Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@unuděná píše:
Nojo, tak to je pak o prioritách. Když ti nevadí, že vstává se sluncem, pak si můžeš dovolit „úplně nechtít“ závěsy
Třeba na ně dojde, zatím to je asi 14 dní, co víc svítí slunce. Přes žaluzky to prosvítá, ale líp se čistí od prachu. My měli doma takové tmavé těžké závěsy, to fakt nechci.
@Russet píše:
Třeba na ně dojde, zatím to je asi 14 dní, co víc svítí slunce. Přes žaluzky to prosvítá, ale líp se čistí od prachu. My měli doma takové tmavé těžké závěsy, to fakt nechci.
Já pořídila tuším v Jysku ty zatemňovací a jsou nejen moc hezké designově, ale fakt dobře poslouží. Prach nechytají, protože jsou jakoby hladké. Fakt doporučuju ![]()
@unuděná píše:
Já pořídila tuším v Jysku ty zatemňovací a jsou nejen moc hezké designově, ale fakt dobře poslouží. Prach nechytají, protože jsou jakoby hladké. Fakt doporučuju
Díky, mrknu.
@Kukacka123 píše:
@Kolicek95 dle me bohuzel nenadelas nic, spanek se detem hodne a vetsinou i celkem casto meni. Za mesic nebo i 14 dni to muze byt zas jinak. Je jeste hodne mala. Nam dcera zas jeden cas blbla v noci a byla treba od pulnoci do 3 vzhuru - taky chutovkatrvalo to asi mesic…
No kéž by to rychlé přešlo. Ale teda zlaté vstávání ve 4 oproti ponocování od půlnoci
.
@martina.se píše:
@Kolicek95 nic moc neuděláš.. Náš miláček vstává 2× v týdnu ve 2-3..a to chodí spát po deváté. Přes den 4× 20 minut v kočáru a je ready.. Mít na to nějaký fígl, tak si piskam![]()
se tu pripichnu
Jej, no aspoň v tom nejsem sama.
Můžu koukat z okna na město a představovat si všechny ty maminky, jak bdí.
@Any9 píše:
Bohužel taky neporadim, jen ze je potřeba vydržet. Syn taky vstaval takhle okolo 4 když byl v podobném věku jako tvuj. Kojila jsem ale pak už proste nespal… usnul zas třeba okolo 7 a to už vstávala starší dcera, takže pro mě děsPak se to nějak proste samo upravilo. Ono se těm mrňousum mění spánek dost často. Možná bych se postupně snažila upravovat ten denní,,režim” i když s malým mimcem to moc režim není. Každopádně spánek kolem vecere bych se snažila zrušit. V kočáru by nespala třeba 2 hodiny? U nás platilo ze čím lépe spali přes den, tím lépe spali v noci
Každopádně mému synovi budou v létě dva roky a stejně později než v 6 většinou nevstavame
![]()
Někdo má proste nespavce a někomu chrni miminko celou noc a vstává v 8, ale stejně se to moc nedá ovlivnit…
Když ona vydrží vzhůru maximálně 3 a půl hodiny a to mě to stojí fakt hodně nervů, takže pokud vstane v 15h, tak to do osmi nevydrží, ten jeden spánek ještě potřebuje
. V kočárku spí stejně jako doma, někdy 30minut, někdy hodinu, někdy i dvě, když je dobrý den.
Mně by to v šest úplně vyhovovalo
.
@ropucha 02 píše:
@Kolicek95
Já tě asi vyděsím, ale já osobně vstávám ve 4 celý život, od mámy vím, že jsem s tím začala asi v 6 měsících a neopustilo mně to ani ve zralém věku. Zato vydržet bdělá po 22 hod8ně je pro mne nadlidský výkon, silvestrovské půlnoci se děsím už od září.
Prostě typický skřivan. Nejhorší je sehnat partnera, který to má stejně, nás skřivanů je málo, a soužití se sovou je dřív, či později odsouzeno k zániku.
To jsem nechtěla slyšet
.
@sediza @unuděná Závěsy jdu rozhodně dneska koupit. Manžel byl zásadně proti, že žaluzie jsou lepší, ale už není názor
. Jsem ráda, že se dítě postavilo na mojí stranu a závěsy budou.
Plánuji taky zatemňovací z jysku, osvědčily se mi na vejšce. Jinak já nevstávam, nakojím a vracím do postýlky, jakože je noc, ale ona si tam začne kopat, točit se a tak jakoby zpívat
, postupně přidává na intenzitě, za cca půl hodiny se vzteká, že chce ven.
@Ba-stet píše:
Dcera měla různé velmi nevyhovující spánkové a usínací fáze (tahle se mi chválabohu vyhnula) a nepomohlo taky nic. A když jsem se s tím snažila bojovat a na sílu hýbala s denním spánkem, tak se to jeste zhoršovalo. Ale vzdycky to nakonec přešlo, vetsinou po měsíci… Snad to tak bude i u vas…
No modlím se, aby to bylo jen takové období a pokud možno co nejkratší.
@Kolicek95
Já bych ji teda do osmi netrapila - v tomhle věku chodila dcera spát mezi 6 a půl sedmou maximálně. A pozdější vecerka u nás na tohle nikdy nezabrala, až časem začala spát alespoň do 6. Dneska v roce a půl teda chodí spát kolem půl osmé, ale vstává pořad v 6 a i když se někdy vecerka protahne, na pozdější vstavani to nemá absolutně vliv.
@Kolicek95 píše:
Ahoj, nemáte někdo radu? Dcera 5 měsíců začala vstávat ve 4 a pomalinku vstává dřív a dřív, dneska 3:50![]()
. Trvá to asi 3 týdny. Myslela jsem, že je to tím, že ji dávám spát moc brzo, dávala jsem v sedm, postupně mi začala usínat dřív, třeba v 18:45 a budit se o půl páté. Tak jsem to přesměrovala na půl osmou a vstává ve 4. Několik dní se mi dařilo jí dávat spát až o půl deváté, ale bez efektu. Pak ráno v šest znovu usne a spí tak dvě hodiny. Kdyby radši spala rovnou do šesti
. Začíná mě to celkem unavovat. Co s tím? Jinak přes den pak spí 30-60 minut kolem poledne, odpoledne a pokud odpoledne vstane dříve jak ve 16 hodin, tak jí dám spát ještě kolem večeře, dá si dvacet. Má tak 2,5 hodiny bdění. Přiznám se, že je těžké pro mě večer vytrvat déle, je hrozně už protivná a já jsem taky grogy a chci jít spát, když vstávám ve 4. Mně by stačilo, kdyby vstávala v pět, v půl šesté, ale ve 4 je to na mě brzo.
Dobry den, ja si myslim, ze by se s tim dalo neco delat. Po kolika hodinach vam teda zacina ten prvni denni spanek? Zarazilo me trosku, ze pisete, ze dcerka spinka az kolem poledne… Prvni bdeni vetsinou byva nejkratsi (obzvlast po takhle brzkem probuzeni), pak nasleduje delsi. Myslim si, ze u Vas ty brzke probuzeni jsou spis kvuli pretazenosti. Zdaleka ne vzdycky pomuze posunout ukladani na pozdejsi hodinu - vetsinou teda to nepomuze vubec, dite by melo jit spinkat uvolnene a nebyt pretazene, pak teprve pospinka hezky. Je take dulezite, jakym zpusobem dceru ukladate.
@Viki89 píše:
Dobry den, ja si myslim, ze by se s tim dalo neco delat. Po kolika hodinach vam teda zacina ten prvni denni spanek? Zarazilo me trosku, ze pisete, ze dcerka spinka az kolem poledne… Prvni bdeni vetsinou byva nejkratsi (obzvlast po takhle brzkem probuzeni), pak nasleduje delsi. Myslim si, ze u Vas ty brzke probuzeni jsou spis kvuli pretazenosti. Zdaleka ne vzdycky pomuze posunout ukladani na pozdejsi hodinu - vetsinou teda to nepomuze vubec, dite by melo jit spinkat uvolnene a nebyt pretazene, pak teprve pospinka hezky. Je take dulezite, jakym zpusobem dceru ukladate.
