Dědictví a pohled z druhé strany

Anonymní
27.7.25 09:38

Dědictví a tak... pohled z druhé strany

Ahoj, často čtu ty ublížené diskuze, jak vaši sourozenci se nestarali o rodiče, odstěhovali se daleko, ale pak na ně jeden rodič něco přepsal, a jak to není fér, že vy jste zařizovali vše, i pohřeb.

Tohle mě fakt trápí, protože já časem budu v té pozici z té druhé strany.

Miluju naši chatu, jezdíme tam každé prázdniny, od dětství jsem tam chtěla žít, nikdy bych to neprodala, budu to opatrovávat astřežit a hezky se o to starat.

Stalo se ale víc věcí současně, a žít tam teď nemůžu, jezdíme tam aspoň jednou za 14 dní. Potkala jsem manžela z jiného města (nemohu za to).

Vím, že sestra zůstala rodičům blíž, že není pro ni problém jim pomoct, dojet pro ně, někam je odvézt, hodit jim domů jídlo…

a přesto mama chce přepsat chatu na mě, protože spolu prostě sdílíme lásku k tomu místu, u mě si je jistá, že to ikdy neprodám, nerozkopu..u sestry ne.

sestra už dostala půlku majetku od našeho táty (jeden byt ze dvou). máma má ale jen tu chatu. Takže by jakože druhému dítěti nedala nic, ale chtějí jim dát to vše po tátovi (i ten druhý byt) mě to přijde fér, cenově to i odpovídá, ale prostě v budoucnu to stejně bude vpadat tak, že sestra se bude starat, bude mít pocit, že to není fér, že na to má právo, ž jsem nevděčná sestra bez zájmu, která přijede jednou za 14 dní, ani neví jaká je aktuální zdravotní situace, apod. Oni od sebe bydlí 10 minut, to nemám šanci prostě zasuplovat.

Naví to místo je mi drahé, nemohu za to, že jsem se zamilovala do manžela z jiného města, kde máme oba práci, že to k našim máme 120 km… nechci tím pykat, ale prostě to tak je.

chtěla jsem en napsat, že každá mince má dvě strany, a když čtu o tom, jak se tu hejtí sourozenci, kteří se odstěhovali, a pak si něco nárokují, je mi fakt smutno.
Tak prostě jen tkové zamyšlení. Samozřejmě, ž bych se starala, kdybych byla blíž.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
503
27.7.25 10:06

Pokud bych dostala dva byty a sourozenec „jen“ chatu, spíš bych to brala jako ocenění péče. Kdybyste měli jen chatu a tu jsi dostala a sestra za péči nic, ano, tam by se asi cítila ublíženě. A bavila ses někdy se sestrou, jak to vidí ona?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
27.7.25 10:13
@Tanado1229 píše: Více

napsala jsem to špatně, je to spíš chalupa, dům a velká zahrada a pole a místo pro parcelu (kdyby to chtěl někdo prodat, máma se bojí, že ségra). Takže částka je cca o milion vyšší než ty dva byty..(2+1 a 1+1)

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
27.7.25 10:18
@Tanado1229 píše: Více

nebavila, asi žije tom, že vše budeme mít napůl a užívat napůl, ale to nelze, to nechci ani já.
máma nechce aby se nic půlilo, a plánuj to přepsat na mě - a já doufám, že sestře to aspon řekne, i když nevím.
se sestrou je to špatné, ona je schopná se urazit, je prudká, výbušná, od dětství..a je schopná se kvůli jedné vědě naštvat tak, že by přerušila kontakty. myslím, že s našima vychází dobře a bez hádek jen díky tomu, že si asi myslí na to dědění…

máma odmítá jakékoli diskuze o tom, protože se ségry strašně bojí, bojíme se jí vlasně všichni, protože je urážlivá a cokoli po čem by se sestra naštvala, by se urazila tak, tak, že máma už nikdy neuvidí vnoučata. to by nepřežila…

já doufám, že to máma nebude přepisovat tajně. ale pokud nechce riskovat konflit…

• Citovat
  • Upravit
503
27.7.25 10:22
@Anonymní píše: Více

Takže se sestrou úplně nevycházíš? no tak nejhorší, co se stane, přestane se s tebou bavit. Nebo rozdělit tu „chatu“, dát jí třeba ten pozemek u toho, ať si ho prodá… taky záleží, kde to je, kde jsou ty byty…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16278
27.7.25 10:23

Tak snad ji z toho rozdílu vyplatíš, ne?
Na manžela taky přepsala tchyně svůj podíl na chalupě, automaticky jsme jeho ségře dali 50% aktuální hodnoty. Spokojení byli všichni, my máme chalupu, tchyně podarovala obě děti a nemusí se starat, a ségra, která žádné úspory neměla a vyplatit by nemohla a k místu vztah neměla, si přišla k penězům.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1377
27.7.25 10:26

A tu parcelu u domu by sestra dostat nemohla?
Asi to nech na rodicich, je to jejich rozhodnuti. Kdybys moc chtela, muzes sestre rozdil v dedictvi doplatit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
27.7.25 10:32
@zrcadlo píše: Více

to se chystám, jen se bojíme, aby se prostě neurazila i z toho.. prostě jen z toho faktu. a taky ona už kdysi dostala byt po tátovi, a máme pocit, že to bere už jako samozřejmost, a že nebude akceptovat, že do vyplacení z tohoto by měla počítat i to, že já z toho bytu neviděla nic…

ale ano, doufejme. a kdyby to prostě vyšlo najevo až za dlouhou dobu, vyplatíme, to už šetříme na tuto možnost v budoucnosti.. snad to bude ok..

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
27.7.25 10:35
@Gerbera001 píše: Více

urcite, jj, necham to na mame. to musim. a setrit budu, abych proste to mohla i vykompenzovat. snad to bude ok.

ja se proste bojim ze ona se urazi i za tu kompenzaci. no, snad ne. ted k nam taky hodne jezdi, obe mame maly deti, takze to vyuzivaji hodne i na grilovacky a tak. Ja trochu doufam, ze taky s tim jak jeji deti budou rust a dospivat, opadne ten zajem to udrzovat. jenze tohle je to, ze za vyplaceny milion si uz nikde nic nepostavi, tady by meli vsecko vybaveni hotove, kulnu, vsechno a jen by opravovali. oni financne nejsou schopnineco postavit, takze kdyby dostali to pole, asi by to prodali. ale taky by to chteli samozrejme pro deti a tak… :nevim: to se nikdy nezavdecis.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
27.7.25 10:38
@Gerbera001 píše: Více

urcite, at dostane klidne vse jen krom te nemovitosti. i tak to ale stacit asi nebude.

u me asi nezbyva nez jen setrit. jinak to neovlivnim. kdyby na mne bylo napsane vvse, tak sestre samosebou daruju pole a vse prilehly a vyplatim. pravda.

pavda

• Citovat
  • Upravit
30323
27.7.25 10:45

Za mě, to že bydlím 120km neznamená, že se nemůžeš starat. Jasně, sestra je po ruce, může pomoc kdykoliv během týdne, ty můžeš přijet na víkend třeba i jednou za 14 dní pomoc s úklidem, umýt okna, vyprat, obstarat zahradu jestli mají a máte práci rozdělenou celkem rovnoměrně. A nebo to co chybí mě, jen rodiče zabavit, pokecat si s nimi a udělat jim na 2 - 3 hodiny společnost. Pak nemusíš řešit spravedlivé nebo nespravedlivé rozdělení dědictví. Z vyšší ceny chalupy sestru teda vyplatit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8664
27.7.25 10:50

Pokud se ji až tak bojíte, že se podle toho chováte i tak sny byla v pohodě tak je to špatně. Píšeš, že už dostala jeden byt a co ty? Jestli ona čeká, že bude mít i ten druhý nebo tu chatu tak je těžce mimo ne? Máte jít se vším na půl ať je to spravedlivé.
To musí být hodně těžké žití s člověkem, kolem kterého se musí točit svět aby se nenaštval. To raději ať se semnou nebaví než zažívat takové chování.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
27.7.25 10:53

@Aspera pořád to je nerovnoměrné. Vidím to u nás. My jsme blíž u tchána a i když se švagrová snaží, ta primární péče je na nás. On je rozdíl, když ona přijede jednou za 2-3 týdny a my jsme v kontaktu denně.
My budeme v té straně, co dostane vic. Hodně věcí už má manžel rovnou na sebe, třeba si tchán koupil auto a napsal ho na manžela.
Taky se bojím, co to udělá se vztahy, protože švagrová to neví a švagr už plánuje…

Zakladatelko, u vás je šance vyplatit a netajit.

• Citovat
  • Upravit
16278
27.7.25 11:04

Hele tvoje příspěvky jsou extrémně nekonzistentní. V úvodním příspěvku píšeš „cenově to i vychází“, pak píšeš, že je to „2+1 a 1+1“ oproti „dům, zahrada, pole, stavební parcela“, rozdíl „asi milion“ (vzhledem k cenám stavebních pozemků myslím, že víc). Pak píšeš, že sestra je urážlivá a rodičům pomáhá jen kvůli dědictví, ale zároveň se často s dětmi vídáte, to jsi asi silná nátura myslet si o ségře to nejhorší a přitom se s ní tak často vídat. Teď uvažuješ i o tom jí tu parcelu a pole dát k těm dvěma bytům a udělat z ní sousedku? No to už je úplně mimo, ne?
V tom jednom darovaném bytě ona aktuálně bydlí? Táta je v tom druhém bytě, nebo z něj má příjem? Kde rodiče bydlí?
Oba rodiče vám chtějí majetek darovat ještě za života?
Jestli ona dostala byt, rodiče žijou v druhém bytě, a k tomu je ta chalupa, tak pokud ty dostaneš tu chalupu hned a ona příslib druhého bytu, na který bude čekat třeba 30let, a dostala 1+1, tak chápu, že bude prskat. Rodiče by zase byli nerozumní za života přepisovat střechu nad hlavou. Jediné rozumné teď je vzít cenu darovaného bytu, vzít cenu chalupy/pole/parcely, a zjistit, jestli lze rozdělit tak, aby s tím matka byla ok (což jsi ale psala, že matka nechce nechat prodat parcelu a pole), a rozdílem ségru vyplatit. S tím, že jestli pak byt po rodičích bude chtít ona, tak zase vyplatí tebe a nějaké peníze se ti vrátí.
Nemůžeš čekat, že teď dostaneš to, co popisuješ, a ségra má být v klidu, protože jednou dostane další byt. A na vyplacení sourozence z nemovitosti si můžeš vzít u hypo, je to dost běžné, není to tak, že musíš mít našetřeno. Na mě fakt nepůsobíš jako milý sourozenec, který se obává reakce. O ségře píšeš dost hnusně :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
27.7.25 11:57
@izabe píše: Více

tak já se s ní pak už bavit nepotřebuju, ale mámu by bolelo, kdyby kontakt utla, tak radši se o tom nebaví.

navštěvovat mohu, ale mám náročou práci a jsem težký introvert, není o jen tak. ale ob víkend samozřejmě jezdíme, víc návštěv bych ale nezvládala

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová