Dědictví - pohledávky i závazky

1900
12.7.12 20:35

Dědictví - pohledávky i závazky

Ahoj, ráda bych se zeptala, zda někdo nemá jasno v následující situaci:
Manželovi dluží jeden známý téměř 200 000, dluh vznikl už před svatbou (manžel si na to bral půjčku u banky) a mají to podložené smlouvou. Momentálně je to u soudu a jedná se tam o exekuci na dlužníka. S dlužníkem jsem nedávno komunikovala a řekl mi, že mi do toho nic není a tak se ptám: V případě, že manžel zemře, budu mít nárok na ty peníze, které mu dluží, já? Pokud dobře chápu, tak dluh, který manžel má u banky budu muset uhradit i když vznikl před manželstvím, ale jak je to s tím co dluží ten známý jemu? :think:
Budu ráda za vaše rady a názory. U právníka se na to samozřejmě zeptám, ale kdo ví, kdy se k němu zase dostanu - a navíc manžel neumírá, takže to řeším vyloženě ze zvědavosti :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
5215
12.7.12 20:45

Ne myslím že ty nárok nemáš, tohle jsme taky měly ale peníze dlužil dlužník dědovy, on byl už dost nemocný a tak do smlouvy uvedl jméno mého otce že v případě smrti je dlužník povinen dluh doplatit jemu.
Když tak mně někdo opravte.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
káťa
12.7.12 20:45

Nevím nevím, ale jsi si jistá, že dluh tvého manžela, který nabyl před manželstvím, je i tvým dluhem??? Myslím, že ne…

• Citovat
  • Upravit
5436
12.7.12 20:49

V případě, že dluh ani majetek není předmětem společného jmění manželů, stane se normálně předmětem dědictví. Pokud manžel nenapsal závěť a máte děti, dědí manžel (ty) a děti (všichni rovným dílem). Pokud děti nemáte, dědí manželka a zůstavitelovi rodiče.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1900
12.7.12 21:00

@AliTad ani jedno není ve společném jmění. Syna máme na cestě, ten ten dluh zdědí 100% :) Jestli sjem tě dobře pochopila, tak ze zákona to normálně zdědím já napůl se synem, že? Závěť rozhodně psát nebude - chudák syn by pak dostal ten dluh celý :D
@lecka taky jsem někde četla, že se tam vyplňuje i další osoba. My máme ale ve smlouvě, že dlužník je povinnen uhradit částku do cca 30. června 2011 na účet číslo ten a ten a pokud tak neučiní, tak nabíhají úroky. Ale komu to má zaplatit tam vlasně není a jelikož ten účet je náš společný účet a můžeme s ním oba disponovat, tak by tam ty peníze snad měly přijít bez ohledu na to, zda manžel žije, nebo nežije, ne, :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5436
12.7.12 21:25

Jo, budete se synem dědit napůl - jak dluh, tak všechen „kladný“ majetek. Ohledně toho společného účtu přesně nevím, ale to, že peníze mají být vyplaceny na tento účet automaticky neznamená, že připadnou tobě. Vzpomínám si, že když umřel dědeček, měli s babičkou společný účet, tak když pak chtěla vybrat z bankomatu, dokonce jí to „sežralo“ kartu, protože s účtem se do doby vyřízení dědictví nedalo vůbec disponovat. Myslím, že peníze na účtu by měly částečně spadat do společného jmění manželů a po smrti manžela být předmětem vypořádání a částečně být předmětem dědictví (takže vlastně půlku bys dostala z titulu vypořádání, zbytek by se v rámci dědictví dělil mezi tebe a dítě - to by se ale asi netýkalo peněz, které by tam pak přišly jako vrácená půjčka, která nespadala do SJM, otázka je, kdyby tam přišly ještě před smrtí, jestli by někdo zkoumal, odkud jsou, to asi ne). Doplňovat smlouvu v tom smyslu, že pro případ smrti má dlužník peníze vyplatit tobě, jestli jsem to správně pochopila, nemá smysl, protože dluh je teď stejně předmětem exekuce. A částka vymožená po smrti věřitele v exekuci bude předmětem dědictví. Druhá věc ale je, zdy je možné z dlužníka vůbec něco dostat (jestli má majetek, oficiální práci…).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1900
13.7.12 07:43

@AliTad samozřejmě, že tvrdí jak nic nemá a že pracuje za 5000 měsíčně. Já teda nepočítám s tím, že něco dostaneme, ale nasralo mě to, že on mi řekl, že mě do toho nic není 8o Jako na jednu stranu je to jejich věc, ale předpokládám, že v případě dědění se mě to týkat bude - ten dluh určitě. Holky zlatý, hlavně ty svý chlapy držte v tomhle zkrátka, jinak budou dělat dobráky a pak budou pěkně nasraný, že platí něco za někoho :pocitac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5215
13.7.12 08:10

@Liduše tak to je něco jiného, ale v podstatě to účel plní stejný aspoň myslím, i když by se to dostalo do dědictvý tak ty peníze hold dostanete později asi

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Nikynka86
13.7.12 09:17

Tak my mame pred svatbou a resila jsem tohle s kamaradem pravnikem, protoze ja mam majetek - pritel ma dluh a majetek zadny, takze jsem chtela vedet jak to je, kdyby zemrel a dluh nebyl doplaceny, nebo v pripade exekuce na nej -tim ze ja budu jeho manzelka a majetek k zastave mam, atd…
Bylo mi receno, ze spolecne jmeni manzelu se bere od datumu svatby, co kdo mel a nemel pred svatbou, at majetek nebo dluhy jsou vyhradne kazdeho z manzelu porad. Takze by mi nikdo byty ktere jsou psane na me urcite k zastave dat nemohl, protoze jsem vlastnik jen ja.
V pripade dedictvi-pri umrti jenoho z nas-Vas by se to dedilo klasicky, manzelka a deti tyka se to dluhu i majetku :)

snad jsem to napsala spravne. No, po moralni strance Ti do toho nic neni-to ma pravdu, ale po strance pravni urcite je, mohlo by to padnout na tebe :/

v dnesni dobe se opravdu nevyplaci nekomu neco pujcit i kdyby mel clovek 10 smluv :cert: :cert: :cert:

• Citovat
  • Upravit
kinley
13.7.12 11:38

@Nikynka86 : ahoj takže jestli chápu správně, také mám před svatbou a když přítel má ted hypotéku na byt (ve kterém nežijeme, on ho pronajímá) platí dluh, tak v případě jeho úmrtí hypotéka se na mě nevztahuje?? měl ji už před tím než jsme se poznali…

• Citovat
  • Upravit
1900
13.7.12 11:41

@kinley myslím, že to chápeš špatně. Kdyby zemřel, tak to dostaneš ty - jak byt, tak hypošku. Ale kdyby na tebe přišla exekuce kvůli dluhu co vznikl před svatbou, tak jemu ten byt neseberou. Tak jsem to teda pochopila já :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
kinley
13.7.12 11:45
@Liduše píše:
@kinley myslím, že to chápeš špatně. Kdyby zemřel, tak to dostaneš ty - jak byt, tak hypošku. Ale kdyby na tebe přišla exekuce kvůli dluhu co vznikl před svatbou, tak jemu ten byt neseberou. Tak jsem to teda pochopila já :think:

aha tak teď už se v tom trochu orientuju…to je docela ořech ty naše zákony někdy :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
Nikynka86
13.7.12 13:27
@kinley píše:
@Nikynka86 : ahoj takže jestli chápu správně, také mám před svatbou a když přítel má ted hypotéku na byt (ve kterém nežijeme, on ho pronajímá) platí dluh, tak v případě jeho úmrtí hypotéka se na mě nevztahuje?? měl ji už před tím než jsme se poznali…

podle me, logicky…
Ty zdedis byt-majetek po priteli a s tim i hypoteku-dluh. Myslim, ze kdyby jsi hypot. platit za nej nechtela, jde se dedictvi zrict ale nedostala by jsi ani byt, ale nemuela by jsi platit hypoteku.

Pokud on by hypoteku prestal platit a byly jste manzele, nemelo by se te to az tak moc tykat, jako exekuce na Tvuj plat atd pokud mate kazdy svuj ucet a vlastnikem je jen on a byt i hypo. nabyl za svobodna.

Ale jestli nekecam-nevim :nevim: :nevim: :nevim: prase aby se v tom vyznalo :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
8.8.19 16:30

Ahojte, nevíte jak to je když zdědí část nemovitosti nezletilé děti? Manžel zemřel a měli jsme spolu byt na hypotéku. Takže jeho polovina bude moje moje a dětí. Když budu chtít prodat budu rozhodovat i za děti? Navíc když je tam dluh v podobě hypotéky…

• Citovat
  • Upravit
4332
8.8.19 18:06
@Anonymní píše:
Ahojte, nevíte jak to je když zdědí část nemovitosti nezletilé děti? Manžel zemřel a měli jsme spolu byt na hypotéku. Takže jeho polovina bude moje moje a dětí. Když budu chtít prodat budu rozhodovat i za děti? Navíc když je tam dluh v podobě hypotéky…

Předně upřímnou soustrast. :(
Pokud dědí dědic dítě a pokud dědictvím budeš chtít něco udělat, budeš muset oslovit soud a ten rozhodne zda je v zájmu dětí, aby se s ním dělo to, co bys chtěla Ty. To zjednodušeně. Zeptej se u notáře, ten Ti poradí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Victoria

• (4.4) + 20 recenzí