Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Andromeda81 píše:
No nejsou všichni rodiče kreteni.
Já vím, že stát se to mě, rodiče mne podpoří.
Ale kdyby hrozilo, že ne… Tak radši první tři měsíce ani nic neřeknu.
Takže na živení rodiče dobří, hmmmm zajímavý přístup a úcta ![]()
@Anonymní píše:
Moji rodiče si mysleli, že mě nechají padnout na hubu, když jsem odmítla dodělat vysokou školu. Dávali mi dost jasně najevo, že ničeho nedosáhnou, atd. Já teda nebyla těhotná. Naše vztahy to nepěkně poznamenalo. Je to už pět let. Mám manžela, dvě děti, nově postavený dům a po nikom nic nechceme. Nějak jim to nevyšlo, ale to co tenkrát vyřkli už se vrátit nedá.
V jakem ročníku se na ni vykvakla? Platili ti školu?
@truelly píše:
Takže na živení rodiče dobří, hmmmm zajímavý přístup a úcta
To je druhá věc. Přísně podminkybych nastavila, ale zase nějak rozumně. Vím jaká jsem byla v 19 ja. Ale když se mi ve 20 narodil syn tak jsem se úplně změnila a zacla být zodpovědná. I vnějšku jsem dodělal. Ale rodiče mi teda pomáhali, bez nich bych to zvládla těžko.
Nicméně to bych svoji dceři udělat nemohla, abych ji poslala na potrat. To bych ji spíš možná rozmlouvala, kdyby na něj chtěla sama.
Školu nedodělá a možná bude rodit další děti.
za to, že ne těhotná můžou oba. Ona i on. Takhle to chtěli, takhle to mají. I mně by v jejím případě přišla rozumnější interrupce…ale tak je dospělá a brzy i zodpovědná za své dítě. Mohla mít ten život jednodušší. Je mi líto toho dítěte, ale takových dětí po světě chodí…
Nezbývá než ji pustit a držet ji palce…
My máme v okolí takový případ. Veliká láska, holka odešla ze střední těhotná pár měsíců před maturitou. Školu pak už nedodělala, rodina se mohla stavět na hlavu. Chvíli bydleli u jeho rodičů. Pak chvíli sami. Malému je teď 5, tatínek už má jinou lásku, alimenty platit nechce, o syna se nezajímá. Rodiče teď holce cálují vše - koupili jí byt, platí náklady. Jí se moc pracovat nechce. Ale co bych v takové situaci dělala a co je správný, to doopravdy netuším
.
@Magical-eyes píše: Školu nedodělá a možná bude rodit další děti.za to, že ne těhotná můžou oba. Ona i on. Takhle to chtěli, takhle to mají. I mně by v jejím případě přišla rozumnější interrupce…ale tak je dospělá a brzy i zodpovědná za své dítě. Mohla mít ten život jednodušší. Je mi líto toho dítěte, ale takových dětí po světě chodí…
Nezbývá než ji pustit a držet ji palce…
Přišla by ti rozumnější interupci, ale dítěte je ti líto. Doby paradox.
Jinak nevím, jak to bude v tomto případě, ale spousta holek poté, co se stane matkami, dostane rozum.
V první řadě, pokud budete příště chtít dát něco pro dítě, což je pochopitelné, to za nic nemůže, tak to dávejte alespoň formou zapůjčení na dobu určitou a potom to prodejte. Budete mít alespoň nějakou návratnost a neprodají si to jednou mladí a neutratí to za blbosti. Peníze bych jim nedávala vůbec, evidentně nejsou zrovna extra zodpovědní. Dceři bych vysvětlila svou finanční situaci a společně s ní hledala možnosti, jak situaci řešit (příspěvek, mladí na víkend přivezou nákup, nakoupíte na víkend společně a část zaplatí dcera s přítelem, omezení návštěv…). Ale hlavně by to asi chtělo dceru naučit hospodařit a ukázat jí tu realitu, že když nemá peníze, tak holt spoustu věcí mít nebude. Oblečení na dítě lze sehnat i zdarma nebo za symbolickou částku, taktéž i další výbava, jen to nejspíš nebude top stav. Když holt nemají peníze, musí se podle toho zařídit. Dcera si musí sama přijít na to, že se (obvykle) vyplatí mít nějaké vzdělání, aby se člověku žilo lépe. Snaž se ji po finanční stránce podporovat co nejméně. Místo toho, že něco zaplatíš, jí zkus ukázat nějakou alternativu. Třeba kdyby byl problém s penězi na jídlo, tak pokud to bude reálné, poraď jim, kam jít nasbírat zadarmo (levně) ovoce, jak ho zavařit, udělat z něj přesnídávky atd. Nejspíš potřebuje nějakou vlastní zkušenost, že když mám málo peněz a chci žít nějak relativně normálně, musím si to zase oddřít jinak a smířit se s tím, že na spoustu věcí mít nebudu. Pak jí třeba dojde, že se ta škola vlastně hodí.
