Dětské kolo-poraďte

Napsat příspěvek
Velikost písma:
2901
4.9.09 09:39

Eliška měla to kolo s kolečky celou dobu (od dvou let … do těch cca 4,5 … prostě nebyli lidi, kdo by je oddělal a učil ji jezdit. Ve školce se sama naučila na koloběžce, pak jsem jí tu velkou koloběžku koupila … na ní se naučila jezdit hned - a na balanc je to taky dobrá pomůcka. Na tom velkém kole (bez koleček:)) jela hned od první chvíle úplně sama, bez držení. Jen při nastupování jsme jí zezačátku museli pomáhat, fakt na ní to kolo bylo velké.

Takže já bych nedávala žádné zaručené rady, na čem a kdy se má dítě učit jezdit - prostě je to kus od kusu:)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2318
4.9.09 09:40

Luci: s postranníma kolečkama se naučíš pouze šlapat, rovnováhu ne. To se pak musíš naučit zvlášť. Dřív se to dělalo tak, že rodič držel dítě za sedlo a v předklonu za ním běhal a držel ho, pak zkoušel pouštět. Z pohledu rodiče pakárna.

Ano, dají se kolečka z kola oddělat, ale musí se sundat i řetěz, ochrana řetězu… no prostě nevím, jestli by se manželovi podařilo dát to zpátky pro mladšího syna.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6337
4.9.09 09:43

…, tak my to uděláme asi tak, že koupíme kolečko s postraníma kolečkama, naučí se šlapat a pak odděláme šlapátka + ten střed a zkusí chytat balanc…, není to nic těžkého prý to oddělat a nandat vše zpátky a poslouží to stejně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
teresa20
4.9.09 09:49

Ještě další věc je, že kvalitní odrážedlo - kolo je vyrobené z velmi lehkého materiálu, dítě ho bez problému utlačí i do kopce. Klasické kolo je většinou mnohem těžší

• Citovat
  • Upravit
7553
4.9.09 09:49

Ahoj,

tak u nás to proběhlo následovně. Pod stromek ve 2,5 letech kolo 12", je dost těžké, není to furtošlap, ale taky nemá volnoběh (při šlápnutí dozadu brzdí). První léto jezdil s kolečkama a toto jaro jsme kolečka prostě sundali a tak 4 odpoledne jsme za ním běhali a přidržovali (uffff:-))), pak se krásně naučil držet rovnováhu a za další 2 odpoledne se naučil zastavovat a rozjíždět. Nějak pocitově jsem chtěla, aby se naučil bez koleček jezdit právě na tomhle nejmenším kole, aby si ho sám nastavil, došáhl na zem, popojel, prostě byl samostatný v obsluze kola. U té 14" jsem měla pocit, že je moc velké… Že by tak akorát na něj spadlo:-)
No a chystáme pod strom letos - ve 4,5 letech kolo větší, zatím nemáme vybráno, ale zase chci aby si ho obsloužil sám.

Kolo odrážedlo je super, tu rovnováhu se na tom pěkně naučí držet a přechod na kolo bez koleček je pak jednodušší, znám pár klučíků. Ale my jsme zvolili tuhle cestu a podařilo se báječně taky:-)

Jsem tedy pro 12" a na 12" se naučit i bez koleček. Pokud tedy není nějak velký. Aby nedrnkal kolenama o řídítka:-) Vzpomínám jak my jako děti měly právě tyhle minikola až do té doby než jsme začaly drnkat, pak bylo větší:-)))

Hlavně, ať malého kolo baví

P.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6337
4.9.09 10:02

Pisklatko, děkuji :wink:
A jaké to kolečko nejmenší jste měli? Nějaká osvědčená značka?
A tak nějak, jak jsi to popsala ty, si to představoval manžel.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8523
4.9.09 10:22

Ahoj,
taky my předloni kupovali holce ke 2. narozeninám tohle kolo:
http://www.baby-cafe.cz/…mal_kolo.jpg /> Je to 12ka. Holka se na něm naučila v pohodě za pár týdnů. Nejdřív jezdila doma (dostala ho v říjnu) a od jara venku. Jezdila na něm dva roky, teď jí budou 4 a kolo už jí je malý, zrovna sháníme k narozkám 16.
Jinak kolo super, je teda těžší, ale mně to dost vyhovovalo, protože třeba sousedky holky měla kolo lehký a fakt se v zatáčkách překlápěla.
Kolečka jsme sundali asi před měsícem, rovnováhu se naučila držet hned, rozjíždění a brždění jí trvalo pár dní. Teď už jezdí jak drak. :D

LUCI - možná bych zvážila už tu 14, i když mu teda bude ještě velký. Teď na kole bude stejně jezdit jenom doma a moc ho nevyužije. Jak jsem psala, naše holka dostala 12ku na podzim, ale kámošky stejně starej kluk dostal na jaře 14ku a jezdil normálně. Takže mi musíme na příští rok koupit nový kolo, on na tom svým ještě rok odjezdí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6337
4.9.09 10:34

PetiJ, děkuji, já si právě taky myslela, že pořídíme rovnou tu vel.14, protože když na jaře vyjedeme ven, tak bude Ondráškovi 2a1/2 a teď už má přes 90cm a vím, že sousedovic klučík jezdil letos od jara taky na kolečku a byla to ta min.14, on je dost vysokej, teď má tři roky a měří 103cm.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7553
4.9.09 10:42

Luci - není zač:-) My tenkrát kupovali jedno z posledních kusů 12" od Olpranu. Nevím jak jsou na tom s 12" teď. Kolo to je bitelné, spolehlivé, neprotáčí se a jen se uštíplo kus plastový šlapky (nevím proč šlapky dělají plastové…) Až budu shánět to větší, tak bych taky ráda ten Olpran.
Jinak co se týče toho „běhání“ za prckem na kole, když jsme sundali kolečka, tak to tak hrozný zase nebylo:-) Střídali jsme se s chlapem a pěkně jsme se proběhli a nasmáli jsme se:-)
 P.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
853
4.9.09 10:43

Napíšu pár mých zkušeností třebas pomůžou v rozhodování.

My začínali na enduru jako roční, pak ke 2.narozeninám dostal kolo ve vel. 12 s přední brzdou..ve 2a půl letech dostal dřevěné koloodrážedlo/super věc pomohla nám k nacvičení rovonováhy a jezdil si s ním po bytě/ a nyní máme kolo ve vel. 16, ale ještě nám je o kousek větší máme ho tedy spíše na trailgator tyč pro letošek a příští rok už snad na něm budeme jezditi lépe než ted, když ho odpojíme.
Ke kolu vel. 12 nevim, zda je furtošlap dobrý.My měli kolo s přední brzdou a kámoška se zadní i přední a nakonec to dopadlo tak, že náš brzditi moc neumí a kámoš ano zadní brzdou a začíná používat přední.Kluci sou o půl roku takže já bych volila spíše kolo se zadní brzdou-dvou až tříleté dítě nepochopí nač a proč brzditi na řídítkách.Nejsme jediní i 2mé kámošky s tím mají problém, že neměli přední i zadní brzdu.Naše dítě má uplně panický strach z kopců a brzdit prostě nezvládá…snad se to příští rok změní.

Jinak kamarád měl první kolo vel. 12 Leaderfox sice patří mezi ty těžší, ale jinak co se týče vlastností je super.My měli kolo no name značky a lituju toho, že sme neměli obě brzdy jako LFox to je mé poučení pro druhé dítě.
Ted máme vel. 16 LeaderFox také je těžší, ale jinak plně vyhovující má obě brzdy až na to, že je neumíme moc používati.

Jinak existuje plno značek kol a každá značka má něco je to jako u kočárků…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7553
4.9.09 10:44

Jo a na jaře jsme dali výš sedátko a řídítka a hned bylo kolo o kousek větší:-) Matěj tedy není moc vysoký, takže se to ještě i teď dá:-)
 P.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8523
4.9.09 11:13

Určitě kolo se zadní brzdou. Na tom naše kole je i přední, ale 2letý dítě nemá šanci na ní došáhnout, takže holka s ní v životě nebrzdila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5766
4.9.09 12:07

Ahojky,

zajímavé téma, pro mě také pomalu aktuální.

Chci se jen zeptat Katky-m, zda myslí odrážedlo Davídek tady tohle http://www.dveplusdve.cz/…-1-800px.jpg ?
 Díky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30309
4.9.09 12:55

Ahoj,

posílám odkaz na kolo,koupené čerstvě 4 leté dceři,má 16'' ,zatím s kolečky…

http://kupsikola.cz/…a.jpg/p1543/
http://kupsikola.cz/…/beruska-16/

Jsme moc spokojení,tak i Ty dobře vyber :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2184
4.9.09 13:18

Ahoj LUCI :wink:

já jsem také zvažovala, zda kolo s kolečky, nebo bez a k Vánocům budeme pořizovat jen odrážedlo. Jde mi právě o to, aby se naučil držet rovnováhu :wink: Máme vybrané toto: http://ml-stores.cz/…-211208.html

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody

Ikona - Petr Novák

Mgr. Petr Novák