Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše:
Ahoj, mám dotaz ohledně sedmiletý dcery, už jako malá nechtěla moc kreslit ani ve školce moc nekreslila a nezapojovala se do kreslení, většinou kreslila když musela, ale sama od sebe ne. Většina malých dětí ráda kreslí a tak, ale moje dcera to odmítala, nebo když už ji třeba někdo řekl aby něco nakreslila, tak kreslila nějaký obrázek pořád ten stejný dokola. Teď půjde do druhý třídy a kreslit pořád nechce, ve škole když jim učitelka zadala aby něco nakreslili tak ona prostě sedí nad prázdným papírem. Jako myslela jsem si, že je dítě který prostě kreslení nebaví, ale tohle mi přijde až moc, do kreslení ji nechci nutit protože ji to pak stresuje když musí, mám v plánu s ní zajít k psychologovi. Ale teď se ptám jestli nemáte někdo podobný zkušenosti.
Myslím, že bude mít dyspraxii.
To měl kamarádky kluk a nechtěl kreslit, vystřihovat atd.
Zašla bych do poradny z důvodu, kdyby měl mít z výtvarky hodně špatné známky, protože za to v podstatě nemůže.
Tak u dyspraxie by byly i jiné projevy, než to, že nechce kreslit a ošklivě píše.
V širší rodině máme dítě, které také extrémně nerado kreslí a když už, tak to není moc hezké
. U něho je možnost zkřížené laterality nebo snad i to, že je přeučený pravák. Teď bude nastupovat do školy, tak uvidíme. On je celkově poměrně nešikovný v oblasti motoriky, třeba už přes rok se učí vázat tkaničky, nedokáže krájet, oškrábat brambor a tak. Nicméně jak říkám, je to širší rodina, nic nám do toho není, jen pozorujeme.
Někdo nemá tu fantazii. Nevidím důvod, že se kdokoli trápí a nevýjde se mu vstříc.
Ale děti velmi baví obkreslovat. Ve škole najdeme něco na netu. Promítne se to na interaktivní tabuli. Když si přiloží papír na ten obrázek na tabuli, tak si to hezky obkreslí na svůj papír. Velmi snadné. Vždy je u tabule fronta. Zkus ji nabídnout možnost, že si najde obrázek a ten prostě obkreslit. Ona se na to prodává i nějaká tabulka. Edit. tahle.
Už od mala nesnáším kreslení. Na základce v hodinách kresleni za mě moje výkresy delala moje nejlepší kamarádka, učitel to asi věděl, ale neřešil. Když se hrají aktivity, tak se ví, že já prostě malovat nebudu. Jinak si připadám úplně normální a jsem zase šikovná v jinych věcech ![]()
Já bych také doporučila vyšetření v PPP. Pokud je pro dítě nějaká činnost z nějakého důvodu obtížnější, tak ji většinou dobrovolně nevyhledává. Syn namaloval první postavu až u zápisu do školy. Asi ve 4. třídě jsem s ním byla na vyšetření a má nějaké poruchy učení. Má horší zrakové i sluchové vnímání. Ve škole patří k nejlepším, měl by nárok na nějaké úlevy, ale nechce je. Za trojky z diktatů mu hlavu netrhám.
@Anonymní píše:
Já vím, ale mě to prostě přijde trochu divný, ony většinou ty malý děti kreslí, a ona prostě o to ani nejevila nikdy zájem, a už když šla k zápisu, tak měla problém tam nakreslit postavu vůbec nevěděla jak museli ji tam s tím pomáhat.
A teď si říkám jestli kvůli tomu že nechtěla kreslit to teď nemá vliv i na její psaní, neboť píše fakt docela nečitelně a musí to přepisovat a tak.
Jako nechci ji zbytečně tahat k psychologovi, jen jsem o tom přemýšlela, že bych se poradila
Při čtení prvního příspěvku mě napadlo, jak píše. Tím, že nekreslí, tak nejspíš nemá uvolněnou ruku a to vliv na psaní má. Ve školce to neřešili?
Moje dítě má zkříženou lateralitu - děti často nechtějí malovat (mám kluka, tak tam mi to už vůbec nepřijde divné), tužku nebo pastelku vezmou do ruky později. Psaní je někdy strašne a má to určitě vliv. Zkřížená lateralita se zjistí jednoduše - vezmi roličku, dej jí pred dítě a ať se do ní podívá. Většina vezme roličku pravou rukou a podívá se pravym okem. Moje dítě vezme roličku pravou rukou a podívá se levým okem - to je zkřížená lateralita. Ale to byste už nejspíš věděli. Jsou různé poruchy. Pokud máš pocit, že je to opravdu zvláštní, návštěva v PPP neublíží - třeba na něco přijdou a poradí. A nebo je všechno v pořádku a nebude jen malovat. Co říkala učitelka ve škole? Řešila to?
@pipa.k píše:
Já bych také doporučila vyšetření v PPP. Pokud je pro dítě nějaká činnost z nějakého důvodu obtížnější, tak ji většinou dobrovolně nevyhledává. Syn namaloval první postavu až u zápisu do školy. Asi ve 4. třídě jsem s ním byla na vyšetření a má nějaké poruchy učení. Má horší zrakové i sluchové vnímání. Ve škole patří k nejlepším, měl by nárok na nějaké úlevy, ale nechce je. Za trojky z diktatů mu hlavu netrhám.
U nás děti malovaly postavu ve školce. Řešili, jestli má všechny znaky, které v tom věku mají být. První postava mého dítěte byla fakt jednoducha. Měla jsem mu vysvětlit, co vše postava má být a povídat si o tom. Tak jsme si to jednou ukázali a pak kreslil všechno - i obočí, zuby… (hodně detailů, které ostatní děti nekreslily - obrázky ve školce vystavuji).
@Havlova píše:
Moje „dítě“ kreslí jak profík (dle učitelů ZUŠ i známého malíře) a píše jak prase kostí, ale gramaticky z ela správně. Prý ji to nebaví. To tvrdí od první třídy. Je premiantka na jazykovém gymplu.
Fakt? Já si vždy myslela, že ti, co krásne kreslí a mají pro to cit, že i hezky píšou. ![]()
Zjistila jsem, že některé děti (po první třídě) o prázdninách denně pisou. My ne. Tak nevím, jestli jsem to nezanedbala. Myslím, že tužku děti malovaly něco asi dvakrát. Většinu času tráví venku.
@Anonymní píše:
Ahoj, mám dotaz ohledně sedmiletý dcery, už jako malá nechtěla moc kreslit ani ve školce moc nekreslila a nezapojovala se do kreslení, většinou kreslila když musela, ale sama od sebe ne. Většina malých dětí ráda kreslí a tak, ale moje dcera to odmítala, nebo když už ji třeba někdo řekl aby něco nakreslila, tak kreslila nějaký obrázek pořád ten stejný dokola. Teď půjde do druhý třídy a kreslit pořád nechce, ve škole když jim učitelka zadala aby něco nakreslili tak ona prostě sedí nad prázdným papírem. Jako myslela jsem si, že je dítě který prostě kreslení nebaví, ale tohle mi přijde až moc, do kreslení ji nechci nutit protože ji to pak stresuje když musí, mám v plánu s ní zajít k psychologovi. Ale teď se ptám jestli nemáte někdo podobný zkušenosti.
A co na to říká paní učitelka tvé dcery? Mluvila jsi s ní o tom? Bere to jako problém?
Přesně tohle je důvod, proč se domnívám, že by výchovy měly být ve škole nepovinné. Ale tak, aby si každý musel zvolit alespoň jednu nebo druhý cizí jazyk. Ten by měl být také nepovinný. Já jsem zase třeba nesnášela tělesnou výchovu, protože jsem byla neohrabaná a nešlo mi to. Jiný zase nerad kreslí, zpívá nebo mu nejdou jazyky. Nebo by se měly výchovy jinak učit. Třeba naše učitelka kreslení měla dobrý přístup, kdo kreslit neuměl či nechtěl, měl možnost to nahradit tím, že přinesl nějakou vystřiženou fotografii nějakého známého obrazu a něco o malíři či obrazu řekl. Dodnes si pamatuji některé známé obrazy našich i cizích malířů. Učitelka jen pochopila, že výtvarná výchova není jen kreslaní.