Devítiletá dcera se dohaduje - je to puberta?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
23966
18.4.18 09:58
@Anonymní píše:
Všechno to chápu a takto se s tím i ztotožňuju jen můžu se zeptat jak přesně máte ty hranice třeba nastavené vy pro svoje děti v tomto věku? Už jsem v tom asi ztracená :zed:

U nás má dcera určeno, že nesmí ven, hrát si… dokud neudělá věci do školy. Tnámky akceptujeme 1-3, když má horší tak se musí ještě učit navíc.
Doma musí pomáhat, momentálně je to koš a uklidit dětský pokoj( i za sestru).
Momentálně má za chování doma a ve škole zákaz televize, tabletu, telefonu a chození samostatně ven. Za týden vkuse bez poznámky, 5 a splnění povinností bez hysteráku se jí jeden zákaz zruší.

Zákazy už má 3týdny

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80475
18.4.18 10:05
@Anonymní píše:
Takže pokud chlap není ochotný ustoupit a prostě, když se chová zle už s k úkolům nevrací máme to tak dělat oba? Je ochotný nechat ji to samozřejmě udělat samotnou a zkontrolovat pokud o to požádá slušně, ale sedět u ní už trpělivě znova nebude. Takže říct jí dopředu, že pokud udělá scénu odejdeme a už si k ní nesedneme a bude muset na úkolu pracovat sama a jsme ochotní jí to pouze už zjkontrolovat případně říct co jinak. Takto?

Ano. Ona musí prostě vedět, že ani u jednoho z vás nic nepořídí nějakou drzostí. No a pokud bude bez úkolu, bude samozřejmě následovat trest - nefyzický, ale nějaký, který se jí skutečně dostkne. myslím tím ustřihnout od netu, zabavit počítač, mobil na určitou dobu, nevím, co ji prostě baví a na čem jí záleží. Anebo oblíbený kousek oblečení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
18.4.18 10:09

@inkakřivák ok, to zvládneme 8) mobil, to je pro ni katastrofa, protože na něm sleduje youtubery a hraje hry… na jak dlouho? Nechci, aby se to zvrhlo v nekonečný zákaz mobilu, protože upřímně tohle nebude jen tak fungovat a ono, když něco trvá příliš dlouho smíří se s tím, že už to prostě mít nebude a je to bez efektu… myslíš, že by tedy stačil třeba den, dva?

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
18.4.18 10:11

@Netopirek u nás se zákazy a tresty tak trošku míjí účinkem… hned ve chvíli, kdy jí nějaký dáš vyvádí jako by ji na nože brali a až se uklidní už je jí to jedno :lol: takže spíš řeším jaké postupy abych odstranila scény a zavedla klid, ale díky za názor :kytka:

• Citovat
  • Upravit
20767
18.4.18 10:19

Já mám malinké děti… Ale promiň, zavolá ti, dovolí se, zapomněla udělat úkoly, přiznala se, omluvila a stejně přijde domů a ty jí jen buzeruješ :oops: já si klidně po obědě dám cereálie, protože mám chuť na něco malého a ano, sladkého :nevim: co jako…
Chápu, že jsi na nervy, určitě to chce neustupovat řevu, ale myslím, že bazíruješ na nesmyslech. Přijde domů a ty se k ní chováš jak policajt, ok, neudělala úkol, ale přiznala to, takže bych jí normálně přivítala a řekla, ať to teda udělá teď, ne jí od první vteřiny mezi dvěma buzerovat… To bych v jejím věky asi taky brečela.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80475
18.4.18 10:23

Zkus to na ten den dva, tohle vážně nevím, neznám ji. Musíš to sama otestovat. Klidně bych začala tím jedním dnem s tím, že v případě, že se to bude opakovat, sankce narostě na dva dny. Takže at na to myslí.
K druhé anonymní - pokud je druhá, já nevím, holky nemohly byste si dácvat třeba anonym 1, 2 a dál? Tam bych řekla opravdu ne ty scény nedbat. nevšímat si. To je jediná možnost. Ona ví, že vás to stresuje, tak to dělá. Bud ji vykázat do jejího pokoje s tím, že tohle tě prostě nebere, at se jde uklidnit, anebo odejít s tím, že tohle tě nezajímá, až se vyřve, tak udělá, cos jí řekla a hotovo. A na tom trvat. Klidně i do půlnoci. Kdysi dávno, když nás měla v létě na starosti sestra, jsem takto strávila o prázdninách celé štastné půldne v kuchyni, protože prostě - odtud neodejdeš, dokud to nebude. A bylo. večer v devět jsem to nakonec udělala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
238
18.4.18 10:27