Já bych teda těhotnou dceru nenechávala nic vyžrat, je mlaďounká, mohlo by to skončit ošklivě. Mojí nejstarší bude za chvíli 19, vím, že moji pomoc bude potřebovat ještě dlouho (no pár let), je křehká.
Nastávajícímu otci je kolik? Jak to, že měl 4 roky čas se připravit?
Za mě super, že bydlí sami, to by asi každý v jejich situaci nezvládl.
Dcera by měla požádat o individuální plán a školu dodělat - přece to nemůže být nic těžkého, když jde o vyučení - nemůžete jí trochu pomoc v tomto? Určitě by na ní učitelé byli hodní a dost jí odpustili. Jinak, že nechce už denně docházet v devátém měsíci bych jí za zlé neměla.
Smutné čtení… Nevím, kdo je horší, jestli dcera nebo ten borec, na to je příliš málo indicií. Že jim tlačíte horem dolem je zase od vás chyba.
Prostě chyba na chybě ![]()
Obávám se, že je budeš muset nechat padnout na pusu - přestala bych jim pomáhat, už jste se napomáhali víc než dost ![]()
K té škole, kdo chce, hledá způsob, kde nechce hledá výmluvy, ať se na mě nezlobí, ale je dospělá a je to „jenom“ učňák a to, to nemyslím nějak zle…spíše jsem chtěla poukázat na to, že jsou i holky, co daly maturitu/VŠ s dítětem/miminkem..nehledaly výmluvy a prostě se „hecly“.
Možná se to v ní zlomí, až uvidí to miminko a bude to dělat pro něj (mně v tomhle hodně pomohl covid, dodělávala jsem VŠ, těsně před státnicemi a zavřené školy, on-line výuka, tehdy jsem si řekla, že tu školu prostě musím dát, už jen proto, kdyby někdy nastala situace, že bych potřebovala učit malou doma
).
Co se týče volby partnera, je to její volba…ale podle mě to nebude mít dlouhé trvání.
Vůbec nechápu, jak si mohla vzít mateřskou přes partnera
tomu moc nerozumím, ale nejsem odborník ![]()
Je to její boj…ale musí si uvědomit, že ze základním vzděláním opravdu terno na pracovním trhu neudělá…a je žena, jednou bude máma, která bude hledat práci kloubitelnou s dětmi a školkou/školou…a to si vážně myslí, že se ZŠ si bude moc vybírat? To opravdu ne…
Jste moc hodní, že se jim snažíte pomoct, ale nyní asi budou potřebovat opak…zjistit, že to taaaak jednoduché fakt není (vždyť vy jste jim zařídili prakticky výbavu…už to je pomoc jak fík) ![]()
@truelly píše:
A co Tě vedlo k tom nedodělat školu? Lenost?
a ty vysokou skolu mas?
@Anonymní píše:… nechapu, proc porad brojis na jejiho partnera, tva dcera je uplne stejny lempl jako on,. nedokaze vystudovat ani blby ucnak v radnem terminu, necha se zbouchnout kdovijakym typkem, misto aby se snazila, tak si „hodi nohy na stul, on se nekdo postara - matinka, potazmo stat“… a ano, s dcerou to blbe dopadne, pokud za ni nebudete stat, nechapu, ze v takovehle konstalaci hvezd jste ji nerozmluvili potrat,… precti si tu par diskusi,… pokud chlap neni zraly na mimino, co myslis, jak jejich vztah bude pokracovat po narozeni - mlady, nevyboureny floutek…
Ahoj. Moje dcera je těhotná, s tím už jsme se smířili, rodit by měla za měsíc a půl. Aby jste rozumněli je jí čerstvě 19 let a ještě nedokončila školu, ptž. vyučení - studijní typ nikdy nebyla, ale to ji nezazlívám já mám také vyučení. Co mě děsí, že její partner nebyl schopný za tu dobu, jsou spolu asi 4 roky se na příchod dítěte připravit, hlavně finančně. Nejsou na tom zase tak moc dobře a jediné co je na chvíli vytrhlo je mateřská, kterou dcera pobírá jako student za otce a pak rodičák. Ale ještě v tom nejsou výdaje za mimčo, bojím se že je to potopí. Už teď přežívají. Nemají peníze nazbyt a pán si kouří jako fabrika.
@truelly píše:
ano.
tak to si nemyslim, protoze vysokoskolsky vzdelany clovek si nemysli o lidech, kteri ji nedodelali, ze jsou lini
@markytka3 Že.by měla plnoletou holku dotáhnout (asi) za vlasy do nemocnice na miniinterupci? To asi těžko že jo ![]()