Dceři se nelíbí její jméno

Napsat příspěvek
Velikost písma:
44228
29.9.24 20:35

Dcery kamarádka si vynutila změnu jména už někdy koncem prvního stupně. Rodiče jí dali do rodného listu Johanka. Johano jí říkaly už děti ve školce. Jí samotné ten zdrobnělý tvar vadil.

Meda je hodně oblíbené a svým způsobem nadčasové, i když můj šálek to taky není.
Ještě bych vyčkala se změnou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22093
29.9.24 20:38

V žádném případě bych dítěti jméno neměnila - zaměřila bych se (a to už mnohem dřív, nechápu, proč s ní tu hru jako rodiče už tři roky hrajete) na hlubší práci s ní po psychologické stránce.

Jestliže se dítě do věku cca 4 až 6 let nesžije se svým jménem a projevuje k němu dokonce odpor, je to známka toho, že se nějakou formou nesžilo samo se sebou. V jeho životě je něco, co mu brání vytvořit si vztah k sobě, je to projev nepřijetí sebe sama, odmítání své vlastní osoby nebo něčeho v ní… pokud se toto děje dlouhodobě, měli by rodiče hodně zpozornět a nenápadně, ale trpělivě hledat příčiny… ne tu hru akceptovat a dokonce uvažovat, že na to konto malému dítěti změní jméno.

Příspěvek upraven 29.09.24 v 21:59

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14874
29.9.24 21:32
@Pepivaha píše: Více

Stejne vnimam, kdyz me nekdo oslovi Jano.

A nasi Pete rikam Petro taky jen pri nastvani. Jinak ji rikam Peto, Peti, Petulko, Petinko.

Ja vlastne skoro vsechna jmena v zakladnim tvaru vnimam, ze se pouzivaji pri nastvani.

Příspěvek upraven 29.09.24 v 21:38

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14874
29.9.24 21:34
@1010 píše: Více

Ja jednu. A jednu Lenku, jednu Jitku, jednu Martinu, dve Markety, byla jsem jedina Jana.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56505
29.9.24 22:23

Mně se jméno Meda moc líbí. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29.9.24 23:39
@BohunkaP píše: Více

Naprosto souhlasím

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29.9.24 23:40
@topazio píše: Více

Mě též, lepší než všudypřítomné Elišky, Elenky, Viktorky a Sofinky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
809
29.9.24 23:49

Říkala bych jí Emo a zatím bych víc neřešila. Lidi se stejně oslovují různě, někdo si nechá říkat přezdívkou, někdo zkomoleninou příjmení nebo jenom příjmením. A když jí to pár let vydrží, tak si to jméno pak může v 15 nebo 18 letech změnit nebo přidat k stávajícímu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
30.9.24 00:10
@Anna766 píše: Více

Daniela je krásné jméno. Ale tak 30% lidí používá jako zkratku „Dana“, což mi vadilo odjakživa. Dokonce jsem jednu učitelku ve školce nesnášela za to, že mi tak říkala.

A jak tu někdo píše o neobvyklosti jména Meda, myslím, že tím ta averze nebude, protože mít neobvyklé jméno je dnes tak obvyklé, že to dětem ani nepřijde. Jen namátkou, syn má ve třídě Ilju, Kosťu, Marca (Marco), Slavomíra, Edwina, Matiase… A to jsem si určitě ne vzpomněla na všechny. A Medu také jednu znám.

• Citovat
  • Upravit
5986
30.9.24 00:12
@Anonymní píše: Více

Tak bych se také nechtěla jmenovat. Extravagantní jméno je risk.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7296
30.9.24 00:19

Za mě je blbost měnit jméno v tomto věku. Když bude chtít, ať si ho znění časem. Bude z toho akorát zmatená, je dost pravděpodobné, že si za půl roku vymyslí jiné a také se může stát, že za pár let přijde doba, kdy se jí bude její jméno líbit. Prostě dát tomu čas. Aby jednou nebyla smutná, že to udělala. Za mě prostě říct, že až bude větší, že to jde změnit, ale určitě to nedělat teď.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14874
30.9.24 06:38

Jasne ze jsou v dnesni dobe velmi obvykla “neobvykla” jmena. A jak jsem psala, dcera byla asi 5 let nestastna ze jmena Aneta a chtela se jmenovat Adela.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14874
30.9.24 06:42
@Matt 02 píše: Více

Ano, takto jsem to probirala s dcerou. A ona za nejakych 6 let (v 9 letech) najednou prisla s tim, ze je za svoje jmeno rada.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14018
30.9.24 07:47
@Pepivaha píše: Více

Přesně, manžel když je naštvaný, tak mi řiká Petro :roll:.
V práci mi všichni říkají Petro, pač se tu vyká :roll:
Kamarádi přezdívkou
A rodina Péťo nebo Peťko. Vtipný je, že švagrová (od bráchy) je taky Petra, tak nás musí rozlišovat na rodinnych sešlostech.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30.9.24 09:03

Já třeba nechápu, jak někdo může Danielu krátit na Danu… Za mě je Dana úplně jiné jméno. Mám kamarádku Danielu a v životě jsem ji tak neřekla… Říkám ji Dančo nebo Danko :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí