Dceři se nelíbí její jméno

Napsat příspěvek
Velikost písma:
22093
1.10.24 21:04

@Trojlístek, Že se dítěti jméno Meda nemusi líbit bylo poměrně dost na snadě a zakladatelka s tím měla počítat a mít záložní plán co s tím a jestli nevoli dítěte ustojí.

Zakladatelka především neměla s tříletým dítětem tuto hru vůbec hrát - to byla zásadní chyba, jejíž důsledky se teď už jen nabalují… a je zcela bezpředmětné, jaké konkrétní jméno to je.

Není v žádném případě v možnostech takhle maličkého dítěte rozlišit, že jeho jméno je starší, nezvyklé, méně používané - to je nesmyslné podsouvání dospělého uvažování (my dospělí to víme, dítě ale ne). Ve skutečnosti to funguje přesně naopak - 2-3 leté děti si teprve postupně vytvářejí vlastní identitu, jejíž je právě jméno neoddělitelnou součástí, a velmi často v tomto období vnímají negativně, když ho některé dítě v okolí má stejné („Kačenka jsem JÁ, ne ta druhá holčička“).

Že dítě preferuje (nebo naopak odmítá) určitý tvar, zdrobnělinu svého jména (Kateřina - Katka - Kačenka - Káťa apod.), to je zcela v pořádku… není důvod mu nevyhovět. Ale nechat ho používat jména úplně jiná, oslovovat ho jimi a nechat okolí, aby tak činilo, to je u takhle malých dětí velká chyba… v podstatě to totiž znamená podporovat dítě v nepřijetí své osobnosti jako harmonického celku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11092
1.10.24 21:04

Se jmény je to všeobecně ošemetné.
Asi není úplně dobré jít s davem, ale obávám se, že jméno pro pamětníky každé dítě nemusí přijmout s grácií a je potřeba s tím počítat. Že se dítě vymezí, mi přijde naprosto v pořádku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11092
1.10.24 21:15
@BohunkaP píše: Více

A sleduješ kolik dětí to dělalo a dělá? To ta harmonie sebepřijetí značně pokulhává…

Jako máš pravdu v tom, že do toho vsouvam náhled dospělého, ale ty děti nejsou hluché a bez názoru v tomto ohledu a určitou oblíbenost/neoblíbenost jména dokáží vycítit už jako velmi malé.
Už velmi malé děti neustále přejmenovávají své panenky a plyšáky, takže ví co jim jak zní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22093
1.10.24 21:31
@Trojlístek píše: Více

Kde mám co sledovat? Nechápu… jako na této diskusi?

To, co tady mnohé uživatelky popisují, jsou přece jejich myšlenkové pochody z až mnohem pozdějších věkových období, ne z batolecího věku 2-3 let :nevim:

A myslet si o tom můžeš samozřejmě, co chceš – na věci tím ale nic nezměníš. To, co jsem popsala, opravdu není můj výmysl či nějaká pokulhávající z prstu vycucaná teorie ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3371
1.10.24 22:16

Milovala jsem - a stále miluji - jméno Miriam. Nádherné jméno. Ale ani na jednu z dcer by nesedělo. A myslím, že by se zbláznily všechny do jedné, kdyby se tak jmenovaly. Mame Abigail, Viktorii, Gabrielu a Karolinu.

Meda je hezké jméno, ale velice netvárné. Jestli je v první, druhé třídě, jsou kolem samé Aničky, Janičky, Honzíci, Tadeáškové, Lukáškové… a pak… Meda.

Jaké má Meda zdrobněliny? Medy, pojď k tabuli. Meduš? Medinko je moc zdrobnělé. Děckám to asi nejde přes pusu. Nepraktické je, když v našich končinách, kde se zdrobňuje, ta zdrobnělina prostě není, nebo není zažitá.

Znám Nelu, která to jméno nemá moc v lásce, protože základní tvar zní permanentně i skoro ve 30 jako kdyby něco provedla. Znám Melánii, které se říká Melinko a ani za boha jsem si nemohla na tenhle patvar zvyknout. Nelinko je v pohodě. Melinko mi nešlo přes pusu (protože jsem na to nebyla zvyklá).

Jsem Gita, je to podobně neforemné jako Nela. Nejvíc mám ráda verzi Gituš, toleruju Gitku. Za patvar Gíťo bych vraždila. Gituna to stejné…

Já bych volbu dítěte klidně respektovala. Ofiko bych neměnila, ale respektovala bych to. Těch lidi nespokojených se svým jménem je fakt hodně. Rodič není vědma a prostě se trefit vždy nemusí.

Naše nejmladší byla mezi 4-7 rokem Pipi nebo Pípa. Karolina ji nic neříkalo, na Káju neslyšela. Ale dorostla do toho.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14874
1.10.24 22:42

Uz jsem tu psala, ze nase Aneta svoje jmeno nesnasela od 3 do 8 let.

A nesouhalsim s tim, ze kdyz se diteti nelibi jmeno, ktere mu rodice vybrali, tak ma problem se sebeprijetim. Proste mu to jmeno nezni hezky.

Treba ja svoje jmeno nemam rada az v dospelosti, driv jsem to neresila. Ne ze by mi neznelo hezky. Ale ja mam skutecne problem se sebeprijetim. U toho ditete to vnimam jinak, kdyz mu to jmeno jen nezni hezky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11092
1.10.24 22:57

@Janča6 přesně, myslím, že každý může mít ke svému jménu výhrady, bez ohledu na věk.

A podle toho s tím taky naložit.
Kdyby se naše dcery chtěly přejmenovat, tak by nás to asi mrzelo, ale pokud by si nechaly přidat druhé pro ně oblíbenější jméno a navíc by nám to již delší dobu avizovaly a to další jméno používaly, tak na to neřeknu ani půl slova a budu to respektovat.

Jméno opravdu dotváří osobnost a jména, která zní jak facka nebo seknutí neumí každý nosit tak, aby to s ním nehlo.

Sama takové mám a patvary jsou fakt strašné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
2.10.24 02:10

Pokud se jí to drží od 3 let a dokonce se o tom zmínila i ve škole a poprosila o to, aby ji oslovovali jinak, tak bych rozhodně jméno opravdu nechala změnit. Bohužel.. Myslím si, že to není jen tak, že by se ji jen tak nelíbilo, ona ho doslova nesnáší. Nebo navrhněte kompromis, že ji tu Emmu dáte jako druhé jméno. Bude používat tu Emu a třeba někdy v dospělosti ocení i tu Medu. Za mě jméno pěkné, ale :nevim: netrápila bych ji, ono to vážně není příjemný. Sama jsem Aneta a též se mi jméno od mala nelíbí a mámě jsem to i řekla, přejmenovat jsem se nenechala jen kvůli ní, protože jednou mi ho dala a ranilo by ji to. Za mě je to jméno tvrdé přesně jakon,, Medo,, Aneto,, Pamatuju se, kdyz mě někdo ve škole oslovil,, Aneto,, hned mi to bylo líto, přišlo mi vždy, že jsem něco provedla nebo mě nemaj rádi. Anet mi nevadí, Aneto nesnáším a nikdo mi tak už ani neříká a ve psané verzi mi všichni od střední píšou jako,, Anette,, to mi sedlo víc a hned to vnímám jinak. Takže za mě, už ze své vlastní zkušenosti, přejmenovat jak si přeje dcera, nebo přidat druhé jméno, kterým ji tedy budete oslovovat. Bude ji to jinak trápit.

• Citovat
  • Upravit
22093
2.10.24 06:14

@Janča6, totéž, co jsem psala výše - nesouhlasit s tím klidně můžeš, na věci tím nic nezměníš - takto to zkrátka funguje. Není to můj osobní názor vycucaný z prstu, je to vývoj identity osobnosti dle psychologie.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22093
2.10.24 06:17
@Anonymní píše: Více

Ano, to bude výborné, opakovaně běhat po úřadech kvůli změně jména, až si holčička za dalších pár měsíců místo Emy začne říkat zase jinak (od 3 do 6 let už těch jmen vystřídala několik).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11092
2.10.24 06:38

No a co?
Tak budou běhat, jakoby nebylo horších věcí. Ale nekonečně to taky dělat nebudou, každý má své meze, jednou a dost.
Stejně je nakonec na rodičích, jak se k tomu celému postaví.
Myslet si o tom můžeme co chceme, jméno Meda se mně ani nevím jestli líbí, když jsem se zeptala mých dvou dcer, které už z toho mají rozum, tak to berou jako jméno prostě, které ze svého okolí neznají, ale ve finále je jim jedno, jak se kdo jmenuje, hlavně, že je normální.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22093
2.10.24 06:53
@Trojlístek píše: Více

To jako že teď mají klidně jít šestiletou holčičku přejmenovat na Emu (protože dítě má přece právo jmenovat se, jak se mu líbí) - ale za další třeba dva roky, až ona se zase ztotožní s nějakým úplně jiným jménem, už to mají nechat být, protože “každý má své meze, jednou a dost”? Najednou už to právo mít nebude?

Pokud jsem tě správně pochopila, pak má tvoje logika jisté nedostatky ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14874
2.10.24 07:35
@Anonymní píše: Více

Tak stejný problém bys měla u naprosté většiny u nás běžných jmen, ne? Když mi někdo řekne Jano, tak to taky vnímám negativně, že mi nadává. Podobně když někdo řekne dítěti (často i dospělému) Adélo, Julie, Hano… Já říkám dětem Aneto, Eleno, Petro nebo Martino taky jen ve chvíli, kdy zlobí nebo jim horzí nebezpečí. Ale taky se jim dá říkat moc hezky - Anetko, Anet, Any, Elenko, Eli, Peti, Peťulko, Petinko, Marti, Martinko, Marťulko.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Velryba černá
2.10.24 07:39

@Janča6 já třeba říkám dětem odmalička (fakt od mimina) i základním tvarem jména, takže to takto negativně nevnímají. :)

• Citovat
  • Upravit
14874
2.10.24 07:43
@Velryba černá píše: Více

To je super, že to tak máte :) :palec:

Já to prostě nějak nedokážu. I když se třeba tchyně zeptá, jestli přijde i Martina, tak mě píchne v žaludku. Prostě mi to u třeba dvouleté holčičky přijde hrozné, jako by ji neměla ráda. Ale to je jen můj problém, že to tak vnímám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí