Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Lucy75 píše:
proto, co píšu výše
laskavě si to přečti ještě jednou..
je to PASIVNÍ týrání dítěte..
neděláš jí aktivně násilí
pouze pasivně přihlížíš tomu, že se ti dítě zabíjí a ničí v přímém přenosu, vypadá jak prase a ty to řešíš až má 103 kg, což běžně váží moji 190cm kolegové v zásahovce apod.. na jejich výšku a svaly to vypadá dobře..
na 12 let a výšku tvé dcery by měla vážit max. těch 70kg..
takže se seber a okamžitě s tím začni ráno dělat to, že půjdete k dětskému, objednáte se OBĚ na obezitologii, vyhážete doma nezdravé jídlo a začneš plánovat zdravý jídelníček,
stáhni si laskavě do mobilu prográmek Kalorické tabulky, je naprosto skvělý
a nauč se s tím pracovat, dále si vypočtěte obě bazál zde
https://www.michaljoseftoth.cz/kalkulacka
a začni se konečně chovat jako milující a zodpovědná matka,
pokud je pravda, cos napsala, tak musíš mít IQ houpacího koně..
znáš ty tři opičky - nevidím, neslyším, nemluvím.. tak tak se chováš.. a neřešený problém se stává větším a větším problémem.. chceš jí začít píchat inzulin nebo ji vidět se srdečním selháním!? jsi na nejlepší cestě..
fakt Hnus.
Taky si myslim ze troli..kluk byl ve sve dobe tak baculatejsi a doktor ho poslal do podebrad na odtucnovani a metrak nemel ani omylem..zhubnul tam jak lunt, sice blbe protoze nejedl to co mu nechutnalo, coz bylo skoro vse tam, ale ani po navratu domu uz skoro nepribral. Nedovedu si predstavit pediatru co neresi metrak dite…
@Lucy75 ano uznávám, že mám nějaké kilo navíc, ale netýrám ji, já ji několikrát říkám zajdeme k nějakému odborníkovi pomůže ti a bude všechno v pohodě budeš jist zdravě atd… Ale ona mi řekne že k nikomu chodit nebude.
@lilith1 naposledy co ji pan doktor vážil měla 83kg a řekl že má vyšší váhu.
@Aneta322009 píše:
@Lucy75 ano uznávám, že mám nějaké kilo navíc, ale netýrám ji, já ji několikrát říkám zajdeme k nějakému odborníkovi pomůže ti a bude všechno v pohodě budeš jist zdravě atd… Ale ona mi řekne že k nikomu chodit nebude.
Tohle zrovna je sice uvěřitelné, že „ona nikam nechce“, ale od toho jsi matka a její zákonný zástupce, abys věci jejího zdraví a života (o což zde v přímém přenosu jde) řešila.. takže se jí ptát holt nebudeš, napíšeš omluvenku do školy a jdete OBĚ na obezitologii, dobře víš, že to potřebuješ taky (vím, jak jsem při průměrné výšce české ženy vypadala při 91kg a nic pěkného to opravdu nebylo)..
prostě se do toho obě obujete a začni Hned zítra. A vyházet chipsy a sladkosti můžeš rovnou - dej to sousedům nebo na chodbu s lístkem free - nebo tak něco… prostě pryč s tím (a propos - jaké svačiny jí děláš do školy? víš, jak mají vypadat?? u ní jde hlavně o bílkoviny a co nejméně cukru)
@berusa.m píše:
Tak asi se jí to nebude líbit ale musíš být tvrdá. Ty jsi rodič a máš za ni a její zdraví zodpovědnost a ona tě prostě musí poslouchat. Odstřihnout ji od zdroje peněz, striktně omezit pečivo a klasika - sladké nápoje, sladkosti, brambůrky prostě NE. Každý den ji vytáhni na dlouhou svižnou procházku. 20 kg za 2 roky je šílené. Skončí to morbidní obezitou.
To už u dítěte je morbidní obezita.
@Lucy75 k svačině do školy má napr. Rohlík se šumkou sýrem a rajče, nebo toast se sumkou a sýrem a mandarinka např.
@Aneta322009 píše:
Hele, já i Lucy máme zkušenost s dětmi v pubertě a chápeme, že to není jako hop na kozu. Ale! jsou věci, o kterých se prostě nedebatuje. Nebo s ní nebudeš chodit k zubaři, protože je jí to nepříjemné? Přestane chodit do školy?
A kromě toho je třeba překopat stravování rodiny, protože mít nadváhu cca poloviny své hmotnosti ve dvanácti, to už není řachanda. Teď je jí to možná ještě jedno, ale co dál? Kašleme na estetiku, holce jde o zdraví.
@Aneta322009 ok, běžná česká svačina, naučte se jíst mozarellu a kvalitní bílé jogurty a zakysané výrobky (skyry třeba mají super podíl bílkoviny, čekávám si na ně v akci.. i řecké jogurty, tvarůžky.. - ale ty jsou zrovna jen na doma…)… ve škole jsou obědy dle norem, takže vina je na tobě, má peníze a chodí kolem pekárny a potravin, že? kupuje si brambůrky a fast-foody, jinak by se takto nevyžrala. Z rohlíku se šunkou, rajčat a mandarinky rozhodně ne.
Takže buď lžeš sama sobě, nebo nám.
A zeleniny jim přidej. Děti u nás ve třídě si nosí běžně i nakrájenou mrkev, okurky, cherry-rajčátka, a samo že nejčastěji jablko, hrozny, pomeranč, banán…(ten zrovna je dost sachrový, ale dopo. nevadí).. dělejte si častěji vajíčka na všechny způsoby (co nejméně tuku samozřejmě, teflonku snad máš)
@Aneta322009 píše:
@Lucy75 k svačině do školy má napr. Rohlík se šumkou sýrem a rajče, nebo toast se sumkou a sýrem a mandarinka např.
Nedávat sladké, dávat minimum pečiva, libové maso, zeleninu (ovoce jen málo), nesmetanové mléčné výrobky. Vždyť je morbidně obézní, normálně ji zabíjíte. Babičkám to zakázat. A domluvit léčebnu, „i kdyby jsi ji tam měla dotáhnout za nohu“.
@ontarova.stara souhlasím jde o zdraví 😔i já bych potřebovala shodit
@Aneta322009 píše:
jako první krok zkus nahradit běžný rohlík zdravější celozrnnou variantou, tavený sýr třeba lučinou nebo žervé, chce to hodně bílkovin, tak tvarohové pomazánky, co nejvíc zeleniny. Tousty taky celozrnné, sýry nízkotučné, minimalizovat tuky a sladkosti..na Fb je skupina Hubneme s kalorickými tabulkami. Mrkni tam, je tam dost inspirace pro vaření, nahrazování mlsů zdravějšími variantami…atd…Ale opravdu to bude chtít odborníka. Holka nikam nechce, protože se stydí, ne proto, že jí to je jedno. Za tvými příspěvky cítím, že i ty bys potřebovala s někým pořešit, kam to až došlo. Co mám zkušenost v okolí, za tloušťkou se často skrývá křehká duše, co si kolem staví obranný val (z tuku).
@Lucy75 ano kupuje někdy najdu si zbytek v kapse od bundy a uznávám že i já si někdy něčo dám
Co na to říká doktor?
A proč to řešít na internetu a ne na dětské obezitologii?
Tvoje dcera už je vážně nemocná a závažné zdravotní komplikace ji téměř jistě velmi brzo čekají.
A klíčovou příčinou té nemoci - obezity - je životní styl vaší rodiny, styl který ona pod kontrolou nemá, ale ty ano.
@Aneta322009 A má dcera vůbec nějaký pohyb? Kromě tělocviku ve škole?
@annasmyc v první radě zajdeme k tomu odborníkovi, aby pomohl i ji i mne protože vím že bych měla dat i mne dokupy