Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@j.a.n.i1 píše:
A to, ze se musi ptat tuhle situaci ovlivni jak? To jako ty od oka poznas, ze mu mas dat do misky o 2 lzice min
Tak třeba řeknu „hele, už jsi měl dva kousky, nechceš si radši ten třetí dát až po večeři? Bude tvoje oblíbené kuře na paprice, tak si nech místo“. A překvapivě dítě zajásá nad kuřetem a zbytečně se nenacpe buchtou ![]()
@unuděná píše:úkon vymyslet, co jim dám na chleba mi přijde zhruba tak složitý, jako úkon vymyslet, kolik kousků perníku smí sníst večer a jak jim to říct.
Ale jistěže našlo, však jsme si to vyjasnily. Pokud plánuju buchtu ke snídani, tak nevidím důvod, proč bych v tom ranním zmatku, kdy vypravuju dvě děti do školy a sebe do práce měla vymýšlet, co jim namažu na ten chleba jen proto, že se večer neudržely a místo dvou kousků snědly každý 6
@unuděná píše:
Tak třeba řeknu „hele, už jsi měl dva kousky, nechceš si radši ten třetí dát až po večeři? Bude tvoje oblíbené kuře na paprice, tak si nech místo“. A překvapivě dítě zajásá nad kuřetem a zbytečně se nenacpe buchtou
Klidně to udělám taky. Stejně tak klidně řeknu: tu mozzarelu nejez, už jsem jí slíbila Bořivojovi s rajčetem. Na druhou strnu se nijak neobávám představy, že to nezarazím včas a nezbyde ani perník, ani mozzarela a já budu mít zbylou porci kuřete na paprice.
@Lama Lama píše: úkon vymyslet, co jim dám na chleba mi přijde zhruba tak složitý, jako úkon vymyslet, kolik kousků perníku smí sníst večer a jak jim to říct.
nicméně, já to ani vymýšlet nemusím, je to jejich bussines- snídani jim denně neservíruji. Kdyby nesežraly perník večer, tak jim ho i nakrájím, dám na talířek. Pokud by ho snědly, tak si musí poradit samy.
Já ráno bojuji o každou minutu, takže fakt nepotřebuji ještě mazat chleby (ideálně pro každého něčím jiným, protože ten nejí máslo a tamta chce radši nutelku) nebo je nechat motat se mi pod rukama v kuchyni. Ale jo, toto je trochu můj osobní boj, ta rána. Takže já si to usnadňuji co to jde.
@unuděná píše:
Tak třeba řeknu „hele, už jsi měl dva kousky, nechceš si radši ten třetí dát až po večeři? Bude tvoje oblíbené kuře na paprice, tak si nech místo“. A překvapivě dítě zajásá nad kuřetem a zbytečně se nenacpe buchtou
Jak se nam z reckeho salatu stala buchta
A jinak ja taky klidne reknu, bude kure, a ditko necha buchtu byt, ale to snad nwma nic společného s tim, zda si ji mohlo vzit samo nebo se muselo predem zeptat.
@inkakřivák Co děláte s těmi nedojedenými zákusky, poháry, palačinkami? To se vyhazuje, nebo to po nich někdo rozvrtané dojídá? Ano, jídlo není modla, ale já hrozně nesnáším plýtvání a šeredění. To si myslím, že by zase dítě mělo cca od školního věku poznat, jestli je schopné sníst, co si naloží. A ne že nakouše palačinku do půlky a sorry, už mě přešla chuť, nic se neděje. To bych si taky příště rozmyslela, jestli nebudou aspoň trošku „na příděl“. Pro mě je to neúcta k surovinám, hlavně tedy u masa, ale celkově vedu děti k tomu, že to není v pořádku a mají si rozmyslet, co zvládnou sníst a jestli tu třetí buchtu fakt tak nutně potřebují.
@j.a.n.i1 píše:
Jak se nam z reckeho salatu stala buchtaA jinak ja taky klidne reknu, bude kure, a ditko necha buchtu byt, ale to snad nwma nic společného s tim, zda si ji mohlo vzit samo nebo se muselo predem zeptat.
Aha, to jsem tě nepochopila, že myslíš ten salát. No, upřímně, pokud se dítě „přecpe“ relativně zdravým jídlem, které je k té večeři určené, tak s tím problém nemám.
@unuděná píše:
Já ráno bojuji o každou minutu, takže fakt nepotřebuji ještě mazat chleby (ideálně pro každého něčím jiným, protože ten nejí máslo a tamta chce radši nutelku) nebo je nechat motat se mi pod rukama v kuchyni. Ale jo, toto je trochu můj osobní boj, ta rána. Takže já si to usnadňuji co to jde.
A proč je mažeš? Já taky bojuju, ale to není mů bussines. Sežrali si perník, minuty mazáním chleba ubíhají harantům.
Já jsem ta poslední, které musíš ráno na minuty vysvětlovat. Já to mám rozplánované po vteřinách, boty připravené, nasměrované směrem k východu, rozvázané tkaničky, klíč ze svazku připravený ten správný oddělený, připravený na poličce.
Příspěvek upraven 26.05.22 v 09:13
@Lama Lama píše:
A proč je mažeš? Já taky bojuju, ale to není mů bussines. Sežrali si perník, minuty mazáním chleba ubíhají harantům.
Protože jinak mi zablokují na 10 minut kuchyň, což je to poslední, co po ránu potřebuju.
@Lama Lama píše:
Pripadne ho dostanou suchy… Nebo taky nic. Nelpim na jidle 5× denně.
@unuděná píše:
Protože jinak mi zablokují na 10 minut kuchyň, což je to poslední, co po ránu potřebuju.
Musíš být rychlejší a zablokovat jí sama ![]()
@j.a.n.i1 píše:
Pripadne ho dostanou suchy… Nebo taky nic. Nelpim na jidle 5× denně.
Já ano, jelikož hladové dítě=mrzuté dítě a bez snídaně je do školy nepošlu. Tím to můžeme skončit, holt každá máme jiný přístup k jídlu a nemusíme nutně najít shodu ![]()
@inkakřivák píše:
@unuděná myslíš, že děti nepoznají, že mají dost? Poznají. Ony fungují úplně stejně jako dospělí. S jedinou výjimkou, lépe rozliší, kdy mají hlad a je žízeň. To se u dospělých hodně stírá.
S tím bych souhlasila. Ale v rodině manžela jsou děti, které tu záklopku nemají. Je fakt, že je rodiče dost nadrsno omezují. A je fakt, že babičky jim zase nesmyslně „dopřávají“. Výsledkem jsou pravidelně prozvracene noci a podobné taškařice.
Ale nejsem si jistá, jestli je to tou žravostí dětí nebo jsou žravé právě proto, že jsou omezované. Teď už se to neděje tak často, jsou cca 12+, ale i teď se neustále rodičů ptají, jestli můžou něco sníst.
@terien píše:
No a? Když to nevadí jim a jejich matce, proč by to mělo vadit cizímu chlapovi?
pokud se rozhodli spolu zit jako rodinu, tak ho asi nebere jako cizího chlapa, jinak by si ho netahala domu a musí najít nejaly kompromis, aby se všichni cítili v pohodě.
@Venetia píše:
pokud se rozhodli spolu zit jako rodinu, tak ho asi nebere jako cizího chlapa, jinak by si ho netahala domu a musí najít nejaly kompromis, aby se všichni cítili v pohodě.
Jo, takze budu menit to, na co jsou deti odmala zvykle, kvuli pro ne cizimu chlapovi? To snad ne.