Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@unuděná píše:
Já ale nemám problém, že se tím děti cpou nebo potažmo cpaly by se, kdybych jim to dovolilaMě přijde totiž naprosto v pořádku, že se zeptají, než si něco vezmou. A tímpádem si mohu dovolit nakupovat lákavé věci do zásoby.
Já považuji za naprosto v pořádku, pokud se ptají. Jediné co nechápu je pohoršování nad tím, že se neptaj ( tedy základní problém chlapa zakladatelky).
@terien píše:
Kdyby na to vařené měly takovou chuť, tak se nebudou cpát rohlíkem
Ale já to třeba dělám taky, vařím oběd, mám na něj chuť a klidně se tím rohlíkem předtím nacpu, jenže rozdíl je v tom, že já vím kolik toho do sebe dostanu, že vím, že si dám rohlík a pak sním i ten oběd, když si dá rohlík moje dítě, tak už se v obědu max tak ponimrá. Takže kdyby pak snědlo celý oběd, tak nemám problém, i kdyby předtím vyjedl rohlíků deset a dorazil se čokoládou, ale jak se nacpe nesmyslama a nechce pak už to hodnotnější vařené jídlo, tak ty nesmysly nedovolim. Když je to naopak a dá si ještě rohlík po obědě, ktery celý snědl, tak sem s tím v pohodě, ale nejde žít jen o těch rohlikach a zrovna mému dítěti by ten suchý rohlík klidně stačil, kdybych to nechala plně na něm ![]()
@Svistice píše:
Prosím tě, ty jsi ještě nepochopila, že na těch dvacet deka šuky před obědem má dítě nárok, protože kdybys uměla vařit nebo vařila to, co má dítě rádo, tak by nemělo potřebu 20 minut před obědem skoumat lednici?
A jo, sakra… jdu se zahrabat, než na mne přiletí sociálka
![]()
@Lama Lama píše:
Já považuji za naprosto v pořádku, pokud se ptají. Jediné co nechápu je pohoršování nad tím, že se neptaj ( tedy základní problém chlapa zakladatelky).
Já chápu oboje. Holt byl doma zvyklý, že se ptalo
Nojo, jenže pokud on děti nemá, tak to soužití s ním bude těžké, spousta věcí bezdětným lidem nedochází a položka 15k na jídlo je fakt to nejmenší.
@terien píše:
Kdyby na to vařené měly takovou chuť, tak se nebudou cpát rohlíkem
No tak na to chut nemaji, ale sni to. Lepsi nez si zacpavat rohlikem. Nevyjdu jim ve vsem vstric, jsou to deti a maji se vychovavat. Za jejich stravovani a vyvoj zodpovidam ja. Kdyz to jist nechteji, at neji. Sni to.
@unuděná píše:
Však to nemusí být jen „závadné“ potraviny - ostatně co je závadná potravina? Všeho s mírou. I kdyby si dítě chtělo dát celozrnný chleba s cottage sýrem těsně před tím, než dávám na stůj večeři (notabene vařenou s ohledem na něj!), tak mu to nedovolím
To jsem taky psala - pokud bych stála v kuchyni, vařila oběd, co bude hotový za chvíli, tak bych ho taky zarazila. Ale kdyby mi pronikl, já zrovna šla do koupelny, tak se žádná trága nekoná. Trvat kvuli tomu na ptaní se na všechno jídlo, nebudu.
Příspěvek upraven 25.05.22 v 14:02
@unuděná píše:
A kdože tady nutí děti jíst to, co nemají rády?
Pffff. Vážně je podle tebe lepší nechat děti jíst jen to, co jim chutná?
Tvoje slova..
@unuděná píše:
Já chápu oboje. Holt byl doma zvyklý, že se ptaloNojo, jenže pokud on děti nemá, tak to soužití s ním bude těžké, spousta věcí bezdětným lidem nedochází a položka 15k na jídlo je fakt to nejmenší.
Prave, on je zvykly na neco jineho. I tady vidime, ze to chodi vsude mozne vselijak.
@Secado píše:
Pffff. Vážně je podle tebe lepší nechat děti jíst jen to, co jim chutná?Tvoje slova..
Ano, ale uniká ti pointa - mezi „jíst jen to, co jim chutná“ a „nutit jíst to, co jim nechutná“ je 80% běžných jídel - nijak zvlášť si z toho nesednou na zadek, ale snědí to ![]()
@Svistice píše:
Nepočkají, bo oni žijí tady a teď a za deset minut budou mít na práci něco důležitejšího, než tu palačinku. Pokud ta palačinka není okamžitě k dispozici, protože se ještě peče, tak na ní přijde řada nejdřív, až si dostatečně pohrají, pokoukají na televizi, vyřádí se venku s kamarády a bude čas na večerní hygienu.
Sim tě, o jak starém dítěti se tu bavíme. Protože já se celou dobu baví o dítěti ve věku zakladatelčiných dětí, 11 let. Pokud se bavíme o předškolním dítěti, tak je to já o koze, ty o voze.
@unuděná píše:
Já chápu oboje. Holt byl doma zvyklý, že se ptaloNojo, jenže pokud on děti nemá, tak to soužití s ním bude těžké, spousta věcí bezdětným lidem nedochází a položka 15k na jídlo je fakt to nejmenší.
Dyt at zaplatí jen ten svůj díl a je po problému.
@Lama Lama píše:
Dyt at zaplatí jen ten svůj díl a je po problému.
Jako jo no, ale pokud mají fungovat jako rodina, tak je to stejné, jako bys řekla, že ať si manžel koupí tu motorku ze svého, tobě po tom nic není
To už je pak o náhledu na „společné“ fungování. Neříkám, že zrovna tenhle chlap to myslí tak, že ty projezené peníze jim pak budou chybět jinde, on je spíš asi prostě rozčarovaný z těch dětiček celkově ![]()
@Lama Lama píše:
Sim tě, o jak starém dítěti se tu bavíme. Protože já se celou dobu baví o dítěti ve věku zakladatelčiných dětí, 11 let. Pokud se bavíme o předškolním dítěti, tak je to já o koze, ty o voze.
Moje skoro devítileté, tudíž ve věku zakladatelčina mladšího dítěte.
Ale jak píšu, přiznávám, že moje dítě je poněkud „komplikovanější“.
@unuděná píše:
Ano, ale uniká ti pointa - mezi „jíst jen to, co jim chutná“ a „nutit jíst to, co jim nechutná“ je 80% běžných jídel - nijak zvlášť si z toho nesednou na zadek, ale snědí to
Aha, to bude asi ten rozdíl. My se doma snažíme vařit tak, abychom si z toho na zadek sedli - a většinou to vyjde ![]()
Nechápu, proč bych vařila něco jen proto, aby mě to zasytilo. Chápu, že každý má trochu jiné chutě, ale 80 %
To by mě to vaření ani nebavilo ![]()
@unuděná píše:
Jako jo no, ale pokud mají fungovat jako rodina, tak je to stejné, jako bys řekla, že ať si manžel koupí tu motorku ze svého, tobě po tom nic neníTo už je pak o náhledu na „společné“ fungování. Neříkám, že zrovna tenhle chlap to myslí tak, že ty projezené peníze jim pak budou chybět jinde, on je spíš asi prostě rozčarovaný z těch dětiček celkově
Dyt ona jasně píše, že nemají společné finance. Přispívají každý ze svého na společné potřeby. Takže motorka z jeho peněz je prost ěmotorka z jeho peněz a mně po tom nic není.