Jak na výchovu? Děti přítel a jídlo

Napsat příspěvek
Velikost písma:
53190
26.5.22 08:25

Pro odlehčení, tchyně má na chalupě takový ten vyšívaný kobereček s nápisem „střídmé jídlo, střídmé pití, zaručuje dlouhé žití“ :mrgreen: Vždycky se musím řehtat, když nám pod ním servíruje svíčkovku s deseti, pivo a míša řezy :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7296
26.5.22 08:26
@unuděná píše:
Máš pravdu, v tomto se opravdu neshodnem. Neomlouvám rozežranost dětí tím, že asi měly hlad, když to snědly. A možná to tak mám hozené právě proto, že mám žravé děti. Fakt, že sní pekáč perníku svědčí jen o jejich mlsnosti, opravdu ne o hladu, když je to půl hodiny po dvouchodovém obědě :P A ano, nějakou mňamku jako buchtu budou jíst i pokud budou najezené, to mi věř. Jak říká syn, na moučník je vždycky místo :mrgreen: A věta o anorektických dětech je totálně mimo, to je extrém, který jsi napsala úplně nesmyslně. Anorexie versus návyk ke zdravému stravování jsou naprosté protiklady a dítě, které bude celé dětství při těle bude mít v pubertě mnohem větší šanci, že si tu anorexii vypěstuje, než takové, které ví, že si klidně může dát dva kousky buchty, ale celý pekáč už opravdu není v pořádku.

Ale jak si přišla na to, že dva kousky je oukej a víc ne? Však každý má jinou spotřebu. A přece každý rodič ví, kolik tolik to dítě tak nějak plus mínus sní a podle toho se uvaří ne? Víš, že kluk sní osm knedlíků, holka pět, chlap šest, tak víš, že musíš mít na oběd alespoň dvě šišky a nikdo se přece hádat nebude. Dohadovat se o normální jídlo budou tak možná tam, kde to je na příděl. Neřeknu ještě ty sladkosti, to jsme měli každý svojí krabičku v lince a jedli si to svoje, ale nebudeme se přece dohadovat kvůli salámu, pastice, sýru a vajíčkám, když mají všichni všeho dostatek a když někdo něco sní, no tak si ten druhý vezme něco jiného. Jasně, že když je všechno na příděl, tak, že se pak budou hádat, to bych se taky hádal, páč bych měl hlad a strach, že budu mít málo. Jestli si přepočítávají špagety, tak mají prostě málo. Tak není nic jednoduššího uvařit dva balíky, ať se pořádně nežerou a je klid. To samé třeba brambůrky, oříšky a tyhle věci, my to měli normálně vždycky doma nasypaný v takových těch dekorativních miskách na stole v obýváku a nijak nás to netankovalo extra, jo občas si zobnes, ale tak normálka, že by jsme to řešili, to ne. Ale jak k nám přišla návštěva, kde to ty děti doma takhle běžně nemají, tak ty byly jak supi. To pro nás to svátost nebyla, takže jsme si klidně raději vzali tu mandarinku :nevim:. A já teda nevím, ale při těle spíš bude ten, kde se to bude takhle prožívat, protože prožere celý kapesný tajně, navíc to bude o to víc hrotit, páč svátost, honem, honem musím toho využít a precpat se, než ten, kdo to nebude prožívat, prostě se nají, když je hlad nebo si něco vezme, když je chuť, ale nebude jídlo středobod vesmíru, nebude řešit jestli si vzal dvě nebo tři kousky buchty. Spíše takový mají nadváhu, protože si ti celý rozhází přejídáním, hladověním, dietami, páč je ten člověk zvyklý od mala, že je potřeba se hlídat a že čtyři kousky strudlu už je moc, pak to nevydrží, přecpe se, pak má výčitky, hladoví a už si to všechno rozhází. Než ten, kdo prostě jí kolik potřebuje, nikdo ho nehlídá, neomezuje a nevypěstuje si pocit, že, když sní půlku pekáče, že je konec světa a je něco špatně. Zdravý životní styl je o něčem úplně jiném, než o tom dodržovat jen dva kousky buchty. Přece je lepší udělat tu buchtu zdravější, dát tam třeba ten hnědý cukr, tvaroh a hodně ovoce, to je jenom příklad, než důsledně trvat na tom, že dva kousky a stačí. My opravdu nejsme nikdo tlustý a to jsme schopni sežrat každý celý jeden štrůdl ještě teplý, do hodiny po upečení, ale zas neděláme vědu z toho, že upečeno zrovna není nebo to nikdo snědl a klidně si místo toho vezmeme ovoce nebo jogurt a ten koláč zítra nebo v sobotu, prostě až zas bude :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80475
26.5.22 08:26