@radkka nevím asi jsem to nenapsala úplně srozumitelně, ale já ji právě vůbec nebuzerovala. Hned jakmile už v telefonu byla na nervy, že to nestihly celý řekla jsem jí ať se uklidní, že to po telefonu nechci řešit a ať přijde domů. Přišla v pohodě a nic jsem jí nevyčítala, jediné co jsem řekla bylo, že nás ty nestihnuté úkoly zdrží, protože má kroužek, před kterým musí úkoly mít hotové - večer jí to už nemyslí. Brečet začala po skoro pádu ze stoličky, kdy jsem ji chytla. A pokud má chuť na sladké může si něco malého dát jednou denně to sama moc dobře ví. Kuličky snídá a není důvod, aby se tím ládovala stále. Po uklidnění chleba snědla docela s chutí a nic sladkého už nechtěla takže prapůvodní důvod proč chtěla kuličky s mlíkem byl ten, že na chleba nemá chuť. Nemyslím si, že bych ji buzerovala jen si trochu hlídám co jí, protože si dost často stěžuje na bolesti hlavy - nepije - a bolesti břicha - je živá z kuliček s mlíkem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1663
18.4.18 10:32

Mne prijde, ze ji trochu prudis a moc s ni diskutujes. Ze ji v podstate dusis. Z takovych rozhovoru by mi hrablo :D Kdyby se moje ctyrleta dcera rozhodla, ze chce suchar misto chleba, tak neni problem. Myslim, ze je jeste docela trpeliva :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20767
18.4.18 10:44

@problemova Chápu… Jak říkám, já takhle staré děti nemám, takže mě tohle zaujalo spíš z pohledu dítěte, na mě v pubertě zabralo jediné, že se ke mně máma přestala chovat jako k miminu, ale dala mi najevo, že mi věří a dala mi v jistých oblastech volnost, jako dospělé. Asi si nějak rozdělila věci na ty důležité, na kterých trvala a na ty méně důležité, jako třeba cereálie po obědě. To by mi nedovolila akorát, kdybych jinak nejedla normálně.
Od puberty jsme měli spíš přátelský vztah, míň nadřízenosti, víc důvěry a fungovalo to, ale byla jsem mámy třetí dítě, asi už věděla :mrgreen: a hlavně jsem si své povinnosti prostě plnila, nebyl moc důvod mě vysírat. I když někdy věděla, že něco dělám blbě, nechala mě, abych si na to přišla sama, díky důsledkům, jaké to bude mít. Ale nikdy jsem nebyla dítě, které by chodilo za školu, pilo, fetovalo, toulalo se venku s bůh ví kým… To by to vypadalo jinak…
Neber to jako že ti to vyčítám, máš můj respekt, určitě je to strašně na palici a vůbec ti to nezávidím :kytka: začínám si přát, aby moje děti zůstaly už navěky takhle malé a roztomilé :oops:… Je jim rok :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
18.4.18 10:53

Díky všem za rady a příspěvky. Zkusíme tu důslednost, hranice a úkoly s klidem a bez řevu. S výsledky se ozvu :lol:

• Citovat
  • Upravit
24798
18.4.18 10:58

To s těmi úkoly dělala dcera v první třídě. Hysterie a svíjení a řev „řekni míí jak to jéééééé“ :roll:
Neřekla jsem :mrgreen:, jen vytrvale ukazovala cestičku k řešení. Už to nedělá, vlastně ani nevím, jak dlouho. Vzpomněla jsem si při tom popisu :D - Dcera je ve třetí třídě.
Já nejsem taková ta usměvavá matka s ledovým klidem, to nedokážu třeba celý den jako Terinka 8). Takže jedna scéna, po uklidnění duhý pokus a při další scéně už bych se na ni vyprdla, ať si to dělá jak chce a klidně jde do školy bez úkolu, její boj :nevim:
Teď spíš kolikrát řešíme, že vyleze z pokoje o půl osmé a že zapomněla na úkol a mám jí pomoci… Takže je domluva, že úkoly pomáhám do sedmi večer, pak už je večeře a sprchování atd. a prostě smůla.

No ale ať změníš cokoli, ona bude svoje ječení stupňovat a přitvrzovat, když už jí to tolikrát vyšlo… Tam bych čekala změnu na její straně tak v řádech týdnů :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
18.4.18 11:02

@Pipet počítám, že to bude hrozné a nic se jen tak nezmění… ale musíme vydržet. no přece se z ní nezblázním :lol: proto píšu, že se ozvu jak pokračujeme

• Citovat
  • Upravit
6650
18.4.18 11:04
@Anonymní píše:
@Heivka Tak oni mají úkoly pouze z matiky a češtiny. Oba jsme jí schopní vysvětlit oboje, ale spíše to bývá tak, že češtinu a příklady z matiky s ní dělám já a geomterii + slovní úlohy chlap. Nedohaduje se o postup, že by byl jiný než ve škole spíš jde o to, že jak není ve 100% formě začne si svoje pocity vybíjet na nás a prostě nechce, aby to proběhlo v klidu, nespolupracuje. Nevím jak to přesně popsat. Třeba při té matematice ji navádíme na způsob řešení, ale ona by jen chtěla znát řešení a ne postup jak k tomu dospět. takže se naučí mechanicky něco nějak dělat, ale nechápe proč to tak je a za chvíli to samozřejmě neumí. A právě při tom, když se ji snažíme navést na správné řešení vznikají tyhle dohady…

Aha takže holka je líná přemýšlet, v tom případě bych po první scéně odešla a řekla, že od těch úkolů neodejde dokud nebudou hotové a správně a hlavně do její večerky. A když dostane poznámku za nesplněný úkol, tak ideálně odebrat mobil a internet dokud nebude aspoň 3 dny za sebou všechno splněno bez scén. A když nebudou úkoly včas jako jste to popsala v úvodním příspěvku, tak na kroužek prostě nepůjde a místo toho se bude učit a pak uklízet. Možná by nebylo od věci do této situace zasvětit učitelku (aby vás zbytečně netahala do školy kvůli nehotovým úkolům) a vedoucí na kroužku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
18.4.18 11:05
@Anonymní píše:
@terinka4444 Ano, toto jsem už nějakou dobu praktikovala, ale asi krátce, protože jsem se zas jinde dozvěděla jaká jsem zlá matka, která nervuje dítě… proto teď i ten anonym. Tak s tím opět začnu a pojedu tak. Já to vydržím 8) Ovšem chlap má hrdost ten se s ní k těm úkolům už nevrátí, když mu tohle udělá. A já mám sem tam odpolední, kdy doma nejsem takže fungují jen spolu. Myslíš, že bude problém, když já pojedu většinu týdne tak jak říkáš a on tak, že když teda scénu udělá je bez úkolu? Ale s ním ty úkoly takto o samotě dělá cca jednou týdně… :nevim:

Zase tohle mi právě přijde už dvojí trest, sice už je jí devět, není to tříletý smrádě, ale zase je to ještě dítě. A ta hrdost manžela není na místě ve chvíli, kdy ona s těmi úkoly potřebuje pomoct. Ono tohle ani není o trestu, myslím to poslání pryč, kde samozřejmě si nehraje a nedělá si činnosti, které má ráda, jako spíš o tom, že ona sama se potřebuje uklidnit, protože v atmosféře, kdy vyvádí a dělá dusno se toho stejně moc nenaučí. Ona sama potřebuje dělat učení v klidu. takže následné mám hrdost a už to s ní neudělám není z mého pohledu dobře. Jakmile přijde klidná a usměvavá, jsem tady taky klidný a usměvavý rodič, který je svému milému dítěti mile k dispozici. Změní-li se dítě na nervního spratka, co si na mě otevírá papulu, jsem ignorující ledové stvoření čekající, až se zase vrátí to mé milé dítě. Následné za trst si ty úkoly udělej sama už mně osobně přijde zbytečné. Nicméně, dítě velmi dobře rozlišuje co mu u koho prochází a co ne, jak se jednotlivé osoby k němu chovají. Takže, pokud to manželovi vyhovuje takhle, nelámala bych to přes koleno, zvláště v situaci, kdy s ní ty úkoly dělá jednou týdně, ona to jednou týdně udělá sama, to zvládne, jestli jemu bude dělat scény, ty u toho nejsi, jejich boj. Ty to nechceš, ty chceš, aby učení proběhlo v klidu, hlavně kvůli dcerce, v klidu a rychle, takže to co jsem ti napsala, se mně zdá jao dobrá cesta, tou bych šla já. Jestli má někdo pocit, že jsi zlá matka, jejich věc, ony nemusí denně bojovat se svým dítětem nebo mají jinou filozofii výchovu. To já mám tu nevýchovu z první ruky od sousedů, no děkuji pěkně, a to jsou ty děti mladší. A nejsou spokojenější ani ty děti, totiž z hlediska dětské psychologie děti potřebují pevně nastavené mantinely, protože pak je jejich svět bezpečný pro ně samotné, dítě bez mantinelů se v tom plácá samo, proto potom neadekvátní projevy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23966
18.4.18 11:23
@Anonymní píše:
@Netopirek u nás se zákazy a tresty tak trošku míjí účinkem… hned ve chvíli, kdy jí nějaký dáš vyvádí jako by ji na nože brali a až se uklidní už je jí to jedno :lol: takže spíš řeším jaké postupy abych odstranila scény a zavedla klid, ale díky za názor :kytka:

dcera je dělá taky ignoruji je. A jsou čím dál menší.
Tvoje dcera dělá scény protože jí jdeš pak na ruku. Nech jí at se vzteká, ale nepolevuj. Když vydržíš časem se scény zmenší. Ale smiř se s tím, že bez scén to nepůjde když jsi naučila, že to na tebe funguje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí