Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Anonymní píše:
Opet zakladatelka, babi nikomu nerekla,ze byt uz prespasala. Pritelovi rodice se to dozvedeli nahodou. Maji strach, ze byt vcetne vseho vybaveni a hlavne vzpominek proda, uz jednou takhle zpenezil nejake veci po dedovi. Bylo jim to lito, chteli si to nechat jako pamatku…Jinak u nas v rodine, se stalo to same, deda prepsal byt na nejstarsiho vnuka, ale to jsme nikdo neresili,brali jsme to jako jeho prani a tak to tak bylo, asi zalezi hlavne na vztazich v rodine…
Ahoj,
nemovitost je sice na něj napsaná, ale věci v bytě jeho automaticky nejsou. Řešíme něco podobného, kdy děda pře cca 20-ti lety daroval bráchovi 1/2 nemovitosti(druhou půlku před osmi lety zdědil po mamce) a teď rozprodává speciání vybavení, které k té nemovitosti patří. A víme, že s tím neuděláme vůbec nic a jen čekáme, jeslti bude za chvíli čím udělat ta práce, která je potřeba tam dělat…
Mame v rodine stejny pripad, je nas pet vnoucat, ctyri vnucky a jeden vnuk (muj bratranec). Ten z nas ze vsech dosahl nejyyssiho vzdelani, ma dve vysoke skoly, vysoky post v jedne zahranicni firme a vlastni vilu v Praze. Jeho sestra ma tez vlastni dum (zdedila po babicce z druhe strany) a my tri sestry nemame ani jedna vlastni bydleni, resp. jedna ma, ale plati vysokou hypoteku, druha je jeste neplnoleta, ale zadne bydleni mit nebude, a ja s manzelem a dvemi detmi bydlime v podnajmu, na hypoteku nemame.
Babicka presto prepsala svuj byt na bratrance.
Take se to muze zdat malo pochopitelne, ale to je proste zivot..... ![]()
Anonymní píše:Anonymní píše:
Ahoj,
omlouvám se, že píši anonymně, ale jedná se o velmi citlivou záležitost. Přitelova babička má 3 děti a 4 vnoučata, během svého života se rozhodla, že svůj hlavní majetek t.j. byt přepíše pouze na 1 vnouče. Nemusím asi psát, jaké to v rodině vyvolává emoce a konflikty. Zrovna vnuk na kterého byt přepsala se o ni vůbec nestará, nežije v Čechách a 3 roky už ji ani nenavštívil. O babi se nejvíce starají přítelovi rodiče, vaří, nakupují, je u nich každý rok na vánoce a je jim to samozřejmě líto. Nejde snad tolik ani o ten byt, jako o to, že toho vnuka na kterého babi přepsala byt nikdo nemusí a on se o babi doopravdy nestará. Předpokládám, že se s tím nic dělat nedá, tak jsem si spíš chtěla vylít anonymně srdce a poslechnout si vaše názory a zkušenosti. Díky.u nís to je také tak, jsme dva sourozenci, já už děti mám, brácha ne.. můj otec veškeré majetky přepsal na mou prvorozenou dceru… jsou ji 4 roky.. je to jeho miláček tak to tímto dokázal.. mě se to taky nelíbí.. nechci ošidit bráchu…
ale my děti a otcova žena jsme nepomíjitelní dědicové jak mi to vysvětlil.. my dostnaem co nám zákonně náleží, zbytek ovšem jeho nejoblíbenější člen, kterým je tedy má dcera… respektuji jeho rozhodnutí a respektovala bych i kdyby to bylo bráchovo dítě…
milí zlatí, jsou to její prachy, její majetek tak se všichni nechrťte a vydělejte si svoje.. mě tyhle tahanice o dědictví ještě za života jejich majitelů naprosto krkaj… je to ubohost… stará nestará… nemusí… pokud se starají kvůli majetku just bych nic nedala.. pokud se starají z lásky tak jim o prachy přeci jít nemusí ne
Tak s tímhle musím souhlasit
. Kdybych měla řešit, že ségra dostala od rodičů víc než já, desátej bratranec od babičky víc než jedenáctej, no kde bychom tak asi byli
Babičce jsem pomáhala z lásky, o rodiče své i partnera se postarám rovněž, až bude třeba, protože to tak cítím a ne proto, že mi něco odkážou, resp. spíš neodkážou
Z těhle tahanic o majetky je mi na blití.
@Anonymní píše:
Ahoj,
omlouvám se, že píši anonymně, ale jedná se o velmi citlivou záležitost. Přitelova babička má 3 děti a 4 vnoučata, během svého života se rozhodla, že svůj hlavní majetek t.j. byt přepíše pouze na 1 vnouče. Nemusím asi psát, jaké to v rodině vyvolává emoce a konflikty. Zrovna vnuk na kterého byt přepsala se o ni vůbec nestará, nežije v Čechách a 3 roky už ji ani nenavštívil. O babi se nejvíce starají přítelovi rodiče, vaří, nakupují, je u nich každý rok na vánoce a je jim to samozřejmě líto. Nejde snad tolik ani o ten byt, jako o to, že toho vnuka na kterého babi přepsala byt nikdo nemusí a on se o babi doopravdy nestará. Předpokládám, že se s tím nic dělat nedá, tak jsem si spíš chtěla vylít anonymně srdce a poslechnout si vaše názory a zkušenosti. Díky.
no a co by si s tím ty konkrétně chtěla dělat?
@Anonymní píše:
u nís to je také tak, jsme dva sourozenci, já už děti mám, brácha ne.. můj otec veškeré majetky přepsal na mou prvorozenou dceru… jsou ji 4 roky.. je to jeho miláček tak to tímto dokázal.. mě se to taky nelíbí.. nechci ošidit bráchu…ale my děti a otcova žena jsme nepomíjitelní dědicové jak mi to vysvětlil.. my dostnaem co nám zákonně náleží, zbytek ovšem jeho nejoblíbenější člen, kterým je tedy má dcera… respektuji jeho rozhodnutí a respektovala bych i kdyby to bylo bráchovo dítě…
milí zlatí, jsou to její prachy, její majetek tak se všichni nechrťte a vydělejte si svoje.. mě tyhle tahanice o dědictví ještě za života jejich majitelů naprosto krkaj… je to ubohost… stará nestará… nemusí… pokud se starají kvůli majetku just bych nic nedala.. pokud se starají z lásky tak jim o prachy přeci jít nemusí ne
přesně tak
![]()
No já s tím zas tak nesouhlasím, že by to měla být úplně babičky věc a že oni nemají právo se cítit dotčení.. Přijde mi, že je to trošku i věc slušnosti se odměnit někomu za dobrý skutek.. Jasně, že mají babičku rádi, jinak by se na ni přece taky mohli vykašlat, ale od babičky mi to fér nepřijde.
Oni obětují spoustu svého času a všeho, aby se o ni postarali a chápu, že se můžou cítit smutní, že ona to vůbec neocení a všechno daruje někomu, kdo se tam za 3 roky ani neukáže a s ničím ji nepomůže..
Nejde o ty peníze, ale o ten pocit, co oni z toho musí mít.. Že si toho prostě vůbec neváží..
Já osobně bych např. příbuzné vůbec neobtěžovala, šla bych do domova důchodců a byt bych prodala a z peněz bych žila, kdyby důchod byl malý.. A ten zbytek at si proste spánembohem rozdělí, až umřu..
Takhle mi to přijde, že využívá jedny, ale odmění druhé.. Nevím, asi jsem jinak vychovaná (že za všechno se platí a že je hlavně slušnost se odměnovat), ale myslím, že všichni víme, že starání se o staré lidi nijak jednoduché v téhle době není..
Takže zakladatelku chápu, že je jim to líto.. Ze se třeba cítí využití, i přesto že ji mají určite rádi.
Tot můj názor ![]()
u nís to je také tak, jsme dva sourozenci, já už děti mám, brácha ne.. můj otec veškeré majetky přepsal na mou prvorozenou dceru… jsou ji 4 roky.. je to jeho miláček tak to tímto dokázal.. mě se to taky nelíbí.. nechci ošidit bráchu…
ale my děti a otcova žena jsme nepomíjitelní dědicové jak mi to vysvětlil.. my dostnaem co nám zákonně náleží, zbytek ovšem jeho nejoblíbenější člen, kterým je tedy má dcera… respektuji jeho rozhodnutí a respektovala bych i kdyby to bylo bráchovo dítě…