Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
My jsme nedávno hráli hru, že já budu syn a on tatínek. Kluk si lehl k televizi a dělal že spí
Když byl maminka, tak říkám tak šup šup co dělají msminky… „říkají - no jo furt, dyť už jdu…“
„Dej mi pokoj“ nebo „neotravuj“ mi přijde přiměřené na nějakého pouličního somráka, když už nic jiného nezabírá, ale ne na vlastní dítě. Asi tak.
Ale každý to má nastavené jinak a jak ti rodiče mluví s dětmi, tak děti budou mluvit s nimi. U nich doma to prostě takto bude.
Tak teď jsem zjistila, že na emiminu jsou skoro samé supermatky, které dětem neřeknou žádné špatné slovíčko
@wobludka píše:
My jsme nedávno hráli hru, že já budu syn a on tatínek. Kluk si lehl k televizi a dělal že spíKdyž byl maminka, tak říkám tak šup šup co dělají msminky… „říkají - no jo furt, dyť už jdu…“
Jooo, to dělá moje neteř, ona je maminka a my jsme děti. To se člověk dozví věcí, jak to chodí u nich doma.
![]()
@eumedon píše:
„Dej mi pokoj“ nebo „neotravuj“ mi přijde přiměřené na nějakého pouličního somráka, když už nic jiného nezabírá, ale ne na vlastní dítě. Asi tak.
Jo, tohle je dobré shrnutí.
@eumedon píše:
@Jitka1976 Aha, no, puberty se taky hrozím. Čeho se dočkám.
mám to za sebou, a řeknu ti, že to opravdu někdy nebylo lehký
@mojmira píše:
Tak teď jsem zjistila, že na emiminu jsou skoro samé supermatky, které dětem neřeknou žádné špatné slovíčko
Tak jsem konečně taky supermatka.
Protože se snažím chovat ke svým blízkým s úctou. Já bych prostě „dej mi pokoj“ neřekla ani dospělému, pokud by mi teda neubližoval nebo to nebylo v legraci.
@mojmira píše:
Proč bych jim měla říkat špatná slovíčka? ![]()
@Ukulina píše:
Tak jsem konečně taky supermatka.Protože se snažím chovat ke svým blízkým s úctou. Já bych prostě „dej mi pokoj“ neřekla ani dospělému, pokud by mi teda neubližoval nebo to nebylo v legraci.
„Dej mi pokoj“ říkám automatiky chlapovi, když po mně chce přinést čisté oblečení do koupelny. Strašně mě s tím točí, že si ho nevezme rovnou, když tam jde. Ale pokaždý mu to jako správná submisivní manželka navzdory těmto „asertivním“ řečem donesu.
![]()
Ja si myslim, ze tohle urcite jednou rekne kazda matka a nikdo mi nevymluvi, ze to v zivote svemu ditku nerekl ![]()
Jestli to budu někdy říkat dětem netuším, ale já to občas řeknu příteli, když mě pořádně na.ere a furt do mě reje
Jinak mě to máma občas taky řekla, ale u ní se tomu moc nedivím, byla na všechno sama a kolikrát nebyla daleko od zhroucení. Asi sem to od ní pochytila ![]()
@eumedon
Přesně to si myslím - jak se my rodiče chováme k dětem, tak se ony chovají k nám :- )
@ncc1701 píše:
„Dej mi pokoj“ říkám automatiky chlapovi, když po mně chce přinést čisté oblečení do koupelny. Strašně mě s tím točí, že si ho nevezme rovnou, když tam jde. Ale pokaždý mu to jako správná submisivní manželka navzdory těmto „asertivním“ řečem donesu.![]()