Jak na výchovu? Děti přítel a jídlo

Napsat příspěvek
Velikost písma:
22093
25.5.22 19:28
@inkakřivák píše:
@BohunkaP No jo, proč ti to bere energii? Mně je to prostě fuk. Tak to někdo snědl. Co já s tím? Není, AK není. Si vezmou něco jiného.

Není mi to fuk, protože nemám ráda zbytečné a nesmyslné konflikty, kterým se dá úplně jednoduše předejít.

Neshledávám žádné omezování dětské osobní svobody v tom, že když chtějí něco z lednice, vznesou dotaz ve smyslu “dala bych si tu mozzarelu, co tady je, můžu?” :nevim:

Naopak v tom vidím určitý výchovný aspekt… když občas dostanou odpověď “ne, nezlob se, je poslední a já jí slíbila před chvílí tátovi - vyber si něco jiného nebo jestli chceš, skoč ještě pro dvě do obchodu”, zvyknou si, že v domácnosti s více lidmi je potřeba taky brát ohled jeden na druhého… nejen na vlastní okamžité chutě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80475
25.5.22 19:37

@BohunkaP Konflikt kvůli snedenemu sýrů? To fakt jde? To mi právě přijde úplně ujeté. A úplně zbytečné a opravdu to nechápu. Konflikt! To se jako pohadate? S kým?
No u nás dnešní večeře nakonec byla varianta čtyři - chlap zbytky od oběda a já foccaciu. A zítřejší oběd uvidím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
25.5.22 19:45
@inkakřivák píše:
@BohunkaP Konflikt kvůli snedenemu sýrů? To fakt jde? To mi právě přijde úplně ujeté. A úplně zbytečné a opravdu to nechápu. Konflikt! To se jako pohadate? S kým?
No u nás dnešní večeře nakonec byla varianta čtyři - chlap zbytky od oběda a já foccaciu. A zítřejší oběd uvidím.

Vzhledem k tomu, že děti jsou schopne si přepočítávat a zhadat se i kvůli tomu, jestli jeden nedostal náhodou na talíř víc špaget, tak sežrány sýr nebo parky k čočce by v jejich podání znamenaly třetí svetovou. :mrgreen:
A ne, fakt si nenechají vysvětlit, že když nejde i život, tak jde o houno…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22093
25.5.22 19:48

@inkakřivák, to je takové slovíčkaření… “konflikt”… samozřejmě, že se kvůli tomu nebudeme celý večer štěkat… ale je to zbytečné, koukat na otrávený a rozladěný čumák jednou toho, další den zas druhého, poslouchat remcání nad vejcem místo párku, to mě fakt nebaví.

Jak to mám nazvat? :nevim:

A kromě toho, jak jsem psala, vidím tenhle přístup jako o hodně výchovnější než “ledničkovou anarchii”.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80475
25.5.22 19:54

Opravdu nechápu. Ano, děti se umí pohadat kvůli čokoládě nebo bonbonum, ale kvůli běžnému jídlu? To jsem nezažila nikdy. A kdyby snědli sýr, který jsem slíbila manželovi, tak mu řeknu no děcka ho snědly, vezmi si něco jiného. Je dospělý, plakát nebude. Ani házet ksichty. No vážně nevím. Kvůli sýrů, parkům nebo špagetami se vážně nikdo u nás nehadam ani neurazi. Většinou je to v lednici dost. A když dojde, no bože, tak je něco jiného. Nežijeme v obleženém Leningradu, aby se rvali kvůli zvanci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14107
25.5.22 20:01
@BohunkaP píše:
@inkakřivák, to je takové slovíčkaření… “konflikt”… samozřejmě, že se kvůli tomu nebudeme celý večer štěkat… ale je to zbytečné, koukat na otrávený a rozladěný čumák jednou toho, další den zas druhého, poslouchat remcání nad vejcem místo párku, to mě fakt nebaví.

Jak to mám nazvat? :nevim:

A kromě toho, jak jsem psala, vidím tenhle přístup jako o hodně výchovnější než “ledničkovou anarchii”.

Aby dospely clovek byl otraveny, mel rozladeny cumak a remcal ze dite snedlo vejce 8o 8o 8o.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
25.5.22 20:16

Aby se v takové domácnosti dítě/člověk/kdokoli bál, že dostane nadané, že bez dovolení si vezme něco za škraň. V takové domácnosti se musí cítit velmi dobře :roll:. Nechtěla bych takového muže v životě. Řešit povolením každý kousek žvance 🙃.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22093
25.5.22 20:37
@_.Emilyyy píše:
Aby dospely clovek byl otraveny, mel rozladeny cumak a remcal ze dite snedlo vejce 8o 8o 8o.

Ty rozladěné čumáky se týkaly samozřejmě dětí, o nich je snad tato diskuse… ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14107
25.5.22 20:38
@BohunkaP píše:
Ty rozladěné čumáky se týkaly samozřejmě dětí, o nich je snad tato diskuse… ;)

Diskuze je ze dospelemu člověku vadí, ze deti si berou jídlo z ledničky…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22093
25.5.22 20:42
@_.Emilyyy píše:
Diskuze je ze dospelemu člověku vadí, ze deti si berou jídlo z ledničky…

V tom případě nechápu, proč takto reaguješ zrovna na můj příspěvek, jehož smysl byl jinde… od problému zakladatelky jsme se na posledních dvou stránkách odchýlili ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14107
25.5.22 20:46
@BohunkaP píše:
V tom případě nechápu, proč takto reaguješ zrovna na můj příspěvek, jehož smysl byl jinde… od problému zakladatelky jsme se na posledních dvou stránkách odchýlili ;)

No taky si psala, ze dětem je správne zakazat, protoze so to chce dat dospely :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22093
25.5.22 21:00
@_.Emilyyy píše:
No taky si psala, ze dětem je správne zakazat, protoze so to chce dat dospely :roll:

Ne, nic takového jsem nepsala - nesmyslně moje příspěvky překrucuješ. :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4400
25.5.22 21:05

Obecně to má každý nastavené jinak. U nás se děti neptají. Ví tedy, že nesmí sežrat balíček šunky bez chleba/balení parků nebo třeba všechny jogurty pro sourozence.
Já jim pravidelně dělám svačiny, tousty, ovoce, nabízím jogurt, takže si spíš chodí pro sladkosti a čipsy.
Tam to máme jinak u vlastních a nevlastních dětí :lol: Nevlastní se na sladkosti neptají a neřeším to. Volně nechám jen to, co můžou sníst a to kupuji přímo na dobu, co tu budou.

U vlastních dětí to hlídám víc, ty se musí na sladkosti zeptat (a když tu nejsou nevlastní, nemají je ani volně k dispozici, moc to nekupuji) a taky koriguju, co jí. Například chtějí toust se slaninou, tak si k tomu musí vzít i čerstvou zeleninu (můžou si vybrat jakou podle toho co máme doma - okurku, rajče, papriku třeba). Nebo je honí mlsná, tak jim dám na výběr jogurt, banán nebo jiné ovoce, banánový koktejl, palačinky :lol:

U nevlastních dětí tohle vůbec neřeším, nenutím jim zeleninu ani ovoce, ani žádnou formu zdravé stravy :lol: K svačině si většinou vezmou to, co udělám pro všechny, ale nemusí. Je mi to jedno, jestli budou stačit tatranku nebo ovoce, to je věc rodičů.

V tomto případě bych si to vyjasnila s přítelem, ale pokud to takhle máte zavedené a ty to nechceš měnit, tak bych si do výchovy moc kecat nenechala. Děti jsou už velké a ty musíš vědět, jak je chceš vést. On ať se naučí to neřešit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14107
25.5.22 21:07
@BohunkaP píše:
Ne, nic takového jsem nepsala - nesmyslně moje příspěvky překrucuješ. :roll:

Nech to byt. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8980
25.5.22 21:26

U nas je to tak nějak napůl. Něco si berou sami, na něco se ptají. Většinou ty běžné, obvykle věci si berou, jak se jim zachce. A ty méně obvyklé, sladkosti, výjimečně koupené něco apod, to se ptají. Už ani nevím, jak to vzniklo, nastavilo se to tak nějak samo a všem nám to vyhovuje. Stane se, že někdo sni něco, na co mel chuť někdo jiný, ale to přece není konec světa. Holt se stalo, nevadí, zítra to můžeme zase koupit, dej si třeba toto. Vyřešeno. A na blbé manýry chlapa bych odpovídala stejně blbyma zpusobama. Až půjde k lednici, vybrala bych na něj, jeslti se zeptal… když takhle manzel vyhnal děcka z obýváku, že jist smí jen v kuchyni, a pak za půl dne šel sám s veceri do obýváku, vyhnala jsem já jeho. Uznal, že si to neuvědomil, zvedl se a šel do té kuchyně. Kdyby měl nějaký hloupý řeči typu, že on může a děcka ne, tak by si to za rámeček teda nedal…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí