Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Myslím, že byste měli všichni ubrat, začíná to spadat do osobní roviny a já mám zase pocit, že téma je trollovina, už když jsem četl ten nadpis, bylo mi jasný, že to bude flame-war, ostatně jako většina témat o výchově a přístupu k dětem. Rady tazatelka dostala a debatu, jak kdo má vychovávat děti, už je mimo obsah tohohle tématu.
A to, že jsem 2,5 hodiny jedl květák na mozeček, opravdu neznamená, že obhajuju, že se děti mají nutit do jídla, jak mi tady kdosi podsouvá. Každý ať si vychovává děti dle svého, někdo je liberál, někdo despota. Ale ani jedný straně by se nelíbilo, kdyby jí někdo kecal do toho, jak má vychovávat své děti, ne? Všichni vychovávají podle svého nejlepšího vědomí a svědomí a to mi nějak stačí.
Je zvláštní, že už jsem si tohle téma odebral ze Sledovaných a pořád mi chodí upozornění na nové příspěvky.
@IcePlanet7 píše: Více
Proč píšeš do diskusi nevím, ale asi nebude žádná velká škoda, když do nich psát nebudeš.
Já vcelku chápu, že každý vychovává svoje děti po svém, ale absolutně nechápu, proč nějaká žena nechá svoje děti vychovávat mužem, který pod výchovou vidí manipulaci, tresty, nátlak a facky…
@My Melody píše: Více
Takze ty mas cas najst si profesionala na vyzivu ktory dietatu ten jedalnicek zostavi? U dospeleho je to reletivne jedno, ale u deti vo vyvoji velmi zalezi a kazda chyba ktoru urobis sa s nim potiahne desiatky rokov. Ja taky jedalnicek neviem zostavit a nepoznam nikoho kto vie. Co poznam ludi s ktorymi som pracoval tak vsecia odmietali vegetarianov/veganov/vajickarov/paleo… Ked aj prisli s pseudo-jedalnickom tak im to nepreslo, pretoze zakladny jednoduchy vypocet odhalil ze to je blbe… (Toto mi jedine moralne vadilo, pretoze dokazat ze nieco je blbe je extremne jednoduche voci tomu urobit to spravne a podla mna ked niekto nedokaze zostavit spravny jedalnicek nemal by ‚rozburavat‘ existujuci, ale tak snazili sme sa aby deti boli podla moznosti zdrave)…no nic to som sa nechal uniest, zase k veci.
„i dite nas muze inspirovat nahlednout do noveho smeru v gastronomii“ - v akademickej rovine ano ale su tu 2 podstatne problemy, evidentne Anonymni ani nikto iny z diskutujucich NECHCE nahlednout a vyriesi sa to tak ze si da knedlo-vepro-zelo bez vepro, salat nicose kam miesto tuniaka da o vajicko naviac atd… Druhy problem je v tom ze zase je tu ten princip ze „Dieta si vymysli a rodic sa stara“ preco by dieta nemohlo nahlednut do toho smeru, preco dieta nesmie niest nasledky svojich rozhodnuti? Mne deti vela krat rozsirili obzory a prekonal som som seba vdaka nim, to vsetko uznavam, ale nenecham si skakat po hlave.
„ze mu nechybi empatie“ sorry ale moja a tvoja predstava o empatii sa dramaticky rozchadzaju.
„ale aby se nemnozili do hnusnych podminek industrialnich chovu, kde trpi od narozeni az po jatka.“ - Ale vdaka komu sa tam mnozia? Ludom ako ty/ja? To asi tazko! Ja ked idem okolo tak viem kde jeden pan chova husy tak rano sa stavim, vidim chov, ukazem na konkretnu hus a vecer ked sa vraciam uz ju mam nachystanu. Ano na jednu stranu je krute ze zomrie ta na ktoru ukazem, na druhu ich ten pan chova s laskou, maju sa tam ako prasce v zite a na tretiu stoji ta hus 3× tolko ako v hypermarkete. Posledne sme takto este s dalsou rodinou zlikvidovali aj jednu kravu, prasa relativne bezne… Ryby kupujem od starceka ktory ich rano chyti, potom 3 dni udi a nasledne mi ich preda za ‚premrstenu‘ cenu (v porovnani zo supermarketom). Na jednu sliepku pripada asi 300m2 luky, maju niekolko napajadiel/krmitok/domcekov po celom areali… Ale JA a asi ani ty niesme zakaznici ktory rano cakaju na otvaracku pretoze hypermarket ma kuracie polky zlacnene o 30%. Takze keby sa zo mna stal vegetarian z coho bude zit ten pan ktory chova tie husy (a fakt sa u neho maju dobre)? Co ten starcek ktory ma uz cez 80 a kazde rano o 4 vyraza na ryby? Naopak prijmy slepicarne kde na 100m2 mas 1000 sliepok sa vdaka mojmu vegetarianstvu nezmenia ani o cent!!!
