Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Prave ze je jedna o kominy. manzel je peclivy. manzeluv znami ma manzelku ktera dela na financnim urade. stacilo az u provedeni prace.tam bude muset figurovat manzel.tak to by musel mit zivnost.do jakeho limitu by nemuseníc platit. u provedeni prace je limit 10tisic.ty kominy vychazi na 18 tisic. pokud se zapise dobre tak bvdf dfĺat í jioe psaáe. take jaky doklad by stacil u hypoteky. manzeluv znami ma firmu ten je totiz platcem dpi. manzel tam chodí jednou za cas tak 2tisice.
@jbul píše:
Manzel by mel stavet kominy zhruba 20 m. majitelka si
material koupila tak se ptam kolik je dph chce doklad.
Jestli manžel není plátcem DPH, tak si nebude účtovat žádné DPH…
@Regina Hero on to právě chce dělat nějak přes známého, který je plátcem DPH.
@jbul tak teď už jsem se v tom ztratila úplně. Promiň, ale vůbec už nějak nechápu jak to chcete provádět a komu, co s tím má společného známý a jeho manželka a o co vlastně jde. Pleteš dohromady dohodu o provedení práce, což je pracovně právní vztah s podnikáním, do toho DPH, každé se řídí jinými pravidly. Třeba poradí lépe někdo jiný ![]()
@Hanula1212 jo, už jsem to taky dočetla, ale nějak jsem se v tom totálně ztratila… jestli by tedy nebylo lepší řešit to s tím známým a jeho účetní… takhle je z toho jeden velký guláš… a úplně nejlepší by bylo řešit to nějakou dohodou nebo smlouvou o dílo…
Ahoj, chtěla bych poprosit o radu. Chci v daňové evidenci uvést pod jeden záznam více plateb. Ať si rozumíme, tak jako by šlo třeba o poštovné. Takže napíšu poštovné, celkovou sumu zaplacenou za měsíc, ale jaké uvést datum? U mě konkrétně jde o platby za seminář. Je tam asi 9 plateb, švagrová si na každou takovou akci vytiskla z internetového bankovnictví stránku, na které jsou uvedeny platby vztahující se právě k té jedné akci - semináři, workshopu, kurzu a podobně. Můžu to takto vůbec uvést do daňové evidence? Ona to tak hlavně chce… Jde o evidenci neplátce.
@hartiepa poštovné sečti a dej do DE jako výdaj k poslednímu dni v měsíci.
Na každý daňově uznatelný výdaj musíš mít ale doklad - paragon, účtenku, fakturu, potvrzenku od pošty apod. Výpis nestačí.
@jarka2011 a ten doklad - to se týká i příjmu? Ty výpisy z účtu… to se totiž týká jejích příjmů. Má takhle i příjmové pokladní doklady. Nedává ke každému dokladu fakturu ![]()
Nemusí dávat fakturu. Ale měla by mít kopie dokladů, které dává zákazníkům (klidně paragony).
@Hanula1212 já si spíš myslím, že jim nedává nic
Pokud tedy nechtějí. Bylo by řešením připojit příjmové/výdajové pokladní doklady?
A mám další oříšek. Koupila v Itálii nějaká DVD, dostala něco na způsob paragonu. Částka je uvedená v eurech. Co s tím? Jak se dá „zaúčtovat“ toto?
A jeste dotaz. Mam faktury placene dobirkou, ale doklad o zaplaceni prepravci svagrova neschovala. Nelze to nejak „nahradit“?
Jojo, asi bych připojila ty doklady, pokud nebude nějaký průšvih např. se zatajenými příjmy mělo by to stačit. Ten nákup DVD bych přepočítala ke dni zaplacení na Kč, pokud teda nevede eurovou pokladnu. Doklady o zaplacení by si schovávat měla, hlavně teda pro sebe, ale taky jsem měla v evidenci fakturky, kde bylo uvedeno hotově a nikde jsem žádný doklad o zaplacení neměla a prošlo to kontrolou bez problémů.
@Hanula1212 děkuji za odpovědi. Zařídila jsem se podle nich. Evidenci mám hotovou. Chybí mi ještě vyřešit pár „detailů“, tak se ještě naposledy zeptám…
1. Máme teda ke každé platbě uvedené na BÚ vyplnit příjmový pokladní doklad?
2. K fakturám, kde je uvedeno platba dobírkou, máme vyplnit výdajový pokladní doklad, nebo to úplně nechat tak?
3. Faktury se shodným datem vystavení i úhrady se píšou do evidence závazků? Nebo je tam ani psát nemám?
4. Pokud mám jednu fakturu zaplacenou ve dvou platbách, tak to mám vést jako zálohu nebo jako dvě odlišné platby nebo jen jako „hromadnou“ platbu?
5. Našla jsem asi 5 faktur, u kterých odesílatel nevyplnil datum vystavení. Co s tím? Problém to je jen v evidenci závazků, kde nemám co napsat do data vystavení. V samotné daňové evidenci mi to nechybí…
A to už je letos opravdu vše ![]()
Moc děkuji za všechny rady a odpovědi, přeci jenom dělám to doma na koleni, jediným předpokladem je maturita z účetnictví před x lety, ale zároveň to dělám „bezúplatně“ pro švagrovou, která prostě pár tisíc za účetní dát nemůže.
@hartiepa asi takto: jakým způsobemvést evidenci je více méně na Tobě. Jde o to, abys na konci roku nějakým věrohodným způsobem zjistila základ daně. Pokud budeš vést v sešitě na jedné straně příjmy a na druhé výdaje, na konci roku uděláš tlustou čáru a rozdíl, pak by toto mělo FÚ bohatě stačit. Druhá věc je to, jak si to povedeš, abys měla přehled pro sebe, co je a co není zaplacené, jakým způsobem apod. Pokud bys to chtěla úplně správně do puntíčku, pak si pokladnu představ, jako třeba šuplák, ze kterého když vezmeš peníze, uděláš výdajový pokladní doklad a pokud je do šuplíku vložíš, uděláš příjmový pokladní doklad. Pokud máš peníze na účtě a zůstávají na účtě, pak je nesmysl k nim dělat pokladní doklady. Toto žádný zákon přesně neukládá. Pokud kamarádka nevystavuje paragony ani faktury, pak je to spíše problém toho, pokud by např. zákazník chtěl zboží reklamovat nebo si nebyla jistá, zda jí částku zaplatil. Z hlediska evidence bohatě stačí, když si úhradu zapíše např. do toho sešitku.
Stejně tak je na Tobě, jakým způsobem povedeš evidenci závazků. Já teda pro přehlednost vždycky mám evidenci závazků a pohledávek, hlavně pro svou přehlednost, abych viděla že je vše zaplaceno. I když v jednom dnu.
Stejně tak je jedno, jak si povedeš ty úhrady, záleží na tom, co bude pro Tebe přehlednější. Jestli si budeš evidovat jako zálohu (což by bylo asi nejlepší) a pak doplatek, nebo si uděláš dva řádky a dvě platby je na Tobě.
Jak píšu - je to evidence hlavně pro Tebe a švagrovou. Aby jste se v tom vyznaly. Pro FÚ stačí, když budete mít ten sešitek ![]()
A k bodu 5. datum vystavení faktury je pro Tebe naprosto k ničemu. Já si eviduju došlé faktury většinou podle data doručení. Pokud si chceš evidovat podle data vystavení, pak nemá tam třeba datum uzk. zdan. plnění? Nebo jiné, podle kterého by to šlo odvodit? Akorát nechápu, jak budeš evidovat v případě, že dodavatel např. zapomene fakturu odeslat a udělá to za pár měsíců. A mezitím už je x dalších dokladů. Ono to možná jde v případě, že děláš jednou za rok a skládáš si to jen jednou za rok. Ale třeba se švagrové obchod rozjede a bude mít 500 faktur za rok, pak zjistíš, že evidovat podle data vystavení je blbost. To dělej jen u FA vydaných - moje rada.
@Hanula1212 děkuji za všechny obsáhlé odpovědi.
K tomu datu vystavení. Vyčetla jsem, že v evidenci závazků/pohledávek má být datum vystavení a datum uhrazení. Takže proto jsem to řešila.
Je to opravdu tak, že papíry dělám jednou za rok pro daňové přiznání.
Švagrová se věnuje agility, canisterapii, dělá různé přednášky, kurzy ohledně psů. Takže reklamovat není co, a kontrolu zaplacení si dělá při účasti na kurzu. Takže proto na to takhle i pohlížím. Není to věci zboží, kdy by potřebovala sledovat co a jak, vystavovat faktury a podobně.
Díky, díky a ještě jednou díky ![]()