@unuděná A není to pravé tím hlídáním? Že prostě dáváš na příděl a je jim to vzácné? U nás stojí misa na stole. A opravdu jediná echt sladkost, kterou mám v domě, je nutela, kterou milují a já nenávidím. Tu jim občas maznu na palačinky - ale taky klidně půlku nechají, když mají dost.
Prostě u nás se jídlo neřeší, není to nic, co by stálo za nějaké konflikty. Je to nutné a normální součást. A znovu, po tom, co jsem viděla v rodině velmi zdravé stravovane, kde jedno z dětí spadlo ve třinacti čtrnácti do anorexie, si říkám raději kilo navíc než toto.
A i přes tento režim v jídle ( vezmi si co chceš) jsou tři vnoučata vychrtlici, pouze jedna vnučka je buclatejsi. Těm třem zahraješ na žebra jak na xylofon. To, že mohou kdykoliv do ledničky, neznamená, že žerou celý den. Mohou, neláká je to. Možná kdybych to zakazovala, tak by tam potají chodili už pro tu zábavu? Že bych to zkusila? Ti dva nejmenší začínají v plavkách připomínat Gluma.

Příspěvek upraven 26.05.22 v 08:30

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
26.5.22 08:27

@Matt 02 Pleteš si mě se Svistící, já nic o dohadech o jídle nepsala :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80475
26.5.22 08:28
@unuděná píše:
Pro odlehčení, tchyně má na chalupě takový ten vyšívaný kobereček s nápisem „střídmé jídlo, střídmé pití, zaručuje dlouhé žití“ :mrgreen: Vždycky se musím řehtat, když nám pod ním servíruje svíčkovku s deseti, pivo a míša řezy :lol:

Možná tady je zakopaný pes. Buď dám na stůl, a každý si bere, nebo se ptám, kolik chce. Jídlo není modla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
26.5.22 08:29

@inkakřivák Chápu, kam míříš, ale není to tak ;) Je to otázka především slušnosti zeptat se, zda si mohu vzít něco, co jsem nekoupila. Fakt, že chci mít alespoň trochu kontrolu nad stravováním neznamená, že mají něco zakázaného. Jen prostě třeba když vidím, že snědli 3 kusy perníku, tak neudělám k večeři buchtičky se šodó ale zelňačku ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81500
26.5.22 08:31
@unuděná píše:
Máš pravdu, v tomto se opravdu neshodnem. Neomlouvám rozežranost dětí tím, že asi měly hlad, když to snědly. A možná to tak mám hozené právě proto, že mám žravé děti. Fakt, že sní pekáč perníku svědčí jen o jejich mlsnosti, opravdu ne o hladu, když je to půl hodiny po dvouchodovém obědě :P A ano, nějakou mňamku jako buchtu budou jíst i pokud budou najezené, to mi věř. Jak říká syn, na moučník je vždycky místo :mrgreen: A věta o anorektických dětech je totálně mimo, to je extrém, který jsi napsala úplně nesmyslně. Anorexie versus návyk ke zdravému stravování jsou naprosté protiklady a dítě, které bude celé dětství při těle bude mít v pubertě mnohem větší šanci, že si tu anorexii vypěstuje, než takové, které ví, že si klidně může dát dva kousky buchty, ale celý pekáč už opravdu není v pořádku.

