Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše:
U nás něco podobného, 2 a půl letá a babička
dole v 2 generačním domě, vyeskalováno narozením mladšího sourozence.
Jasně že tam chodí ráda… bába ji nechá jezdit s motorkou po obýváku, kramovat šuplata v kuchyni, sypat do nich strouhanku(!!!). Když příjde nahoru tak chce babičky vodu( sladkou) babičky piškoty…Domluv bylo už nesčetně. Babička ale vždy udělá srdceryvnou scénu že je malá jediný její potěšení a už si pomalu volá rychlou… už šetříme na vlastní barák
Neboj, však bába tady nebude věčně ![]()
@Anna766 píše:
Neboj, však bába tady nebude věčně
Miluju Tvůj neselhávající optimismus.
![]()
@sirikit píše:
Miluju Tvůj neselhávající optimismus.![]()
To jsem celá JÁ ![]()
1. Buďto se odstěhovat, 2. Nebo si na to zvyknout - respektive nebránit synovi. Případně si stanovit někdy „vlastní“ program se synem, i kdyby brečel, tak ho dodržet - například ho vzít s kamarádkou a jejími dětmi do ZOO, na nějaký výlet nebo delší procházku, na hřiště, apod., když budete jen doma s babičkou, tak k ní bude odbíhat. 3. Užít si to a čas, který je u babičky věnovat jednak domácím činnostem, které můžete dělat v klidu nebo si jít sama zaplavat, zacvičit si doma, jít si zaběhat, apod. - pak vám nebude vadit, že babička hlídá.
Já to totiž měla podobně.
Naši bydlí na druhý půlce baráku, kluk mi k nim zdrhával po terase v bačkorkách, nebo klidně naboso jen v punčocháčích.
![]()
Celkem se mu nebylo co divit, nudná matka taky chtěla uvařit, uklidit a od jeho cca roka a půl jsem podnikala z domova, zatímco táta byl v invalidním důchodu a máma zanícená učitelka v MŠ, která dodneška neváhá pravnučce nakreslit zvířátka, spolu je vybarví a pak hrají „boudo budko“. Spoustu takových blbin. Děda oběma děckám trpělivě hodiny četl, vymýšlel jim vlastní pohádky a večer, když jsem kluka chtěla dostat domů, jsem v pokročilém stupni rizikového těhotenství váhala, jestli tříletého haranta v období vzdoru kutálet, nebo kopat před sebou.
![]()
Dědu s babičkou obě děcka milují dodneška, ale klid, období „babička je Bůh“ je nějak samočinně přešlo samo.
![]()
@jizvíková píše:
Dnešní děti jsou jiné, a dost.
Moji kluci chtěli k babičce, tak jeli, pak jsem zjistila, že místo na zahradě jsou u bedny a čumí úplně na všechno včetně teleshopingu.
No, teď už tam moc nechtějí a když tak jedu taky a vědí, že je od televize vyženu.
Děti jsou pořád stejné. Jen matky mají potřebu vše řešit na netu, hrát si na dokonalé apod.
@jizvíková píše:
Dnešní děti jsou jiné, a dost.
Moji kluci chtěli k babičce, tak jeli, pak jsem zjistila, že místo na zahradě jsou u bedny a čumí úplně na všechno včetně teleshopingu.
No, teď už tam moc nechtějí a když tak jedu taky a vědí, že je od televize vyženu.
Toto je smutná realita spousty lidí v mém okolí.
@Anonymní píše:
Poprosím anonym, pro mě citlivé téma
Už jsem tak nějak bezradná a tak poprosím o názor vás ostatní zkušenější.
Bydlíme s manželem a dvouletým synem v domku který je dvougenerační. V druhé části bydlí tchýně, máme každý vlastní vchod a společnou zahradu.
Poslední dobou syn chce být neustále u babičky. Ráno jen co vstane, už je u dveří obouvá si boty a hystericky brečí, že chce k babičce. Když mu chci dát jíst chce od babičky, uspávat u babičky. Prostě jak jsme doma neustále slyším babí babí a se mnou nechce vůbec být.
Když jsme někde mimo, kde není v dosahu babička tak je v pohodě a skoro si na ni nevzpomene.
Doma se mu věnuju, pomáhá mi se vším co dělám, hrajeme si, malujeme, blbneme ale asi je to málo a prostě nevím proč, u babičky je radši. Když jdeme ven na zahrádku na, tak během chvíle je u jejich dveří a brečí, že chce k ní. Mě už to mrzí a nevím jak to řešit. Nechci vnuka babičce upírat, ale nemůže tam prostě trávit celý den, když není potřeba hlídání. Jsem sobec když mě tohle trápí? Nebo to mám nechat být? Přijde mi, že roli mámy má u nás babička. S tou chce dělat všechno a se mnou nic.Když tohle řeknu manželovi tak mi řekne, že mě chápe ale co má dělat, že babičku vystěhovat nemůže. Což vím, je to nesmysl
Co byste holky řádily. Nebo má některá zkušenost.
Nechci to cist celou disk., jen prihodim mou zkusenost. Dcera byla taky takova kolem 2-3.roku. Neni se co divit, babicka ji hlidala, abych mohla do prace. A ted ji je 5 let a babicka ji hlada pres prazdniny a je to totalni opak. Nechce s ni byt, buli mi tu pred spanim, ze tam nechce, ze chce byt se mnou. Vubec nechapu, co se stalo. Babicka ji miluje, krasne se k ni chova, je na ni zvykla a preci jen uz s ni nechce byt. Deti maji proste sva obdobi a je mnohem lepsi videt dite stastne nez ten opak. Pokud u ni chce syn byt, tak bych tomu nebranila, preci jenom bydlite vedle sebe. Ono ho to opravdu casem prejde. Ja se uz tesim, az zacne skolka a bude mezi detmi. ![]()
U nás bylo kolem dvou let to samé… ráno tam zdrhala v pyžamu, řvala když nemohla. Snídat chtěla tam. Obědvat u babičky, spinkat u babičky. Ted jsou ji tři a zase naopak já příjdu domu z práce a nehne se ode mě. Taky mi to bývalo líto, trvalo to pár měsícu. Ale už bych to zpětně neřešíla. Bylo to období.
Co bych za to dala mit vedle takovou babicku. Jsem na vse sama a kdyz k babicce jedeme muj dvouletak se me drzi jak kliste a babicka na nej nesmi sahnout ![]()
@Jana206 píše:
A to by sis nechala nicit vztah se svým ditetem, nemožnost být s ním sama, mít treba vlastní program mimo? To bys decko hned ráno dala k babičce?Já ve dvougeneracnim neziju, ale lidi, kteří tak žijí, moji známí, to tak mají domluvené. Odpoledni kafe, spolecne odpoledne na zahrade, kdyz není nic jiného v plánu. Pokud dítě chce jít k babicce jindy, tak ona musí být taky zajedno a posílat dítě k rodičům, že má práci. Ne být v sedmem nebi, že se má o koho starat a dávat to najevo.
Když tam bude dítě častěji, i babička mu zevšední. ![]()
Jinak nevím moc, co ti na to říct. Já jsem nikdy nebyla taková ta matka, co bere dítě jako svého mazlíčka a když nevychová závislého mamana, má pocit, že selhala.
![]()
Moje dcera je nejmladší v rodině plné nejen babiček (a dědečků), ale i tetiček. A když byl/je někdo „v sedmém nebi“, že je s mým dítětem, jsem spíš šťastná. Beru to tak, že čím víc lidí ho miluje, tím líp pro něj. ![]()
Já jsem jako dítě tíhla k tetě, ke mně zase hlavně v pubertě tíhla neteř. To je normální. Ale máma je máma ![]()
@Bábrdl u nás nezevsednela. Kdybych neomezovala a nenastavila pravidla, byli by u ní nejlépe pořád. Prostě babička nemá problém je nechat vytahat všechny deky a polštáře a udělat s nimi bunkr. Doma můžou taky, ale doma to po sobě uklidí sami. U babičky nemusí.
Je to xy drobností, proč je u babičky lépe. Babička je nechá usínat a jíst u televize. Babička je nechá jíst v posteli…
Mladší syn nespí ve školce, proto mám částečně home office, takže odpoledne chvíli potřebuju pracovat. Pokud dovolím dětem babičku, mám problém je dostat zpátky.
Co máme pravidla, je to lepší pro všechny strany.
Babičce už bude 70 a je unavená. Sama uznala, že potřebuje oddych, ale dětem to neřekne, protože je ráda, že je tam má.
To není o tom zakázat babičku, ale celkové rovnováze.
@Anonymní píše:
@Bábrdl u nás nezevsednela. Kdybych neomezovala a nenastavila pravidla, byli by u ní nejlépe pořád. Prostě babička nemá problém je nechat vytahat všechny deky a polštáře a udělat s nimi bunkr. Doma můžou taky, ale doma to po sobě uklidí sami. U babičky nemusí.
Je to xy drobností, proč je u babičky lépe. Babička je nechá usínat a jíst u televize. Babička je nechá jíst v posteli…
Mladší syn nespí ve školce, proto mám částečně home office, takže odpoledne chvíli potřebuju pracovat. Pokud dovolím dětem babičku, mám problém je dostat zpátky.
Babičce už bude 70 a je unavená. Sama uznala, že potřebuje oddych, ale dětem to neřekne, protože je ráda, že je tam má.
Já jsem v tomhle prostě jiná. Nikdy mi nevadilo dopřát dítěti zábavu u někoho, komu nevadí, že mu vykrámuje celý byt ![]()
@Anonymní píše:
Plně souhlasím. A závislé mamanky nemám. Děti normálně tráví cas s babickami, tetami, ale mám ráda, když s nimi můžu mít nikým nerušený cas a prostor. Už jsem psala v uvodu, že společné bydlení by nebylo nic pro mě.