Dětské kontakní čočky a brýle

cathka
29.8.11 13:19

dětské kontakní čočky a brýle

Hezký den všem maminkám a tatínkům, zajímají mne vaše zkušenosti především s dětskými čočkami.
Mému synovi 6 let, byla zjištěna krátkozrakost a lékařka mu automaticky předepsala brýle. Dle mého názoru jsou ovšem pro něj brýle dosti nepraktická záležitost, věnuje se fotbalu a basketbalu a navíc je velice zapomětlivý. Jistě by je někde nechal. Dočetla jsem se že u dětí tohoto věku se čočky běžně pužívají, ja ve svém okolí nikoho s touto zkušeností nemám. Děkuji za reakce.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2724
29.8.11 14:31

Mladší dcera nosí brýle od 3 let. Ptala jsem se očařky jestli existují kontaktní čočky pro děti a jestli je svým pacientům předepisuje. Řekla mi, že do cca 10 let ne, protože:

• malé děti si na ně těžko zvykají a většina je usilovným mnutím z oka vytáhne
  • neumějí si je samy nasadit a vyndat (dělají to rodiče), což je problém ve školce (při spaní) a při plavání (dnes běžné kurzy ve školce i škole) - na spolupráci učitelů nelze v této činnosti sázet.

Nám navíc nedoporučila čočky kvůli astigmatismu.
Když bude dcera ve škole chtít můžeme to zkusit např. kdyby chtěla dělat nějaký kolektivní sport, zatím plavem a při 2 dpt nemá smysl ani uvažovat o dioptrických plaveckých brýlích. Brýle máme dvoje a i když je docela poděs tak brýle drží (kovové s „výklopnými“ pantíky), zvykla si a dnes už je vyžaduje sama (a nezapomíná je, prostě s nima vidí lépe). Poptávala jsme se rodičů obrýlených starších kamarádů, kdo má drobnou vadu cvičí obvykle bez brýlí, ti s více dioptriema je nosí i na tělocvik.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
janule89
3.10.11 19:01

Můžu ti to napsat z opačné zkušenosti. Nosila jsem brýle už od školky. Ve školce mi nijak nevadily, zato ve škole už ano a moc. Samozřejmě tehdy čočky nebyly, (teda byly, ale ne pro mou vadu), takže jsem tu volbu neměla. Pamatuju se ale naprosto přesně, že už od první třídy bych byla ochotná udělat pro to všechno, kdybych je mohla nosit. Na tělocvik je to na nic v brýlích, a nevidět ještě horší. Takže u toho sportu si myslím, že bych vůbec neváhala a začala ho pomalu zvykat na čočky. Musí ti samozřejmě spolupracovat a chápat, co po něm chceš a asi to musí taky chtít, jinak spolupracovat nebude.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody

Ikona - Petr Novák

Mgr. Petr Novák