Jedna sa o zakon trhu: kym su ludia ktorym je jedno ako sa zo zvieratami zaobchadza a zalezi im iba na zlave tak budu ludia ktory budu taketo maso poskytovat. Je na kazdom z nas ci a ake maso si kupi.
Ale zaroven je na kazdom z nas aby sa k nemu choval co najzodpovednejsie, nevyhadzoval ho, spracoval vsetko atd… ako si videla vyssie to tu vacsina ludi aj tak odmieta. Je jedno ako zviera zilo, ale dat si z neho iba steak a nad vsetkym ostatnym krutit nosom a nechat to supom je pohrdanie zivotom a zabijanie z roztopase - a za to by sa malo vesat!
@Ploskutáček píše: Více
Ty jsi teď admin nebo moderator diskuse? Pokud někdo píše na verejne diskusni forum, musí počítat i s tím, že mu do toho ostatní začnou kecat.
@IcePlanet7 píše: Více
Nedělej z toho jídelníčku raketovou vědu. Znova píšu - mam batole, kterému je dva a půl a ještě nikdy nepozrelo ani kus masa. Jinak ji všechno. Vzhledem k tomu, že my i sourozenec maso jíme, to nebude blbou výchovou. A toto dítě, má zkontrolovano všechno, co jde, a má všechno úplně v pořádku.
@IcePlanet7 tvoje děti mají sestavený jídelníček výživovými poradcem s odpovídajícím vzděláním?
Fakt se vzpamatuj.
Ten příklad bylo jídlo, které uvaříš stejně pro celou rodinu, jen jednomu tam místo tuňáka dáš vajíčko, zrovna pro tebe, co nebude decku skákat kolem zadku… ![]()
Mé dítě od malá nejí ŽÁDNÉ mléko a mléčné výrobky. Světě duv se, je v pořádku… stejně jako já bez mléka 25 let, a na bezlepkové dietě. Manžel si zase drží diabetickou a bezlepkovou dietu…
Dle tvých demagogicky z keců, každý, kdo má nějaké stravovací omezení umře.
Se podívej na děti s HIT, nizko bilkovinovou dietou.
Tady ta módní vlna bílkoviny, bude za pár let pryč a zase se bude hledat nový módní trend ve výživě…
@Anonymní píše: Více
Přesně, nekde jsem četla výzkum, že děti cca do tří let si intuitivně vybírají potraviny, které jejich tělo potřebuje.
To tu zas bude lavina názoru
moje dítě vyrostlo na naše a zelenině. Příloha byla něco navíc. Pečivo je nepřítel dodnes ![]()
Prosím vás, můžete mi někdo objasnit, jak poměrně velká část světové populace může vůbec přežít bez těch 100g vepřového (nejspíš denně)? ![]()
@Jeremi píše: Více
Težko. Skomírají, jsou na dialýze, intelekt taky nic moc,… V podstatě nežijí. Úplně jsem si vzpomněla na jeden z hitů mého mládí.
https://youtu.be/mCgLfavfsqI?…
@Jeremi píše: Více
V podmínkách českých školních jídelen po tepelné úpravě cca 50 g ![]()
@Havlova píše: Více
No jistě, je na to diagnóza, vepřonemie, my internetoví lékaři se s ní často setkáváme.
@adresa píše: Více
A jak se proti tomu dá bojovat? U nás jsme 2 postižené - já mám vepřové tak 10× do roka, většinou ve formě sušené šunky nebo liberáku od našeho řezníka. Dcera už to neměla minimálně 9 let (tam je to předpokládám extrémně závažné).
@Havlova píše: Více
U tebe bych zvýšila orálně příjem, pro začátek 2 kotlety týdně. To by mohlo k suplementaci stačit.
Dcera bezpochyby bude potřebovat vyšší dávky intravenózně. Začala bych prd. elačkou. Bez krup, pochopitelně, aby to neucpavalo kanylu
@IcePlanet7 ano, dal si knedlo vepro zelo bez masa. Bylo to k obědu v jídelně, protože aktuálně jsem se snažila, aby se přizpůsobil. Nikdo netvrdí, že to je ideální.
Pokud přijde s tím, že mu chutná ze všeho jen čokoláda, tak skoncime u psychologa, protože to je porucha příjmu potravy. Pokud je to naopak a problém mu dělá jen jedno jídlo, tak to vnímám trochu jinak.
A nesouhlasím s tím, že nerozmazlenemu dítěti se nebude zvedat žaludek. Já jako dítě zvracela z koprovky. Kopr mi smrdí dodnes.
Pokud přijde s tím, že mu je špatně ze školy, budu hledat důvod, klidně se může stát, že se bude měnit škola. U jednoho z dětí jsme to už řešili, ranní bolení břicha, častá nevolnost, mohla za to fyzická šikana a když se bránil, měl poznámku, učitelka omlouvala agresora. Teď je na jiné škole a chodí tam rád.
Táhneš to do zbytečného extrému, buď je vše podle rodiče a dítě posloucha, nebo je rozmazlené.