Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Zmatka píše: Více
A my Marii v práci Marie říkáme, protože už je to paní v letech ( hodně v letech
). A pořád mi to přijde lepší než jí říkat Máńo nebo Mařeno, což je naprosto strašný. A zase jsou jména která radši řeknu v plném znění, manželovi říkám zásadně Františku, protože Franta nebo Fanouš je děsný.
@Anna766 píše: Více
Souhlasím, celkem mě irituje ten úzus říkat dospělé ženě automaticky „paní Mařenka/Jituška“ atd.
@Matt 02 píše: Více
Jsem rada, ze je nas vic takovych. A treba muj bratr Martin se nechava oslovovat v zakladni tvaru. A jeho jmeno se mu nelibi ![]()
@Anna766 píše: Více
Zároveň ale neřekneš Petruška, Janičko…lidi co mě neznají a říkají mi od začátku zdrobněle jsou mi podezřelý
.
@Janča6 píše: Více
A mě se třeba Martin líbí 😃. Klidně si umím představit dát toto jméno synovi. Líbí se mi i mé jméno, akorát ne v tom základním tvaru, naštěstí jde z něho udělat několik dobrých oslovení ![]()
@1010 píše: Více
Já ženským říkám normálně zdrobněle, Maruško, Nikolko, Aničko, Terezko. Chlapům ne, takto zdrobněle ale ne základním tvarem. Tak třeba Jášo, Dane, Péťo, Kubo, Vášo, Páťo atd.
Má sestra se nechala přejmenovat. Její jméno se jí nelíbilo od dětství. Došlo k tomu ale až v dospělosti. Andělu si nechala změnit na Adélu.
@Kastyn píše: Více
Já si fakt někdy říkám.. jestli jsou ti rodiče soudní…nejsou…jako Anděla je pěkně jméno…ale do školky mezi Jany, Petry a Šárky bych s ním fakt chodit nechtěla.
@Matt 02 píše: Více
To chápu…po čase…ale když máš v práci novou kolegyni…asi jí hned v první chvíli nebudeš říkat Janičko…nebo jo? ![]()
@1010 píše: Více
Mě to přijde slizké a třeba kolegové to úplně nesnášejí, ty zdrobněliny
. Jaroušku, Evičko, Peťulko, Jiříčku, Kačenko,… Jak v mateřské školce
.
Řeknu to takhle takhle, malé děti cítí jestli jim jméno sedí nebo ne a jestli říká, že k ní nejde, tak bych ho změnila a netrápila ji - jen bych si byla jistá, to co si vybrala je to vončo.
Samotné jméno není jen „slovo“ ale za mě člověka hodně ovlivňuje a to víc než si vůbec myslíme. Jinak to není žádná tragédie, ale věc, co se dá vyřešit
. Zeptala bych se proč si myslí, že k ní to jméno nesedí a ono vybrané ano a jaký v tom vidí rozdíl.
Jinak Meda je pěkné <3, ale chápu, že nesedí každému.
Držím palce
![]()
@Bytsamsebou píše: Více
No přesně.
A ještě záleží jak se to vysloví a kdo.
@Veveří píše: Více
Tak třeba zrovna Meda se mi líbí, dvě mám v okolí. Není to žádný bizár, ať si malá vymyslí nějakou přezdívku a víc bych to neřešila.