Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Venetia píše:
On je přece cizí a musí se plně přizpůsobit nebo táhnout
Ne. Ale přizpůsobovat se a dělat kompromisy budu tam, kde se daná záležitost jeho týká. Ne, že ochce přizpůsobení jen z principu své existence, aby se tím sebepotvrzoval. Takže budu řešit to, že mu děti jí jeho jídlo, budu řešit to, že cítí, že přispívá na jídlo více, než spotřebuje. Ale nebudu to řeišt tím, že se děti budou ptát na jídlo a jíst pětkrát denně. Jestli si bude stále stát za tím, že jeho problém tkví v tom, že mu vadí, že děti jí 7× denně a neptají se, protože on se doma ptal, tak se opakovaně dozví, že se ho to netýká a kompromisy v tomto směru dělat nebudu.
Stejně tak bych se já jemu nepřizpůsobovala v tom, jestli ve svém volném čase já běhám nebo plavu, jestli se kamarádím s Boženou nebo Joonatánem nebo si dám k obědu šopák nebo svíčkovou.
@Hoa Mai píše:Umýt se určitě můžou a musí ,ale zacházení s vodou musí přizpůsobit požadavkům těch ,kdo tu vodu platí .
Taky to tak vidím. Mám mladší děti, do lednice nebo na ovoce si chodí bez ptaní, potraviny v lednici nijak oddělené podle účelu nemáme a nikdy se mi nestalo, že by mi snědli něco, z čeho jsem chtěla vařit. Že mají děti hlad hodinu po obědě mi přijde naprosto normální, já jsem v pubertě taky jedla co hodinu, ve škole o každé přestávce, odpoledne tři svačiny a byla jsem těsně pod hranicí normální váhy. Mám rychlý metabolismus, i teď v dospělosti potřebuju jíst po menších porcích a častěji. Samozřejmě jsem jedla a jím hlavní chody, ale radši než jednu normální svačinu si dám tři třetinové.
Limitování jídla dětem tímhle způsobem mi přijde jako nedůstojná buzerace. To, že ony samy neplní lednici přece není jejich vina. To už mi přijde na stejně úrovni, jako by se měly ptát, jestli se můžou umýt, protože neplatí účty za vodu.
Jediná chvíle, kdy „zakazuju“ jídlo je, když si jde dítě pro banán třeba půl hodiny přes večeří. Samozřejmě za předpokladu, že jí hlavní chody a neprasí sladkosti, což je ale u nás i v rodině zakladatelka splněno.Příspěvek upraven 25.05.22 v 09:53
@terien píše:
Buben není jaksi životně důležitá potřeba. Já bych své děti žádnému nabíječi neobětovala, ale to spousta ženských proste nepochopí. Hlavně že je doma pinďour a deti budou cvrkat.
Důležité je, že se tím řídíš a chápeš, že jiné ženy ještě na vztahy nerezignovaly.
@unuděná píše:
Jako ano, tohle stojí za zváženou, na druhou stranu když bude mít doma člověk jen samé zdravé věci, tak se pak snadno stane, že se to dítě urve někde na návštěvě nebo projí kapesné v cukrárně, jakmile nebude mít rodiče za zadkem. To je ten odpíraný chléb. Myslím, že jako u všeho platí zlatá střední cesta-není problém děti naučit, že máme krabičku se sladkostmi, ale nemohou si z ní brát kdykoli cokoli protože… A pak jsou tu potraviny, které chci, aby děti jedly, ale nechci, aby je jedly mezi jídly. Ostatně já osobně nevidím moc přínos jezení po hodině, takže ideálně pokud děti jedí v době jídel a ne mimo, bez ohledu na to, zda jsou to zdravé věci nebo ne. Třeba na vajíčkách nevidím nic, co bych nechtěla, aby děti jedly, ale pokud by se dcera vydala 15 minut před večeří dělat si omeletu, tak jí taky vypoklonkujuAle je tedy pravda, že děti ve věku 11 let už by už tohle nemělo ani napadnout
ale ono nebude mít doma jen samé zdravé věci. Ono tam budem mít ty nezdravé věci v takovém množství, které mi přijde OK. Pak se nemusí ptát a samo se rozhodne, kdy si je spořádá. V cukrárně to projí jak v případě tvém, kdy se tebe mus í dovolovat, stejně tak když nebude mít ke sladkému přístup vůbec.
@Venetia píše:Umýt se určitě můžou a musí ,ale zacházení s vodou musí přizpůsobit požadavkům těch ,kdo tu vodu platí .
Ano, ale jediným řešením není se ptát.
Tady platí jídloza sebe a děti matka, spolupodílí se přítel. Pokud má problém s tím, že mu to nepřijde rozpočítané spravedlivě, má to tak komunikovat a nemá smysl plácat slámu nad tím, že děti by měly jíst 5× denně.
@Lama Lama píše:
ale ono nebude mít doma jen samé zdravé věci. Ono tam budem mít ty nezdravé věci v takovém množství, které mi přijde OK. Pak se nemusí ptát a samo se rozhodne, kdy si je spořádá. V cukrárně to projí jak v případě tvém, kdy se tebe mus í dovolovat, stejně tak když nebude mít ke sladkému přístup vůbec.
Nebo klidně i ve tvém případě, kdy nějaké omezené sladké doma má ![]()
Moje děti tohle naštěstí nepraktikují, na táborech a ŠVP si za kapesné kupují kraviny typu hopík nebo pohledy a upomínkové předměty, tak si myslím, že fakt, že doma zahlásí „beru si jogurt“ na to vážně vliv nemá ![]()
@unuděná píše:
Nebo klidně i ve tvém případě, kdy nějaké omezené sladké doma má
ano
@Venetia píše:
Důležité je, že se tím řídíš a chápeš, že jiné ženy ještě na vztahy nerezignovaly.
Nerezignovat na vztah a nechat děti buzerovat jsou dvě naprosto odlišné věci.
@neila píše:
Tady si dovolím těžce nesouhlasit. Když od mala učíš děti, že tělo není odpadkový koš a krmíš je kvalitním jídlem v normálním množství, tak to berou jako samozřejmost i v dospělosti. Puberta je specifické období u naprosté většiny lidí, ale i tam se dá stravovat rozumně a ne sfutrovat vše, co běží kolem.
Buď anebo pokaždé, když se utrhnou běží do mekáče.
Je to o povaze a jak moc jim ten zdravý styl tlacis.
@Svistice píše:
@Markéta80 Viz můj předešlý příspěvek. Dítě scénuje, hází vinu na okolí a odmítá přijmout a smířit se s důsledky svých činnů.
V tomhle je prost ěnezralé. Ale už se posouvá, už alespoń není agresivní.
Nicméně já mám nervy jen jedny, takže je pro mě rozhodně přijatelnější těmto situacím předcházet prostřednictvím nějaké kontroly, pro co si to do té lednice lezou, než absolvovat scény a vysvětlovací rozhovory, kdy mám akorát pocit, že se baví hluchej s blbým.Příspěvek upraven 25.05.22 v 11:12
Zeptej se paní co tu psala, ze zásady vštípené v dětství neporuší ani později, jak to máš dělat
@Venetia píše:
Buď anebo pokaždé, když se utrhnou běží do mekáče.
Je to o povaze a jak moc jim ten zdravý styl tlacis.
Opravdu znáš ve svém okolí rodinu, která by se stravovala zdravě, ale jejich dospělé děti jedly odpadky?
Znám to naopak, ale že by někdo ze zdravé vyvážené stravy přešel na tocenak, 20 deka vlašáku a Fast food - když teda nepočítám telecí léta na kolejích ![]()
@Secado píše:
Opravdu znáš ve svém okolí rodinu, která by se stravovala zdravě, ale jejich dospělé děti jedly odpadky?
Znám to naopak, ale že by někdo ze zdravé vyvážené stravy přešel na tocenak, 20 deka vlašáku a Fast food - když teda nepočítám telecí léta na kolejích
Hle, znám všelijaké zvraty. Ale celkově mi přijde, že to koreluje. Děti, co vyrostli na omáčkch, k knedlících a točenáku dělají ty omáčky a chlebíčky s vlašákem častěji. stejně tak ty děti makrobiotiků a podob směrů v tom pak jedou častěji, než je v populaci běžné. Celkově je tam regrese k průměru - tedy děti extrémních bufeťáků se tak nějak znormalizují, ale furt to není žádná hitparáda. Děti ekomakrobiomatek jsou obvykle méně radikální, ale na knedlovepřu s šesti obvykle nefrčí.
@Lama Lama píše:
Hle, znám všelijaké zvraty. Ale celkově mi přijde, že to koreluje. Děti, co vyrostli na omáčkch, k knedlících a točenáku dělají ty omáčky a chlebíčky s vlašákem častěji. stejně tak ty děti makrobiotiků a podob směrů v tom pak jedou častěji, než je v populaci běžné. Celkově je tam regrese k průměru - tedy děti extrémních bufeťáků se tak nějak znormalizují, ale furt to není žádná hitparáda. Děti ekomakrobiomatek jsou obvykle méně radikální, ale na knedlovepřu s šesti obvykle nefrčí.
Souhlas. Když to vezmu podle naší rodiny, tak moje máma vaří zdravě a čím je starší tak ještě zdraveji. A obě se ségrou vaříme bych řekla podobně, možná víc zařazujeme takový ty „nový“ přílohy, jako jsou batáty, kuskus, tahona, jáhly. Hodně vaříme zeleninu - všichni.
Měli jsme doma vždy sladkosti, ale tím že bylo vždy k dispozici dobré jídlo (včetně těch jogurtů, kvalitní šunky a sýra), tak jsme nikdy neměly potřebu se tím precpavat.
Já prostě moc nevěřím, že když má tohle dítě k dispozici, tak že by se muselo nějak výrazně omezovat. A to byl brácha zravej strašně ![]()
Ještě mě zaujalo, kolik lidí vaří buchtičky se šodó - to jsem si myslela, že je jídlo tak maximálně školních jídelen. Asi bych nebyla schopná předložit dítěti jídlo plný mouky, mlíka a škrobu.. ale třeba se to dneska už vaří jinak ![]()
@Secado píše:
Znám to naopak, ale že by někdo ze zdravé vyvážené stravy přešel na tocenak, 20 deka vlašáku a Fast food - když teda nepočítám telecí léta na kolejích
No já ![]()
@Anonymní píše:
@unuděná ale vždyť tak to taky je přítel mi dává finance aby to zaplatilo jeho spotřebu víc po něm nechci. Ostatní věci platím sama a cokoliv navíc do lednice platim taky sama a je to jídlo pro všechny. Dám příklad měsíčně mi dá třeba 8000 já tím pádem za sebe a děti do společného dám 24000. A cokoliv je do domácnosti navíc kupuji sama za své peníze takže moc nechápu o co mu jde. A jsem z toho trošku zklamaná.
Tak asi probrat finance ještě jednou.
Před sestehovanim jste o tom nemluvili, jak budete fungovat?
@Matt 02 píše:
To není o tom promluvit na jejich děti, to je o tom, že nabíječ mámy nemá co rozkazovat, co mají jíst, když mají jiný zvyky. Jenom se krti o jídlo. O tom, že jsou děti tlusté, nepadlo ani slovo. My nikdo nikdy jsme nebyli tlustí a mohli jsme si jíst, co jsme chtěli a kdy jsme chtěli. Kromě věcí na oběd atd, ale to stačí komunikace všech v rodině. I chápu, že někdo děti hlídá, pokud mají sklony přibírat, natlaskaly by se čokoládou a nejedly omáčku, ok všechno chápu. Ale tam to fungovalo a nějaký borec tam bude dělat zlo, kvůli jogurtu nebo rohlíku? A někdo prostě má hlad hodinu po jídle nebo před. Nebo chce zajist oběd něčím sladkým, no a, když není problém s váhou? Každý potřebuje jíst jinak a aby se dítě, které je v normě muselo ptát nějakého strejdy, zda může jít doma do lednice si pro něco, to je hardcore. Ať se stará o to, co on jí a nestará se do jiných, navíc jemu to absolutně nepřísluší.
Koneckonců tam nemusí vůbec být a může se starat sám o sebe.
Nabijec jeden fujtajblovej