Dědictví, jak to jednou bude?

rozmary
29.1.14 13:47

Dědictví,jak to jednou bude?

Ahoj, blbí téma, špatně se mi o tom píše, ale potřebuju to vědět. Naši se rozvedli, otec žil s přítelkyní v jejím bytě, mamka žila v bytě který měla napůl s tátou. Mamka před čtyřma rokama zemřela a táta se s přítelkyní přestěhoval do bytu po mamce. Já s bratrem máme půl bytu po mamce, dosud nevyplacenou a nijak to neřešíme. Teď snad vyšel nějaký nový zákon, že pokud by zemřel i otec a nebyla sepsaná poslední vůle, tak ta jeho polovina automaticky připadne přítelkyni. Nevíte jak to je? Přiznám se že se kvůli tomu s manželem dost často dohadujeme, protože zplácíme hypotéku a vyplacení z mamčiny poloviny by nám dost ulevilo, ale táta mi řekl když se tam stěhovali, že až jednou umře vyplatí nás z celého bytu jeho přítelkyně(nevím kde na to vezme :think: )Tak a teď se do mě pustil manžel s tím, že po otci nám zůstane úplný hov. o,protože všechno zůstane jí a z té poloviny nás nevyplatí, protože nebude mít prachy. Nevíte jak to teď je, pořád se to mění, dík

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1314
29.1.14 13:51

Vzala bych si advokáta(pokud by nebyla domluva s otcem) a řešila to hned, nečekala bych, až táta umře.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7876
29.1.14 13:53

Dědila by ona, kdyby byla manželka ne??? Ale přítelkyně…nevím, podle mě dostanete s bratrem i tu druhou půlku po otci… :think: :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
MarkétkaBeruška
29.1.14 13:54

@rozmary ahoj, vím je teď v tom novém OZ nějaká změna já teď nevím jak to přesně je ale zítra se ti na to zeptám. Ale co ti mohu říci hned: Tvůj otec tedy žije v bytě kde je půlka jeho býv. manželka, tím pádem přešla na vás? no a z té zbylé půlky by se to mělo zase dělit mezi ourozence a mneželku, která v tomto případě není, no zamotala jsem se. Co můžeš určitě udělat, ať tvůj otec sepíše závět a odkáže vám v ní ten byt nebo tzv dědickou smlouvu, ta je ale jen na 3/4 věcí. No jak jsem psala pokiud je to pro tebe hodně důležité, zeptám se Ti?

• Citovat
  • Upravit
mag
12864

@rozmary nemenilo se dlouho nic a ani se nic nemeni ted, pokud si ji nevezme, tak dedi pouze deti. Ty stale zustavaji neopomenutelnymi dedici.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
rozmary
@orionk píše:
Dědila by ona, kdyby byla manželka ne??? Ale přítelkyně…nevím, podle mě dostanete s bratrem i tu druhou půlku po otci… :think: :nevim:

Teď jsou v tom právě nějaký změny.

• Citovat
  • Upravit
9719

Určitě není žádný zákon o tom, že by po jeho smrti dědila přítelkyně zákoný nárok má dítě. Nedostanete nic pokud by otec nechal přepsat svou polovinu na přítelkyňi. Takže pokud nepřepíše máte nárok pouze vy. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22051
29.1.14 13:55

Pokud tatínek zemře bez závěti, dědíte v první řadě Ty a bratr - ne přítelkyně.

Teprve ve chvíli, kdy nedědí děti, přicházejí na řadu manžel, následně rodiče zůstavitele a ti, kteří s ním žili minimálně rok před smrtí ve společné domácnosti a společně o ni pečovali nebo byli odkázáni na zůstavitele výživou.

Příspěvek upraven 29.01.14 v 14:02

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
MarkétkaBeruška
29.1.14 13:55

@orionk kdyby byla manželka tak z té druhé půlku dostane půlku. Porotože ten byt když zemřela maminka tak půlka připadla dětem teď se jedníá už je o tu zbylou…jestli jsem to správně pochopila :nevim:

• Citovat
  • Upravit
9719
29.1.14 13:56

Nepomůže mu ani závět vždy dědí dítě zastaví to pouze přepis na jinou osobu!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9556
29.1.14 13:56

Z jakeho titulu by po otci dědila jeho pritelkyne? to snad nejde

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mag
12864
29.1.14 13:57
@MarkétkaBeruška píše:
@orionk kdyby byla manželka tak z té druhé půlku dostane půlku. Porotože ten byt když zemřela maminka tak půlka připadla dětem teď se jedníá už je o tu zbylou…jestli jsem to správně pochopila :nevim:

Dostane tretinu, dedi vsichni stejnym dilem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3276

@mag neni tam náhodou, že pokud spolu žijí dýl jak 5 let dědí družka?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9719

@Hanulka82 Ne nejde mám to zjištěné :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13119

Já mám dojem, že bylo někde zmíněno, že i družka má podle NOZ na něco nárok… radím dojít za právníkem

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová