Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@unuděná píše:
Tak ti tleskám, já tak dokonalá zdaleka nejsem a ani nechci být. Myslím, že je fajn, že děti učím, že i když v té krabici ve špajzu jsou sušenky, nemohou si je vzít kdykoli na ně dostanou chuť a proč
Na to mají rodiče. Já to prostě doma nemám. Když chtějí sladkost, dostanou třeba ovocnou domácí zmrzlinu z vlastního ovoce anebo jsem ochotná jim udělat palačinky, případně pudink. A mívám upečené buchty, které milují. Ale nějaké sušenky nebo oplatky plně ecek? To ne. To prostě doma nemám a mít nechci. Nejde o dokonalost, jde o to, že je to hnus. To se raději hecnu a upeču jim třeba linecká kolečka. Přesně vím co v nich je. Žádná chemie.
@unuděná píše:![]()
![]()
Jasně. A přestav si, že v 99% případů si ještě přidávají
Chápeš, že malé děti, pokud by měly na výběr, budou jíst v drtivé většině pár věcí pořád dokola?
No, to jsou pak ty maminky otroci, co si stěžují, že Pepíček jí jen řízek s hranolky, těstoviny se sýrovou omáčkou a grilované kuře s kaší. A ona chudák trne, jestli bude mít vitamínky. A vaří jen to, nebo v hotším případě vyváři extrovky pro každého člena rodiny.
By mě ani nehlo. Moje děti překvapivě i s tím mým děsným fízláckým přístupem k jídlu nemají problém sníst kroupy, pohanku, ryby, luštěniny, vyberou si na výletě v jakékoliv restauraci a ještě se mi nestalo, že by mi je vraceli z nějaké instutuce či zábora s tím, že nejedí nebo se nad jídlem ofrňují.
Jen prostě doma nevedu zcela neomezený samoobslužný bufet.
@Secado píše:
Nechápu. Ale mám menší dítě, který zatím víc objevuje. Nicméně už teď má některá jídla rád a jiný ne. A automaticky víc vařím ty, co mu chutnají hodně. Jedinou za čas zkusím, jestli se mu nezměnily chutě a obvykle pak mazem chleba.Ale já mám svůj divnej přístup ke stravování, kterej by byl pro řadu matek neakceptovatelnej
No vidíš. Jenže když budeš podporovat to, že dítě bude jíst jen ty věci, které miluje, tak se ti snadno může stát, že za rok bude jíst jen suché těstoviny, párek, rybí prsty a suchej rohlík. Nebyla bys první ani poslední, stačí si tu počíst v diskuzích. Já děti odmalička učila, že se vše alespoň ochutná, nikdy jsem je nenutila jíst něco, co jim skutečně nechutná (to sis tu doplnila ty, nechápu z čeho). A mám velké jedlíky, v podstatě neexistuje nic, co by vyloženě neměly rády. Kdybych ale vařila jen to, co jim chutná nejvíc, tak točím pět jídel s výživovou hodnotou nula nula prd.
@inkakřivák píše:
Na to mají rodiče. Já to prostě doma nemám. Když chtějí sladkost, dostanou třeba ovocnou domácí zmrzlinu z vlastního ovoce anebo jsem ochotná jim udělat palačinky, případně pudink. A mívám upečené buchty, které milují. Ale nějaké sušenky nebo oplatky plně ecek? To ne. To prostě doma nemám a mít nechci. Nejde o dokonalost, jde o to, že je to hnus. To se raději hecnu a upeču jim třeba linecká kolečka. Přesně vím co v nich je. Žádná chemie.
Sušenky si pečeme sami
A ani takové mlsky, o kterých přesně vím, co v nich je, je nenechám jíst neomezeně.
A ony se ty děti taky časem mění. Takže specialitou staršího třeba posledních pár měsíců je, že by snědl jen maso, přílohu ( a je šumák jaká je sand s vyjímkou těstovin) dá do pusy jednou a buď se dožaduje přidání masa (ano, jsem hnusná matka, neb ho fakt ho nenechám sníst porci jen masa pro dva dospělé) nebo prohlásí, že už jíst nebude a chce se jít dorazit (někdy i strategicky i třeba ti ho´dku počká, aby byl rodič svolnější
) třeba tím rohlíkem nebo něčím, na co má mlsný jazýček větší chuť.
To říkal hlavně dřív nejstarší. něco jedl, příště to nechtěl a prý chutě se mění
Pár let do pusy nevzal pečené maso, prý v omáčce dobrý, ale když se to upeče tak že to nechce. Tak když bylo pečené kuře nebo maso k zelí, špenátu tak to měl bez masa. A teď si vzal pečené kuřecí stehno, minulý týden bylo zelí a nadal si i maso a já koukám
že co se stalo a prý dobré maso ![]()
@Svistice mě ale děti jedí vařená jídla i ostatní které připravují normálně nejsou v jídle rozmazleni. Jen prostě u nás nebylo a není že by se mě museli ptát když jsi jdou něco vzít mimo jídla která jsou pravidelně. Maximálně hlídám sladkosti tam máme s dětmi domluvu.
@Markéta80 Jo, děti jsou nepředvídatelný. Mě dcera včera snědla 4 karbanátky, přičemž poslední dva roky se nedotkla ničeho, v čem bylo jen náznakem mleté maso
![]()
@Anonymní píše:
@Svistice mě ale děti jedí vařená jídla i ostatní které připravují normálně nejsou v jídle rozmazleni. Jen prostě u nás nebylo a není že by se mě museli ptát když jsi jdou něco vzít mimo jídla která jsou pravidelně. Maximálně hlídám sladkosti tam máme s dětmi domluvu.
No hurá, zakladatelka?
Ptala ses tedy chlapa na ten důvod? Skutečně jen „jí se 5× denně a šlus“?
@unuděná píše:
Mraky zrovna ne, ale fakt si nebudu hrát na dokonalou ženu, která má v lednici jen bílé jogurty, sýr, tvaroh, nejkvalitnější šunku a chleba černý jako noc
chleba máme uplně obyčejnou šumavu. dokonalá rozhodně nejsem. Jen nerozumím tomu, proč někdo, kdo má problém, že děti se cpou Pinguinama, barevnejma jogurtama a rohlíkama, doma toho tolik. Prostě koupím toho tolik, co mi přijde OK, nemám toho tolik, že bude mít na každý den tři barevné jogurty a pingui. Pokud si to sní všechno v pondělí, tak má do dalšího nákupu smůlu.
@Lama Lama píše:
chleba máme uplně obyčejnou šumavu. dokonalá rozhodně nejsem. Jen nerozumím tomu, proč někdo, kdo má problém, že děti se cpou Pinguinama, barevnejma jogurtama a rohlíkama, doma toho tolik. Prostě koupím toho tolik, co mi přijde OK, nemám toho tolik, že bude mít na každý den tři barevné jogurty a pingui. Pokud si to sní všechno v pondělí, tak má do dalšího nákupu smůlu.
Já ale nemám problém, že se tím děti cpou nebo potažmo cpaly by se, kdybych jim to dovolila
Mě přijde totiž naprosto v pořádku, že se zeptají, než si něco vezmou. A tímpádem si mohu dovolit nakupovat lákavé věci do zásoby.
U nas se teda jen tak do lednicky a na jidlo nechodi a ptam se jich nebo dcera me. V jidle se snazim udrzovat rozestupy a ne ze do sebe neco vali nonstop a nezdraveho.
@unuděná no na rovinu dala jsem mu přečíst to co tu píšete vy ostatní a říkala jsem mu vidíš každý to má prostě jinak. Já chápu ty to máš nastavené takto ale já a děti ne ptáka jsem se ho tedy na důvod (opravdový důvod) a bylo mi řečeno že neví proč by měli do sebe ladovat jídlo když jsou najedene a že jídlo stojí peníze a že nechápe jak můžeme měsíčně projist (cca +-) 15000..takže jsem z toho pochopila že mu jde o prachy přitom máme vše rozdělené spravedlive bydlí u mě takže máme rozpocitane finance za nájem energie a i za to jídlo. Moje děti živím z toho co vydělávám já a z alimentů…a peníze které mi dává přítel jsou na jeho potřebu ale nikdy by mě nenapadlo vyčítat projezene peníze vždyť spolu žijeme…a teď mi je z toho teda zle
@terien píše: Ženeš to do zbytečného extrému. Pak se nediv, že nad nimi musíš stát jak fízl.
Mam to stejne nastavene jako @Svistice a neprijde mi na tom nic extremniho, ale normalni.
@blumen píše:
Mam to stejne nastavene jako @Svistice a neprijde mi na tom nic extremniho, ale normalni.
Každý extremista si přijde normální ![]()