Jak na výchovu? Děti přítel a jídlo

Napsat příspěvek
Velikost písma:
53190
26.5.22 13:26
@Secado píše:
Nesouhlasím. Ta základní „výchova“ spočívá v tom, co nakupujes a jak se doma stravujes. Naopak nechat dítě, aby si některé věci rozhodlo samo, mi přijde mnohem rozumnější. Až vypadne z baráku, taky nebude mít matku za zadkem, která mu bude říkat, že další pytlík brambůrků je moc.

Až vypadne z baráku, nebude mít za zadkem ani matku, která mu bude připomínat, že si má čistit zuby, vysprchovat se nebo utřít štětkou záchod po velké potřebě, přesto to neznamená, že tohle děti nemáš učit, dokud na ně vliv máš ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ludmilaadamkova
26.5.22 13:34

@Secado Zatím můžu říct jen zkušnosti s dítětem do 3.5 roku a tedy musím říkat v podstatě vše oblíkni se, bude se jíst, ted bonbon ne atd. nejsem si jistá zda je OK přenést zodpovědnost za jídlo ma tak staré dítě.

tAKŽE takže má dané pevně snídaně svačina oběd svačina večeře… samozřejmě když má chut na něco řeším to, ale koriguju to.. nedokážu si představit to nekorigovat.

pokud dítě nechám sníst k veřeři hranolky riskuju že bude v noci zvracet. prostě si myslím že toto regulovat musím. Naučit dítě tsy pravidla jak se jí co se jí a tak.

Příspěvek upraven 26.05.22 v 13:37

• Citovat
  • Upravit
81500
26.5.22 13:35
@unuděná píše:
Až vypadne z baráku, nebude mít za zadkem ani matku, která mu bude připomínat, že si má čistit zuby, vysprchovat se nebo utřít štětkou záchod po velké potřebě, přesto to neznamená, že tohle děti nemáš učit, dokud na ně vliv máš ;)

A to je to, o čem tu já píšu a co ty moc nerozlišuješ - je rozdíl, jestli je dítěti 3,5, 8 nebo 11. S jídlem, zubama, sprchováním…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
107637
26.5.22 13:36
@VitaminC píše:
Chlapa, co si koupi hermelin „pro sebe“ bych hnala svinskym krokem. Doma jsme tri plus kojenec.

A kvůli tomu si nesmí koupit na co má chuť? On nemá svoje peníze?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6794
26.5.22 13:38
@Venetia píše:
A kvůli tomu si nesmí koupit na co má chuť? On nemá svoje peníze?

Ne, nema. Muj muz je chudak, co si nesmi nic koupit. A kdyz si to nahodou koupi a koupi jeden kus, tak se vubec nedivi, ze mu to nekdo sezere.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ludmilaadamkova
26.5.22 13:39
@Lama Lama píše:
A to je to, o čem tu já píšu a co ty moc nerozlišuješ - je rozdíl, jestli je dítěti 3,5, 8 nebo 11. S jídlem, zubama, sprchováním…

To máš pravdu… nedokážu si úplně představit regulovat dítěti 15 let co a jak má jíst… a nechci o tom ani nijak polemizovat protože takovou zkušehnost nemám… má zkušenosti je pouze s dítětem co mu ještě ani nejsou 4 roky.

Ale i toto dítě tedy má přistup k míse s ovocem kde je jablko, mnadarinka, hruška, banán..

• Citovat
  • Upravit
858
26.5.22 13:40
@ludmilaadamkova píše:
@Secado Zatím můžu říct jen zkušnosti s dítětem do 3.5 roku a tedy musím říkat v podstatě vše oblíkni se, bude se jíst, ted bonbon ne atd. nejsem si jistá zda je OK přenést zodpovědnost za jídlo ma tak staré dítě.

Jenže my jsme se doteď bavili o dětech kolem 10 let :zed:
Pochybuju, že by 3 leták vlezl do lednice a zbastil balíček šunky..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
26.5.22 13:42
@Lama Lama píše:

Chápu. A myslím si, že ani děti mladšího školního věku ještě nejsou schopné plně přemýšlet nad svým jídelníčkem „rozumně“ a dokud důsledky jejich tláskání budu odnášet já (ať už tím, že hekají, že je bolí bříško nebo třeba tím, že kvůli nim navařím rajskou, které se pak nedotknou, což mě fakt štve), tak jim v tomto úplně volnou ruku nedám ;) Jak už někdo zmiňoval - dokud jde tyto věci u dětí ovlivnit v pozitivním slova smyslu, má to význam.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ludmilaadamkova
26.5.22 13:43

