Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Secado píše:
Aha, to bude asi ten rozdíl. My se doma snažíme vařit tak, abychom si z toho na zadek sedli - a většinou to vyjde
Nechápu, proč bych vařila něco jen proto, aby mě to zasytilo. Chápu, že každý má trochu jiné chutě, ale 80 %To by mě to vaření ani nebavilo
Aha, tak my ale jíme proto, abysme žili, nežijeme proto, abysme jedli
![]()
A mimo jiné taky chceme být zdraví, takže i když si nijak zvlášť nesednu na zadek třeba z kapusty, fazolí nebo špenátu, tak si to semtam taky udělám. Jíst pořád jen mé zamilované švýcarské sýry, francouzské víno a domácí kváskový chléb, ze kterého si „sednu na zadek“, tak už ležím někde na LDNce ![]()
@unuděná píše:
Aha, tak my ale jíme proto, abysme žili, nežijeme proto, abysme jedli![]()
A mimo jiné taky chceme být zdraví, takže i když si nijak zvlášť nesednu na zadek třeba z kapusty, fazolí nebo špenátu, tak si to semtam taky udělám. Jíst pořád jen mé zamilované švýcarské sýry, francouzské víno a domácí kváskový chléb, ze kterého si „sednu na zadek“, tak už ležím někde na LDNce
Když chci udělat synovi fakt radost, tak kapustovou plackou ![]()
Jinak jsi vyjmenovala potraviny, co máme rádi a normálně je vaříme a konzumujeme s chutí - možná opravdu záleží na tom jak se to uvaří ![]()
@Secado píše:
Když chci udělat synovi fakt radost, tak kapustovou plackou
Jinak jsi vyjmenovala potraviny, co máme rádi a normálně je vaříme a konzumujeme s chutí - možná opravdu záleží na tom jak se to uvaří
Asi je to o vnímání toho, co znamená „jíst s chutí“ a „mít rád“. Jídla, jakože vařené hlavní chody, které bych vypíchla jako „mám je ráda“ (ať už já nebo děti), těch je tak 5-10. To ale neznamená, že jiná jídla nám nechutnají. Jen prostě když se dítěte zeptáš, co by si dalo, tak vyjmenuje jen ty top jídla. A těch třeba 80% sní taky rádo, třeba si i přidá, ale není to pro něj hitovka ![]()
A nesnaž se mi tu laskavě podsouvat, že neumím vařit jen proto, že mé děti mají rády řízek, buchtičky se šodó a boloňské lasagně ![]()
@Secado píše:
Když chci udělat synovi fakt radost, tak kapustovou plackou
Jinak jsi vyjmenovala potraviny, co máme rádi a normálně je vaříme a konzumujeme s chutí - možná opravdu záleží na tom jak se to uvaří
No když se chuťově shodnete, tak značka ideál.
Mám dítě, co muluje čočku ve škole si jí nedá pouze když mají jako protivýběr buchtičky se šodů. Druhé ji nemusí, ale sní. Já nemusím kapustu (ale sním), děti mají rády kapustovou polévku.
Ani jedno dítě nestojí o květák, my s mužem máme rádi mozeček.
Muž nestojí o knedlíky, nejí věci v trojobalu (zato děti takovým řízkem a rybími prsty nepohrdnou). Jedo dítě asi rok občas jí bramborovou kaši a občas ne. matrix, které dny je a které není na indexu jsem ještě nevypozorovala. Takže než se pustíím do mixování, tak se ho zeptám, zda mu mám dát ty brambory extra stranou, nebo zda si dá se všemi kaši.
Jednu dobu jedno dítě milovalo krémové polévky, další ale frčelo jen na vývarech s nudličkami.
3 máme rádi ryby, jednomu až do nedávna stačilo spíš ochutnat, mělo nějakou as 4 letou „nepotřebu“ nejíst ryby a vůbec maso obecně (to ideálně jen kuřecí a mleté, možná řízek). To druhé by teď ideálně jelo asi jen high protejn, nejlépe z domácích burgrů bez housky.
Takže kdybych měla vařit jen to, co je top u všech tak asi skončíme jen na těch těstovinách na x způsobů. ![]()
Takže vařím pestře všechno a holt někdy sní dítě jen něco nebo jí víc na hlad než nachuť, někdy se překonáme my dospelí a udělám dvakrát do roka řízek. Ale rozhodně netočím 4 jídla nebo nevařím každému něco extra.
@unuděná píše:
A nesnaž se mi tu laskavě podsouvat, že neumím vařit jen proto, že mé děti mají rády řízek, buchtičky se šodó a boloňské lasagně
Za to nemůžu já, ale to tvoje přehánění. Kdyby sis na začátku nehrála na tvrďáka, tak na tu blbost s nucenim do jídla nereaguju.
Jenže jako obvykle sis zapřeháněla a teď to korigujes. ![]()
@Secado píše:
Za to nemůžu já, ale to tvoje přehánění. Kdyby sis na začátku nehrála na tvrďáka, tak na tu blbost s nucenim do jídla nereaguju.Jenže jako obvykle sis zapřeháněla a teď to korigujes.
S čím jsem si zapřeháněla?
Já reagovala na inku, která psala, že máš dětem vařit jen věci, o které stojí, které má rádo. A ano, s tím nesouhlasím, ale není na tom nic k přehánění.
edit: naopak jsi přeháněla ty s tím výkřikem „ty nutíš děti jíst to, co nemají rády?“ doplněným smajlíkem ![]()
@Svistice my to tak zatím fakt máme. Dokonce máme s manželem stejná neoblíbená jídla. Počítám, že se to časem může u syna změnit, ale zatím jí skoro všechno co my s chutí kromě omáček - a ty já dělám jednou za kvartál:-)
@Secado píše:
@Svistice my to tak zatím fakt máme. Dokonce máme s manželem stejná neoblíbená jídla. Počítám, že se to časem může u syna změnit, ale zatím jí skoro všechno co my s chutí kromě omáček - a ty já dělám jednou za kvartál:-)
No a já mám ty děti dve, v 80% případů si ve školní jídelně objednají rozdílné hlavní jídlo. Muž má nějakou dietu + nějaké svoje chuťové preference, já svoje chuťové preference.
Navíc dětem se chutě mění, do cca tří let jedly všechno, co jsme jim předložili, pak měli různá a různě dlouhé období, kdy něco vůbec, neco spíš ne…
Fakt nejde vařit jen to, co všichni vyloženě milují. By mě jeblo, nejsem žena v domácnosti ani v tom vaření nespatřuji svou vyloženou zálibu.
Deti u nás mají právo si vzít bez ptaní, co chtějí, já mám zas právo pindat, že snědli, co neměli. Takže to máme za ty roky tak nějak poladěné. Na něco se ptají samy, když usoudí, že to v lednici není jako obvykle, něco hlásím já, že nemají brát, protože to budu potřebovat. Něco jim musím vnutit, když je potřeba to spotřebovat. A klasika, když něco chtějí, tak to není a když to koupím, tak to tam leží netknuté. Nicméně by mi způsob, jakým reaguje na mé děti chlap, co s námi žije půl roku, jako u zakladatelky, vadil hodně.
@Zlatývoči píše:
Deti u nás mají právo si vzít bez ptaní, co chtějí, já mám zas právo pindat, že snědli, co neměli. Takže to máme za ty roky tak nějak poladěné. Na něco se ptají samy, když usoudí, že to v lednici není jako obvykle, něco hlásím já, že nemají brát, protože to budu potřebovat. Něco jim musím vnutit, když je potřeba to spotřebovat. A klasika, když něco chtějí, tak to není a když to koupím, tak to tam leží netknuté. Nicméně by mi způsob, jakým reaguje na mé děti chlap, co s námi žije půl roku, jako u zakladatelky, vadil hodně.
Amen
@terien píše:
A o to právě jde. Rodina měla nastavená svá pravidla, která jim vyhovovala a nejednou si nějaký pán vzpomene, že to bude jinakodpověď na úvodní dotaz - jídlo by cizí chlap mému dítěti zakázal jen jednou a mohl by si hledat jinou oběť své buzerace.
Trošku přehnaná reakce ne? Prostě si to vysvětlit, proč to ten muž vyžaduje. Ale tady by se ženský hned hádaly a chlapa vyměňovaly, že si dovolil vůbec promluvit na jejich děti. Tak asi to ten chlap nevyžaduje pro srandu králíkům, ale má důvod. Ještě tu radí borci, co si po obědě dávali jako malí pět nebo dokonce deset rohlíků. To je teprve vrchol. Mlsat M
mlsat a pak nemá být plno obézních dětí.
@Kuba25 píše:
Trošku přehnaná reakce ne? Prostě si to vysvětlit, proč to ten muž vyžaduje. Ale tady by se ženský hned hádaly a chlapa vyměňovaly, že si dovolil vůbec promluvit na jejich děti. Tak asi to ten chlap nevyžaduje pro srandu králíkům, ale má důvod. Ještě tu radí borci, co si po obědě dávali jako malí pět nebo dokonce deset rohlíků. To je teprve vrchol. Mlsat M
Nech si svoje rozumy a dočti diskusi
@Kuba25 píše:
Asi k tomu ma důvod
Tak To je ovšem pak jasné… nechceš dělat osobního coache? ![]()
@unuděná píše:
A ještě tedy ty z vás, které to máte doma nastavené tak, že si děti berou kdykoli cokoli z lednice/špajzky - nestalo se vám nikdy, že dítě pak nechce třeba večeři nebo oběd, protože před půl hodinou snědlo rohlík se šunkou?U nás by to bylo natuty přesně tak, kdybych semtam prostě neřekla „ne, za 15 minut nandavám na stůl večeři“. Nebo jestli to máte položené vyloženě punkově ve stylu, že vám nevadí, když dítě místo večeře, kterou uvaříte, sní jogurt a jablko..?
Punkove
vecere varim jen na vyzadani a když uz si ji vyzada, tak bych ho u te lednice stopla, neb bych byla v kuchyni varic tu veceri ![]()