane takový formulář (Jednotný registrační formulář), kde v části určené pro FÚ zaškrtne, ke které dani se chce zaregistrovat. Tam zašktne daň z příjmů, pokud by k podnikání používal auto, pak taky daň silniční. Pokud nechce být plátcem DPH, pak tuto kolonku proškrtávat nebude. Na tom odkaze, který jsem Ti uvedla, www.jakpodnikat.cz (není to článek) je vše krásně popsáno, tyto stránky jsou určeny pro začínající podnikatele. Najdeš tam i odkaz na tento formulář. Ono to není tak docela jednoduchá věc, nebylo by lepší, kdyby to dělal „načerno“? A mám pocit, že pokud dělá zednickou i pro zaměstnavatele, pak by měl mít od něj souhlas, že stejnou práci může provádět i na živnost.
Muzu mit dotaz kolik se uctuje stavebni prace na rodinnem domku.15% nebo 21 %
@jbul píše:
a co přesně máš na mysli?
Manzel by mel stavet kominy zhruba 20 m. majitelka si
material koupila tak se ptam kolik je dph chce doklad.
Proto se vas ptam. manzel to bude delat pres znameho.muj nema zivnost jen kvuly trem dni. otevirat zivnost. a manzelovi firma nepovoli si otevrit zivnost.ale financne jsme na tom spatne. kazda koruna by se nam hodila. manzel ma ted o 7 tisic min na vyplate.neni mimo domov tak ma min na vyplatu.kdyz je pryc tak ma
pres 20tisic
@jbul píše:
Proto se vas ptam. manzel to bude delat pres znameho.muj nema zivnost jen kvuly trem dni. otevirat zivnost. a manzelovi firma nepovoli si otevrit zivnost.ale financne jsme na tom spatne. kazda koruna by se nam hodila. manzel ma ted o 7 tisic min na vyplate.neni mimo domov tak ma min na vyplatu.kdyz je pryc tak ma
pres 20tisic
Tak počkej, to už je zase nová info. Nezlob se, ale pokud chceš poradit, pak je nejlepší všechny info napsat na začátku. Takže jestli to dobře chápu - manžel živnosťák nemá, provede nějakou práci, vystaví fakturu, kde dodavatelem bude známý a Tvůj manžel tak oficiálně nebude nijak figurovat. Známý je plátcem DPH, takže na faktuře bude vyčíslena DPH. Takže v tomto případě platí ten bod 2. Známý má určitě účetní, která vystavuje faktury, takže ta určitě řekne, jaká bude sazba DPH, podle info od odběratele. A ještě jedna věc: k čemu potřebuje odběratelka doklad? Je podnikatelka a chce si dát do výdajů náklady? Nebo to potřebuje na prokázání např. k čerpání hypotéky? Co tak se třeba domluvit na smlouvu o dílo, která bude přímo na manžela? Nebo něco podobného, pokud to bude jen příležitostný příjem. Nevím, jak to máte se známým dohodnuto, ale on z příjmu Tvého manžela bude muset odvést socko, zdravko, daň, DPH, odpovídat za případné reklamace… a k tomuto příjmu nebude mít žádný náklad, když si paní materiál sama nakoupí.