První spaní asi po hodině a tři čtvrtě, spí tak dvě hodiny. Bdí většinou 2,5 hodiny a pak dávám spát, uspávám teď téměř výhradně kojením. Kdysi mi usínala sama v postýlce, ale to se tak před měsícem změnilo. Přes den spí jak kdy, někdy si dá 4× 30 minut, někdy spí třeba jen třikrát, ale jeden spánek má delší, třeba dvě hodiny. Já vyčetla že kojenci spí v noci v kuse 10 hodin, z toho mi vychází, že v půl osmé dát večer spát by mělo být v pohodě, tak nevím, proč se začala budit tak brzo.
@Kolicek95 píše:
No modlím se, aby to bylo jen takové období a pokud možno co nejkratší.
Hele, ja už tu psala spoustukrat, ze jsme mely spací peklo od pul roku do roka. Zhruba kazdy měsíc jiná chuťovka, vzdycky pomahala jedna jediná věc, a to pokazdy jiná (a co bylo minuly mesic zaručený uspavadlo, další měsíc ji akorat rozzurilo). Ale vzdycky to přešlo a zásadně pomohlo to přijmout - minimálně na moji tenzi
Precetla jsem vsechno o spaní v češtině i angličtině, studie, nazory a zkušenosti, populární clanky, nepomohlo nic… Pro mě byl nejhorší pocit, ze takhle to teď bude pořád. Ale nebude, ten spanek se opravdu mění pořád. U nas teda do roka spíš k horšímu, od roka pomalu k lepšímu. Takze nastav mód na přežití, spi a odpočívej, co to pujde, můžeš-li, dite nekomu strč, šiď domácnost a vydrž ![]()
Mimochodem, nedošlo k nejakemu vývojovému skoku?
@Kolicek95 Syn byl od narozeni do 2r vzhuru kazdou noc od 1 do 4. A pak vstal v 6. To taky chces
. Ale s vekem ho to preslo. Ale asi mi to vadilo ve vysledku mene, nez co delaly holky - ty dlouho usinaly az pred pulnoci - prakticky do doby, nez jsme zrusili odpoledni spanek. To clovek ani s muzem slovo neprohodil. Nejstarsi dcera ma potrebu spanku cca 8-9 hodin denne od malinka… Mam proste tri nespavce, uz jsem se s tim smirila a od te doby to snasim lepe
.
@Ba-stet píše:
Hele, ja už tu psala spoustukrat, ze jsme mely spací peklo od pul roku do roka. Zhruba kazdy měsíc jiná chuťovka, vzdycky pomahala jedna jediná věc, a to pokazdy jiná (a co bylo minuly mesic zaručený uspavadlo, další měsíc ji akorat rozzurilo). Ale vzdycky to přešlo a zásadně pomohlo to přijmout - minimálně na moji tenziPrecetla jsem vsechno o spaní v češtině i angličtině, studie, nazory a zkušenosti, populární clanky, nepomohlo nic… Pro mě byl nejhorší pocit, ze takhle to teď bude pořád. Ale nebude, ten spanek se opravdu mění pořád. U nas teda do roka spíš k horšímu, od roka pomalu k lepšímu. Takze nastav mód na přežití, spi a odpočívej, co to pujde, můžeš-li, dite nekomu strč, šiď domácnost a vydrž
Mimochodem, nedošlo k nejakemu vývojovému skoku?
Tak to mě ještě čekají radostné chvíle
. Souhlasím, že nejlepší je se s tím smířit. Když byla novoš, tak občas vstala v noci a hodinu byla vzhůru. Když se mi to stalo poprvé, podruhé, tak jsem byla naštvaná a bála jsem se, že takhle to bude furt, ale pak jsem si řekla, že se houby stane, když budu chvíli v noci vzhůru a hned mi bylo líp. Takže asi to tak přijmu i teď a bude mi líp. A snad začne vstávat rozumněji. To stresování se, že to tak zůstane, je přesné.. První dva měsíce se uspávala nošením, tak jsem se stresovala, že to tak zůstane, pak měsíc usínala sama, to jsem se radovala, a teď zas uspávám jen kojením a stresuju se, co budu dělat, až bude mít zuby, abych nekojila po čištění
. Jinak vývojový skok teď byl, to máš pravdu
. Začala se konečně živě točit na boky, předtím se otočila tak třikrát za den, teď sebou úplně mrská. A taky se umí vzpřímit konečně na rukou. Užuž čekám otočku na břicho, intenzivně se snaží. To mě ani nenapadlo, že by to mohlo souviset. A ještě je fakt, že se více v noci kojí. ![]()