Hele, mě přijde, že si to představuješ tak, že tam, kde se děti neptaj, vládne absolutní anarchie a děti po nákupu přistanou ve špajzi a lednici jak stepní kobylky a rodina nemá do konce týdne co žrát. Ono to pravidla má - největší regulace toho, co jí se děje výběrem potravin v nákupu - něco tam není, něco v omezeném množství. Pak už jsem psala- děti dostanou informaci, které pochutiny jsem koupila pro koho a respektují to. Stejně tak potraviny, které jsou určené na kontrétní příležitost nebo jídlo (maliny nejezde, budu dělat cheescake) Velmi dobře ví, že pravidelně jsou doma běžné potraviny - ovoce, zelenina, sýr, šunka, chleba, jogurt, vejce…Pokud se tam objeví něco neobvyklého, tak se zeptaj. Když se nezeptaj, sežerou to, tak se taky neděje žádná tragedie, neděláme z toho kauzu, je to jen jídlo. Přesto se to neděje nějak často. Stejné je to s plechem perníku. Když vidim, že to mizí, tak na ně houknu, ať něco nechaj na snídani. Ale ve dvou to nedaj, když je nás na víkend šest, tak by se to asi stát mohlo. Ale ani to by neznamenal konec světa. Tak by byl ke snídani chleba. Perník nedělám nijak často, většinou se na svačiny živí ovocem, zeleninou, bílým jogurtem a chlebem takže ikdyby semtam snědly půl plechu, tak se nic děsného neděje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
@inkakřivák píše:
Možná tady je zakopaný pes. Buď dám na stůl, a každý si bere, nebo se ptám, kolik chce. Jídlo není modla.

Nechápu souvislost :nevim: Jen kolem sebe vidím mraky lidí, kteří fakt tu střídmost neumějí, bojují s nadváhou či obezitou a trápí se tím celý život. Ty jsi starší ročník, nejspíš to máš taky víceméně naučené z dětství, a je to skvělé. Ale prostě nelze tvrdit, že se děti samy zastaví s jezením něčeho, co jim hodně chutná, když už nemají hlad. Tak to bohužel většinově nefunguje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80475

@unuděná A já nechám ty buchty. Nač vařit ještě něco? :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
26.5.22 08:34

@Lama Lama Ok, možná máš pravdu, že si to neumím úplně představit. Pamatuju si kdysi na návštěvě kamarádky, která to takhle má, jak její děti brouzdaly v průběhu odpoledne do špajzu na dobroty a při večeři ona pak nadávala, že nejedí :nevim: Hlavní je, když to funguje. A je celkem jedno, jak toho rodina docílí :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
26.5.22 08:35
@inkakřivák píše:
@unuděná A já nechám ty buchty. Nač vařit ještě něco? :mrgreen:

Já vím. A to je právě to, v čem se neshodneme. Aby mi děti snědly v půl šesté každý půl pekáče perníku a já se zaradovala, že tedy pro ně nemusím vymýšlet večeři, to fakt není můj styl :P

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80475
26.5.22 08:37

@unuděná Ale ony se zastaví. Proč by to jedlý, když mají dost? Proč by se cpala nasilu? Ony vědí, že když na to dojde, tak jim klidně dám zase.
Jinak to zkusím ukázat. Mám ráda sýry. Když budu vědět, že ten sýr, co je teď na stole, je na měsíc poslední, který dostanu, tak ho sním mnohem víc, než když vím, že zítra si klidně budu moci ukrojit v lednici další. Anebo večer. Existuje jediné jídlo, které nezvládám, a to jsou brambůrky. Čili když vím, že kdykoliv můžu, nemám potřebu jíst teď přes moc, protože je mi to vzácné, miluju to a nebude. A tohle rychle pochopily i ty děti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
26.5.22 08:39

@inkakřivák Ano, zastaví se až budou mít dost, ale až to dojde mozečku, budou přežrané, jak psala Svistice :mrgreen: A přejídání určitě není nic zdravého :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
26.5.22 08:40
@inkakřivák píše:
@unuděná Ale ony se zastaví. Proč by to jedlý, když mají dost? Proč by se cpala nasilu? Ony vědí, že když na to dojde, tak jim klidně dám zase.
Jinak to zkusím ukázat. Mám ráda sýry. Když budu vědět, že ten sýr, co je teď na stole, je na měsíc poslední, který dostanu, tak ho sním mnohem víc, než když vím, že zítra si klidně budu moci ukrojit v lednici další. Anebo večer. Existuje jediné jídlo, které nezvládám, a to jsou brambůrky. Čili když vím, že kdykoliv můžu, nemám potřebu jíst teď přes moc, protože je mi to vzácné, miluju to a nebude. A tohle rychle pochopily i ty děti.

A já to mám přesně naopak. Když vím, že něco je na dlouhou dobu poslední, šetřím si to, užívám si to a třeba si i schovám. Když vím, že zítra to tam bude zase, proč bych si tedy nedopřála celý? ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80475
26.5.22 08:41

@unuděná A pro mě je to zbytečná komplikace a práce navíc. Jednou za čas pekáč buchet k večeři nikomu neublíží. Však to není každý den. Já si práci šetřím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí