Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@unuděná píše:
Moje děti jedí téměř vše s chutíPřesto to neznamená, že jim dovolím se před večeří zacpat rohlíkem
Kdyby na to vařené měly takovou chuť, tak se nebudou cpát rohlíkem ![]()
@terien píše:
Spíš neumíte vařit, když to nechtějí jíst.
Jsou jidla, ktera nechci jist ani ja, i kdyby to uvaril ten nejlepsi kuchar na svete ![]()
@Anonymní píše:
@unuděná ale vždyť tak to taky je přítel mi dává finance aby to zaplatilo jeho spotřebu víc po něm nechci. Ostatní věci platím sama a cokoliv navíc do lednice platim taky sama a je to jídlo pro všechny. Dám příklad měsíčně mi dá třeba 8000 já tím pádem za sebe a děti do společného dám 24000. A cokoliv je do domácnosti navíc kupuji sama za své peníze takže moc nechápu o co mu jde. A jsem z toho trošku zklamaná.
V tom případě jsi ho měla pěkně usadit, že „jeho“ potraviny mu nejedí a tímpádem mu může být fuk, kolik toho snědí ![]()
@_.Emilyyy píše:
Jsou jidla, ktera nechci jist ani ja, i kdyby to uvaril ten nejlepsi kuchar na svete
Taky mám pár věcí, které bych nepozřela
@Anonymní píše:
@unuděná no na rovinu dala jsem mu přečíst to co tu píšete vy ostatní a říkala jsem mu vidíš každý to má prostě jinak. Já chápu ty to máš nastavené takto ale já a děti ne ptáka jsem se ho tedy na důvod (opravdový důvod) a bylo mi řečeno že neví proč by měli do sebe ladovat jídlo když jsou najedene a že jídlo stojí peníze a že nechápe jak můžeme měsíčně projist (cca +-) 15000..takže jsem z toho pochopila že mu jde o prachy přitom máme vše rozdělené spravedlive bydlí u mě takže máme rozpocitane finance za nájem energie a i za to jídlo. Moje děti živím z toho co vydělávám já a z alimentů…a peníze které mi dává přítel jsou na jeho potřebu ale nikdy by mě nenapadlo vyčítat projezene peníze vždyť spolu žijeme…a teď mi je z toho teda zle
A jsme u toho. Teď vadí jídlo, pak mu budou vadit drahý boty, pak kroužky nebo jazykové kurzy, proč by měly jezdit na lyžák, když to stojí hafo peněz, nakonec ti poradí, abys je dala ideálně na řemeslo (v žádným případě gympl, pak byste je museli živit do 26let)..
No, hodně štěstí. Takovýho přítele bych si setsakra rozmyslela ![]()
@Lama Lama píše:
NO, furt nechápu, proč je tam těch závadných potravin tolik, aby se tím cpalo celé odpoledne. No tak bud je sežere všechny v pondělí a další dny bude mít jen ten chleba.
Však to nemusí být jen „závadné“ potraviny - ostatně co je závadná potravina? Všeho s mírou. I kdyby si dítě chtělo dát celozrnný chleba s cottage sýrem těsně před tím, než dávám na stůj večeři (notabene vařenou s ohledem na něj!), tak mu to nedovolím ![]()
@terien píše:
Nebavilo stát u plotny, když o to děti nestojí. Kdyby o staly, klidně si na jídlo počkají.
Nepočkají, bo oni žijí tady a teď a za deset minut budou mít na práci něco důležitejšího, než tu palačinku. Pokud ta palačinka není okamžitě k dispozici, protože se ještě peče, tak na ní přijde řada nejdřív, až si dostatečně pohrají, pokoukají na televizi, vyřádí se venku s kamarády a bude čas na večerní hygienu. ![]()
Ano, mé dítě je trošku specifické. takže tvůj názor mi žíly fakt netrhá, protože ty to doma nemáš. ![]()
@Svistice píše:
Nepočkají, bo oni žijí tady a teď a za deset minut budou mít na práci něco důležitejšího, než tu palačinku. Pokud ta palačinka není okamžitě k dispozici, protože se ještě peče, tak na ní přijde řada nejdřív, až si dostatečně pohrají, pokoukají na televizi, vyřádí se venku s kamarády a bude čas na večerní hygienu.Ano, mé dítě je trošku specifické. takže tvůj názor mi žíly fakt netrhá, protože ty to doma nemáš.
Nápodobně
@terien píše:
Kdyby na to vařené měly takovou chuť, tak se nebudou cpát rohlíkem
Ano, ale když dítěti povolím rohlík a ono pak nebude jíst večeři, kterou by jinak v pohodě a s chutí snědlo, jaký mu tím dávám příklad do života? Pěkně blbý, nemyslíš?
@unuděná píše:
Ano, ale když dítěti povolím rohlík a ono pak nebude jíst večeři, kterou by jinak v pohodě a s chutí snědlo, jaký mu tím dávám příklad do života? Pěkně blbý, nemyslíš?
Svatá prostoto
![]()
@BohunkaP píše:
A to ti nevadí, že pak večer otevřeš lednici a nevíš, co v ní máš resp. jestli v ní ještě máš to, z čeho jsi zrovna chtěla vařit?![]()
Musím přiznat, že já tomuhle přístupu vůbec nerozumím, z toho by mě švihlo… Nejde mi o peníze - když si děti řeknou, dostanou v naprosté většině případů to, co chtějí (pokud to není dvacet deka šunky před obědem příp. po ponimrání se v něm apod.)… v podstatě jde spíš o informaci, kterou od dětí chci dostat, než o „dovolení“ v pravém slova smyslu. Ale jednak chci mít aspoň základní přehled, čím se přes den živí - a za druhé, nehodlám každý večer zkoumat a dumat, co mi v lednici zůstalo, co z toho udělám a jak vyřeším to, že mi něco najednou chybí (třeba občerstvení pro návštěvu, kterou jsem si pozvala nebo cokoli podobného). V tomto směru opravdu nejsem resp. nechci být až takto operativní, mám i jiné zájmy než kuchyň
Ale to je jedno, každý to má samozřejmě jinak… ale jestli s vámi tvůj přítel žije ve společné domácnosti a byl z dřívějška zvyklý na jiný systém, tak se holt budete muset domluvit na nějakém rozumném kompromisu - tohle patří k běžným provozním věcem a vyhovovat to musí vám oběma… nejen tomu, kdo je oficiálním majitelem bytu
Prosím tě, ty jsi ještě nepochopila, že na těch dvacet deka šuky před obědem má dítě nárok, protože kdybys uměla vařit nebo vařila to, co má dítě rádo, tak by nemělo potřebu 20 minut před obědem skoumat lednici? ![]()
@Anonymní píše:
@unuděná no na rovinu dala jsem mu přečíst to co tu píšete vy ostatní a říkala jsem mu vidíš každý to má prostě jinak. Já chápu ty to máš nastavené takto ale já a děti ne ptáka jsem se ho tedy na důvod (opravdový důvod) a bylo mi řečeno že neví proč by měli do sebe ladovat jídlo když jsou najedene a že jídlo stojí peníze a že nechápe jak můžeme měsíčně projist (cca +-) 15000..takže jsem z toho pochopila že mu jde o prachy přitom máme vše rozdělené spravedlive bydlí u mě takže máme rozpocitane finance za nájem energie a i za to jídlo. Moje děti živím z toho co vydělávám já a z alimentů…a peníze které mi dává přítel jsou na jeho potřebu ale nikdy by mě nenapadlo vyčítat projezene peníze vždyť spolu žijeme…a teď mi je z toho teda zle
No tak to chápu, že je ti z toho zle. Bacha na to, taky vám za chvílí může měřit toaletní papír na útržky. No jestli máte finance rozdělené a dětem jídlo kupuješ ze svého, tak tím tuplem nechápu, co je mu do toho…taky dětem ohlídám to sladké. Většinou se teda cpou ovocem a tak, ale mlsky doma máme permanentně a můžou si vzít co je jim libo. Mají velký výdej, hodně trénují tak potřebují energii…no snad to tvůj partner pochopí
@_.Emilyyy píše:
Tohle delat je hnus. Jasne, ze kdyz mi dite neji rajcata, tak mu nebudu delat nic s rajcaty.
Kdyz jsem uvarila neco a diteti to nechutnalo, tak jsem nemela problem uvarit hned neco jineho.
Ale proste vzdy to muselo byt zdrave, vyvazene jidlo
Jo, mám to stejně. Hlavně když člověk vaří zdravé vyvážené jídlo, tak ho pak moc netrápí, když dítě sem tam něco nesní. ![]()
@BohunkaP píše:
A to ti nevadí, že pak večer otevřeš lednici a nevíš, co v ní máš resp. jestli v ní ještě máš to, z čeho jsi zrovna chtěla vařit?![]()
Musím přiznat, že já tomuhle přístupu vůbec nerozumím, z toho by mě švihlo… Nejde mi o peníze - když si děti řeknou, dostanou v naprosté většině případů to, co chtějí (pokud to není dvacet deka šunky před obědem příp. po ponimrání se v něm apod.)… v podstatě jde spíš o informaci, kterou od dětí chci dostat, než o „dovolení“ v pravém slova smyslu. Ale jednak chci mít aspoň základní přehled, čím se přes den živí - a za druhé, nehodlám každý večer zkoumat a dumat, co mi v lednici zůstalo, co z toho udělám a jak vyřeším to, že mi něco najednou chybí (třeba občerstvení pro návštěvu, kterou jsem si pozvala nebo cokoli podobného). V tomto směru opravdu nejsem resp. nechci být až takto operativní, mám i jiné zájmy než kuchyň
Přehled mám tím, že vím, co do té lednice nakupuji. AObčerstvení pro návětěvu bych avizovala a bylo by to pod položkou „NEŽRAT“.
Těch položek, co mi děti vyžerou a zároven z nich plánuji vařit a nejsou substituavatelné, mi přijde, že zas tolik není.
Asi záleží, co kdo vaří.
@Svistice píše:
Prosím tě, ty jsi ještě nepochopila, že na těch dvacet deka šuky před obědem má dítě nárok, protože kdybys uměla vařit nebo vařila to, co má dítě rádo, tak by nemělo potřebu 20 minut před obědem skoumat lednici?