@Secado já jsem to nějak blbě pochopila.. už mlčím

samozřejmě malá do ledničky nevleze nedosáhne na ni a šunku by nepozřela… šla by když tak po malinách případně boruvkách případně jahodách…

• Citovat
  • Upravit
858
26.5.22 13:50
@ludmilaadamkova píše:
@Secado Zatím můžu říct jen zkušnosti s dítětem do 3.5 roku a tedy musím říkat v podstatě vše oblíkni se, bude se jíst, ted bonbon ne atd. nejsem si jistá zda je OK přenést zodpovědnost za jídlo ma tak staré dítě.

tAKŽE takže má dané pevně snídaně svačina oběd svačina večeře… samozřejmě když má chut na něco řeším to, ale koriguju to.. nedokážu si představit to nekorigovat.

pokud dítě nechám sníst k veřeři hranolky riskuju že bude v noci zvracet.prostě si myslím že toto regulovat musím. Naučit dítě tsy pravidla jak se jí co se jí a tak.

Příspěvek upraven 26.05.22 v 13:37

Na to ale stačí ty hranolky nemít - když je nemám, nemusím je dítěti odpírat.

Někdo tu psal, že základ je nemít v lednici/doma jídlo, které nechci, aby děti jedly. To mi přijde jako rozumný přístup.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
107637
26.5.22 13:51
@terien píše:
Taky s nimi nemusí bydlet.

To se asi brzo stane, pokud na něj půjdou způsobem ty jsi cizí a nemáš na nic nárok.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56334
26.5.22 13:51
@Venetia píše:
To by teda byla velká láska

Vždyť to je dobře. Z lásky bys dusila své děti?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
107637
26.5.22 13:58
@unuděná píše:
Aha, takže buď se plně přizpůsobit nebo vystěhovat, to se snažíš říct? To je strašně smutné, jak lidé nejsou ochotni dělat kompromisy. Však mají tvořit rodinu, on nemá být nějaký doplněk do bytu :zed:
On je přece cizí a musí se plně přizpůsobit nebo táhnout
@neila píše:
Pokud zakladatelka není schopna najít kompromis v tak triviální věci jako je návštěva lednice, tak nechápu, nač si amanta stěhovala domů… Předpokládám, že není idi.ot, aby jen seděl a mlčky přihlížel rodinnému životu, zvlášť pokud se na něm podílí fyzicky i finančně. Takové ty kecy, že tam nemusí bydlet, nebo že má držet hubu a krok, ty opravdu nechápu :zed: Je snad jasné, že v rodině, zvlášť v té poskládané, musí fungovat nějaký vzájemný respekt, ohleduplnost, kompromisy. To tady absolutně postrádám…

Přesně tak
Snad si ho nepritahla domů po měsíci a měli spolu delší vztah, který se rozhodli posunout ke spolubydleni na základě lásky a porozumění. Případne neshody by měli společně vykomunikovat mimo děti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21918
26.5.22 14:07
@Venetia píše:
To se asi brzo stane, pokud na něj půjdou způsobem ty jsi cizí a nemáš na nic nárok.

Tohle se tam ovsem nedeje, ze? Deje se to, ze chlap se utrhuje na dite, kdyz si vezme z lednice jidlo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
26.5.22 14:10
@Secado píše:
Na to ale stačí ty hranolky nemít - když je nemám, nemusím je dítěti odpírat.Někdo tu psal, že základ je nemít v lednici/doma jídlo, které nechci, aby děti jedly. To mi přijde jako rozumný přístup.

Jako ano, tohle stojí za zváženou, na druhou stranu když bude mít doma člověk jen samé zdravé věci, tak se pak snadno stane, že se to dítě urve někde na návštěvě nebo projí kapesné v cukrárně, jakmile nebude mít rodiče za zadkem. To je ten odpíraný chléb. Myslím, že jako u všeho platí zlatá střední cesta-není problém děti naučit, že máme krabičku se sladkostmi, ale nemohou si z ní brát kdykoli cokoli protože… A pak jsou tu potraviny, které chci, aby děti jedly, ale nechci, aby je jedly mezi jídly. Ostatně já osobně nevidím moc přínos jezení po hodině, takže ideálně pokud děti jedí v době jídel a ne mimo, bez ohledu na to, zda jsou to zdravé věci nebo ne. Třeba na vajíčkách nevidím nic, co bych nechtěla, aby děti jedly, ale pokud by se dcera vydala 15 minut před večeří dělat si omeletu, tak jí taky vypoklonkuju :nevim: Ale je tedy pravda, že děti ve věku 11 let už by už tohle nemělo ani napadnout ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí