Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@terien píše:
Když jí mají rádi, tak jí i rádi sní. Pokud je to trvalý problém, tak bych přehodnotila celé večerní stravování, tohle by mě tedy nebavilo.
Co nebavilo, zakazat rohlik? Snad se pred hlavnim jidlem - obedem a veceri nepujdeme zaplacnout rohlikem, aby pak nejedlo tu veceri
@Anonymní píše:
@unuděná no na rovinu dala jsem mu přečíst to co tu píšete vy ostatní a říkala jsem mu vidíš každý to má prostě jinak. Já chápu ty to máš nastavené takto ale já a děti ne ptáka jsem se ho tedy na důvod (opravdový důvod) a bylo mi řečeno že neví proč by měli do sebe ladovat jídlo když jsou najedene a že jídlo stojí peníze a že nechápe jak můžeme měsíčně projist (cca +-) 15000..takže jsem z toho pochopila že mu jde o prachy přitom máme vše rozdělené spravedlive bydlí u mě takže máme rozpocitane finance za nájem energie a i za to jídlo. Moje děti živím z toho co vydělávám já a z alimentů…a peníze které mi dává přítel jsou na jeho potřebu ale nikdy by mě nenapadlo vyčítat projezene peníze vždyť spolu žijeme…a teď mi je z toho teda zle
No vidíš, jsme doma. Asi má pocit, že jedí zbytečně moc (což chápu, když se takhle „dojídají“ třeba hodinu po normálním jídle) a jde o peníze
Nevím, jaký máte systém rozdělení financování potravin, ale na tvém místě bych mu navrhla, že tedy převezmeš o trochu větší podíl a on nechá dětí jíst tak, jak jsou zvyklé. Problem solved ![]()
@blumen píše:
Co nebavilo, zakazat rohlik? Snad se pred hlavnim jidlem - obedem a veceri nepujdeme zaplacnout rohlikem, aby pak nejedlo tu veceri
Evidentně ano, když je to jeho přání. A my jsme extremistky, protože to dětem nedovolujeme ![]()
@Secado píše:
Ty nutíš děti, aby jedly to, co jim nechutná?
Tohle delat je hnus. Jasne, ze kdyz mi dite neji rajcata, tak mu nebudu delat nic s rajcaty.
Kdyz jsem uvarila neco a diteti to nechutnalo, tak jsem nemela problem uvarit hned neco jineho.
Ale proste vzdy to muselo byt zdrave, vyvazene jidlo
@blumen píše:
Nebavilo stát u plotny, když o to děti nestojí. Kdyby o staly, klidně si na jídlo počkají.
@Anonymní píše:
@unuděná no na rovinu dala jsem mu přečíst to co tu píšete vy ostatní a říkala jsem mu vidíš každý to má prostě jinak. Já chápu ty to máš nastavené takto ale já a děti ne ptáka jsem se ho tedy na důvod (opravdový důvod) a bylo mi řečeno že neví proč by měli do sebe ladovat jídlo když jsou najedene a že jídlo stojí peníze a že nechápe jak můžeme měsíčně projist (cca +-) 15000..takže jsem z toho pochopila že mu jde o prachy přitom máme vše rozdělené spravedlive bydlí u mě takže máme rozpocitane finance za nájem energie a i za to jídlo. Moje děti živím z toho co vydělávám já a z alimentů…a peníze které mi dává přítel jsou na jeho potřebu ale nikdy by mě nenapadlo vyčítat projezene peníze vždyť spolu žijeme…a teď mi je z toho teda zle
Tak heureka. Nicméně pokud jídlo pro děti platíš ty, nejsou zmlsané, s nadváhou, nemají cukrovku nebo nemáš problém s penězi nebo případnou nevyvážeností stravy( a on jim jídlo neplatí, jeho mu nesnědí), tak mu do toho kolik/kdy snědí asi může být jedno velké nic.
Ví vůbec, kolik stojí jídlo, jak šlo všechno hrozně nahoru?
A že děti jsou prostě ve vývinu a takový puberťák toho prostě kolikrát opravdu sní víc, než dospělý chlap?
nehledě na to, jak tu někdo podotknul, metabolismus má každý jiný a někdo opravdu potřebuje jíst furt, protože jím to jídlo prostě projde po pár hodinách.
Příspěvek upraven 25.05.22 v 13:46
@unuděná píše:
Evidentně ano, když je to jeho přání. A my jsme extremistky, protože to dětem nedovolujeme
Spíš neumíte vařit, když to nechtějí jíst.
@_.Emilyyy píše:
Tohle delat je hnus. Jasne, ze kdyz mi dite neji rajcata, tak mu nebudu delat nic s rajcaty.
Kdyz jsem uvarila neco a diteti to nechutnalo, tak jsem nemela problem uvarit hned neco jineho.
Ale proste vzdy to muselo byt zdrave, vyvazene jidlo
A kdože tady nutí děti jíst to, co nemají rády? ![]()
@Anonymní píše:
Jo takže potřebuje jenom buzerovat
dalo by se to pochopit, kdyby děcka nejedla normálně jídlo co uvaříte k obědu/ večeři, kdyby je živil ten chlap a počítali jste každou korunu a to, že si někdo dá něco navíc znamená, že druhý bude o hladu, ale tohle je vyloženě vysírač a bala bych se, že za chvíli bude remcat ohledně toho, jak se kdo dlouho sprchuje, kolik spotřebuje toaletaku atd. No buď bych mu dala jasně najevo, že tohle měnit nehodlas a ať se do dětí neobouva, nebo bych se s ním rozloučila ![]()
@terien píše:
Moje děti jedí téměř vše s chutí
Přesto to neznamená, že jim dovolím se před večeří zacpat rohlíkem ![]()
@unuděná píše:
A kdože tady nutí děti jíst to, co nemají rády?
Hele netusim. Ja s nikym tady z emimi neziju
.
Odpovidala jsem jen na co jsem citovala
@Anonymní píše:
mě ale děti jedí vařená jídla i ostatní které připravují normálně nejsou v jídle rozmazleni. Jen prostě u nás nebylo a není že by se mě museli ptát když jsi jdou něco vzít mimo jídla která jsou pravidelně. Maximálně hlídám sladkosti tam máme s dětmi domluvu.
A to ti nevadí, že pak večer otevřeš lednici a nevíš, co v ní máš resp. jestli v ní ještě máš to, z čeho jsi zrovna chtěla vařit? ![]()
Musím přiznat, že já tomuhle přístupu vůbec nerozumím, z toho by mě švihlo… Nejde mi o peníze - když si děti řeknou, dostanou v naprosté většině případů to, co chtějí (pokud to není dvacet deka šunky před obědem příp. po ponimrání se v něm apod.)… v podstatě jde spíš o informaci, kterou od dětí chci dostat, než o „dovolení“ v pravém slova smyslu. Ale jednak chci mít aspoň základní přehled, čím se přes den živí - a za druhé, nehodlám každý večer zkoumat a dumat, co mi v lednici zůstalo, co z toho udělám a jak vyřeším to, že mi něco najednou chybí (třeba občerstvení pro návštěvu, kterou jsem si pozvala nebo cokoli podobného). V tomto směru opravdu nejsem resp. nechci být až takto operativní, mám i jiné zájmy než kuchyň ![]()
Ale to je jedno, každý to má samozřejmě jinak… ale jestli s vámi tvůj přítel žije ve společné domácnosti a byl z dřívějška zvyklý na jiný systém, tak se holt budete muset domluvit na nějakém rozumném kompromisu - tohle patří k běžným provozním věcem a vyhovovat to musí vám oběma… nejen tomu, kdo je oficiálním majitelem bytu ![]()
@unuděná ale vždyť tak to taky je přítel mi dává finance aby to zaplatilo jeho spotřebu víc po něm nechci. Ostatní věci platím sama a cokoliv navíc do lednice platim taky sama a je to jídlo pro všechny. Dám příklad měsíčně mi dá třeba 8000 já tím pádem za sebe a děti do společného dám 24000. A cokoliv je do domácnosti navíc kupuji sama za své peníze takže moc nechápu o co mu jde. A jsem z toho trošku zklamaná.
@unuděná píše:A víš o tom, že dítěti zakladetelky je 11?![]()
![]()
Jasně. A přestav si, že v 99% případů si ještě přidávají
Chápeš, že malé děti, pokud by měly na výběr, budou jíst v drtivé většině pár věcí pořád dokola?
@Svistice píše:
Protože do pekárny se chodí 2× týdně, takže jsou v mrazáku. A děti je dostávají teřba na svačinu, zas jako nejsme matka, co by jim ani ten rohlík nedopřála a nutila je jíst striktně svůj celozrný žitný chleba.
Ale ono je úplně jedno, jestli je to rohlík, chleba, domácí koláč, banán, opočenský jogurt…Když dítě přijde mezi obědem a večeří, že chce sváču, tak a´t si s pánembohem dá ten rohlík, klidně i s tím medem. Ale pokud má tendenci ty rohlíky do sebe tlačit jak na běžícím pásu během celého odpoledne, ale na nic jiného „hlad“ dle svých slov nemá, nebo se chce nacpat rohlíkem chvíli přednějakým hlavním jídlem, tak s tím prostě už problém mám.
Takže se vracím k úvodí odpovědi, ano děti musí minimálně oznámit že si chtějí něco vzít v lednici/špajzce.
NO, furt nechápu, proč je tam těch závadných potravin tolik, aby se tím cpalo celé odpoledne. No tak bud je sežere všechny v pondělí a další dny bude mít jen ten chleba.
@terien píše:
chudacci utyrani
@unuděná píše:
Evidentně ano, když je to jeho přání. A my jsme extremistky, protože to dětem nedovolujeme
No, koukam, co to tu je napsane za perly. Nase deti maji evidentne drsnejsi vychovu ![]()