Jak na výchovu? Děti přítel a jídlo

Napsat příspěvek
Velikost písma:
81500
25.5.22 12:16
@unuděná píše:
No jasan, ale to už je zřejmě to omezování, o kterém se tu pár lidí vyjádřilo jakože „chudáci děti“, že si nemohou vzít ani rohlík se šunkou :P Moje dcera by úplně klidně byla schopná přijít si v šest večer namazat chleba s máslem a medem, i když mě vidí u plotny :nevim:

Já se vymezovala k tomu každému jednotlivému ptaní. Rozhodně nejsem zastánce toho, že by dítě mělo mít k dospozici kdykoli jakékoli jídlo si vzpomene.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
25.5.22 12:18
@unuděná píše:
Moje dcera by úplně klidně byla schopná přijít si v šest večer namazat chleba s máslem a medem, i když mě vidí u plotny :nevim:

Naše děti jsou asi utajená dvojčata.

„Co hledáš v té lednici? Vařím večeři.“
„Mám hlad.“
„Vařím večeři, za 5 minut je dovařená rýže a můžu nandavat.“
„Já si jen vezmu rohlík s medem.“
„Ne, říkám, že za pět minut je večeře.“
„A co bude?“
„Rýže a kuřecí na paprice.“
„Já chci rohlík s medem“ a tahá máslo z lednice a zmrazáku rohlík na rozmražení. :pocitac:
Načeš nastává velmi hlasitá verbální bevo fyzická pacifikace ze strany rodiče

Příspěvek upraven 25.05.22 v 12:20

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34473
25.5.22 12:18
@unuděná píše:
A co když mu ho sní sourozenec, který má také neomezený přístup do lednice? 8)

Máme dva jedináčky, takže tohle jsme nikdy neřešili. Ale běžně máme každý svojí pochoutku, všichni to ví či je čí a vzájemně si to respektujeme.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
25.5.22 12:19
@Svistice píše:
Naše děti jsou asi utajená dvojčata.„Co hledáš v té lednici? Vařím večeři.“
„Mám hlad.“
„Vařím večeři, za 5 minut je dovařená rýže a můžu nandavat.“
„Já si jen vezmu rohlík s medem.“

Taky mám ten pocit. Jak jsi psala o tom „tahu na branku“, tak to je naše dcera jako přes kopírák :lol: :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81500
25.5.22 12:20
@Hoa Mai píše:
o je jediná doba (viz. už jsem psala výše), kdy řeknu, ať už si svačinu neberou. Ale většinou to ani není třeba, protože já říkám, že jdu dělat oběd/večeři (nebo mě vidí u sporáku, takže ví. Ale to je snad něco jiného, než když se má dítě ptát pokaždé, když si chce něco vzít. Jindy během dne svačiny nelimituju. On je asi taky rozdíl, jaké má to dítě stravovací návyky a co je v lednici. Moje děti si dávají odpoledne klidně tři svačiny (a já jsem to měla taky tak - všichni jsme velmi štíhlí- typ kyselina). Ale neprovozují čumákování do lednice a vybírání pochutin typu pribiňáky a mléčné rýže. Nebo že by snědli třeba celou mozzarellu/balkán. Dají si jogurt/chleba s lučinou/mussli/buchtu, ovoce, syrovou zeleninu. Prakticky nic z toho co by mohlo potenciálně být k večeři, protože my máme večeře téměř vždy teplé. Taky se nestává, že by někdo někomu vypil kefír, jak tady někdo dával příklad. My nejsme fanoušci malých „naporcovaných“ balení", takže kefíru koupím litrovou láhev a každý si nalije, kolik chce. Stejně tak s jogurtem aj. Nemáme každý svůj jogurt, svůj kefír.
Absolutně vůbec. Já mám dvě striktní pravidla, co se týká jídla v domácnosti: neplýtváme a nevrtáme se v jídle. To jsou dvě věci, na které jsem naprosto alergická. Mám děti, které měly velkou tendenci šťourat v jídle v batolecím věku, asi je to v rodině, protože rodina partnera je v tomhle neuvěřitelná (kupodivu on sám ne, vždy jedl a jí vše, co uvařím), ale důsledností jsme je to odnaučili. Taky ví, proč se nebude plýtvat, jaké jsou k tomu důvody (někdy to i mají tendenci trochu přehánět, když chtěli jíst třeba slupky z mrkve apod.,než jsme si pořídili kompost). Naopak, já jsem trochu magor na upotřebení všeho, co jde (zbytky z kuchyně, lógr z kávy, skořápky od vajíček, přezrálé banány..) a děti mi v tom zdatně pomáhají.

Tak to máme naprosto totožný přístup. Máme velká balení- kefír, kilový jogurt, nic moc barevného slazeného v lednici není. Mohou si to dát s medem ne bo domácí marmeládou. Nevyhazuji skoro nic. Ale základní je kupovat základní potraviny, které lze přetvořit prakticky na cokoli. Bílého jogurtu můžu koupit klidně nadbytek, protožese zněj dá udělat leccos ( nepečená buchta, pečená buchta, jogurtová zálivka na salát, vykapat na domácí lučinu), z malinové Jogobely už nic nevyrobim.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
25.5.22 12:21
@terien píše:
Máme dva jedináčky, takže tohle jsme nikdy neřešili. Ale běžně máme každý svojí pochoutku, všichni to ví či je čí a vzájemně si to respektujeme.

Aha, tak to my takhle nenakupujeme. Já vezmu třeba deset „pochoutek“ typu mléčný řez nebo sladký jogurt, když jsou v akci. Někdy chytne záchvat manžela a do druhého dne tam zbydou stěží ty dva pro děti, jindy si vezme ten, jindy jiný z dětí :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34473
25.5.22 12:21
@unuděná píše:
Aha, tak to jsme doma. To já beru jako nouzovku někde na výletě, ne běžnou večeři. Navíc po rohlíku s jogurtem budou naše děti luxovat lednici ještě v osm večer, protože to je prostě nezasytí.

Tak si vezmou ještě jeden :mrgreen: já prostě nehledám problém tam, kde není :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34473
25.5.22 12:23
@unuděná píše:
Aha, tak to my takhle nenakupujeme. Já vezmu třeba deset „pochoutek“ typu mléčný řez nebo sladký jogurt, když jsou v akci. Někdy chytne záchvat manžela a do druhého dne tam zbydou stěží ty dva pro děti, jindy si vezme ten, jindy jiný z dětí :nevim:

Možná že kdyby to nemuseli mít v módu urvi co se dá, jinak nezbyde, tak by po tom nebyli tak lační. U nás je všeho dost a dcera po ničem extra nešílí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
25.5.22 12:25
@terien píše:
Tak si vezmou ještě jeden :mrgreen: já prostě nehledám problém tam, kde není :nevim:

Pro mě to problém je. Výživová hodnota nula a akorát vyžraná lednice, abych si obden brala fofrtašku na kolečkách do obchodu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81500
25.5.22 12:27
@unuděná píše:
A co když mu ho sní sourozenec, který má také neomezený přístup do lednice? 8)

Nesežere. Ta má něco jiného, co si poručila( nebo co jsem jí koupila na základě předchozí zkušenosti).Od začátku píšu, že máme věci co jsou omezené, nejsem zastánce toho, že musím koupit brambůrky, jesenku, Pingui, klobásu a Aperol v neomezeném množství, aby si dalpodle chuti. Prostě je široká škála základních potravin, který každý jí podle chuti, času, hladu a pak omezené množství pochutin - neikomu neutečou, sjou tam, dokud si je nesní. Nikdo s e nemusí nikoho na nic ptát. Důležitá je jen úvodní informace, že Bořivojovi jsem koupila Pinguina s Harribo a Elivíře kozí sýr a čabajku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34473
25.5.22 12:27
@unuděná píše:
Pro mě to problém je. Výživová hodnota nula a akorát vyžraná lednice, abych si obden brala fofrtašku na kolečkách do obchodu.

Za mě je to fuk, jestli se projdu do obchodu nebo budu stát u plotny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34473
25.5.22 12:28
@Lama Lama píše:
Nesežere. Ta má něco jiného, co si poručila( nebo co jsem jí koupila na základě předchozí zkušenosti).Od začátku píšu, že máme věci co jsou omezené, nejsem zastánce toho, že musím koupit brambůrky, jesenku, Pingui, klobásu a Aperol v neomezeném množství, aby si dalpodle chuti. Prostě je široká škála základních potravin, který každý jí podle chuti, času, hladu a pak omezené množství pochutin - neikomu neutečou, sjou tam, dokud si je nesní. Nikdo s e nemusí nikoho na nic ptát. Důležitá je jen úvodní informace, že Bořivojovi jsem koupila Pinguina s Harribo a Elivíře kozí sýr a čabajku.

Tak :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
25.5.22 12:28
@Lama Lama píše:

V podstatě nevidím rozdíl mezi hlášením po příchodu z nákupu a optáním se, jestli si něco mohu vzít ve chvíli, kdy jdu do lednice ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
25.5.22 12:29
@terien píše:
Za mě je to fuk, jestli se projdu do obchodu nebo budu stát u plotny.

Tak u té plotny ale stejně stojíš, protože vaříš sobě, chlapovi, dalším dětem.. Její rohlík s jogurtem ti práci na večeři neulehčí, ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34473
25.5.22 12:32
@unuděná píše:
Tak u té plotny ale stejně stojíš, protože vaříš sobě, chlapovi, dalším dětem.. Její rohlík s jogurtem ti práci na večeři neulehčí, ne?

Jak kdy. Když muž není doma a dcera vařenou večeři nechce, tak pro sebe si nic dělat nebudu a vezmu si kefír. Někdy si zase uděláme něco dobrého jenom my dvě s dcerou nebo jen ona s tátou,… Prostě jak máme chuť

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí