Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Všeobecně psí kousanec bolí a nehojí se nejlépe, ale opravdu to nic nebude.
Hlavně u nás ani žádné onemocnění naštěstí není a očkování je tak nějak jen prevence.
A jinak, pes opravdu nekousne jen tak
nikdy.
@Filzefina píše:
No ja teda doufam, ze dostal, hned jak to udelal. Nasi psi by ani neohrnuli pysk, kdyby kousli, je to to posledni co v zivote udelaji. Nastesti to dobre vedi.
Tak snad nemaj důvod, ne? Píšeš to teda dost divně. Pes, pokud už kousne, tak tě před tím min 5× upozornil jiným gestem, který člověk nekynolog většinou vůbec porozpozná a pak se hrozně diví, že byl rafnut. Nikdo z nás, kromě zadavatelky tam nebyl, tak bych nebyla tak striktní, je klidně možnýný, že tenhle pes není vůbec vycvičenej a že malýho bral jako vetřelce na svým území.
@Filzefina píše:
No ja teda doufam, ze dostal, hned jak to udelal. Nasi psi by ani neohrnuli pysk, kdyby kousli, je to to posledni co v zivote udelaji. Nastesti to dobre vedi.
No nevím pes, kterém nesmí upozornit, že je mu něco nepříjemné může právě nečekaně zaútočit, ale věřím, že to není váš případ. Já mám vrčící psy radši než ty neragující… když vrčí, vím, že něco nechce a můžu se zařídit stejně tak děti… teda samo nejradši mám mazlící s vrtícím ocáskem ![]()
Ono to nebylo bez důvodu, ten pes nějaký důvod měl, jen nikdo neví, jaký. Ale bezdůvodné to nikdy není.
Jestli hned po činu utekl, sám z toho byl rozhozený a kdoví, jak bude reagovat příště. Jeho majitel má zřejmě mezery ve výchově, ale to vy nespravíte. Tak holt vídat se jen bez psa.
Co se týče kousance, doktor s tím nic dalšího stejně dělat nebude. Vzteklina se u nás nevyskytuje, tu bych neřešila, a nic dalšího není třeba. Hodně to převazujte, desinfikujte, dávejte pozor, ať se rána neuzavře, rádo to hnisá a bolí. Ale opět, doktor s tím stejně nic moc neudělá - maxiálně to pořádně znovu vyčistí, nic, co byste nezvládli doma, pokud se vám nechce trávit x hodin na chirurgii.
Měla jsem jako puberťák hafo pokousání, doktor ani jednou, ono se to vždycky nějak vyléčí
.
@MáškaMarie33 píše:
Tak snad nemaj důvod, ne? Píšeš to teda dost divně. Pes, pokud už kousne, tak tě před tím min 5× upozornil jiným gestem, který člověk nekynolog většinou vůbec porozpozná a pak se hrozně diví, že byl rafnut. Nikdo z nás, kromě zadavatelky tam nebyl, tak bych nebyla tak striktní, je klidně možnýný, že tenhle pes není vůbec vycvičenej a že malýho bral jako vetřelce na svým území.
Jasne, tak ze pes kousne dite nastesti ne do obliceje a ty ho obhajujes? to snad ne, mel dostat poradne za vyucenou, ze toto fakt ne.
Chtěla bych vidět očkovací průkaz. A na návštěvu bych tam přestala jezdit, pokud tam byl pes nadále na volno.
@lilith1 píše:
Jasne, tak ze pes kousne dite nastesti ne do obliceje a ty ho obhajujes? to snad ne, mel dostat poradne za vyucenou, ze toto fakt ne.
No, ono je otázkou zda ho fakt kousnul, že. Kolikrát je to spíš šrám od zubu, nikoliv kousnutí a ani to jako kousnutí nebylo tím psem myšleno a vznikne to spíš souhrou náhod.
Kousnutí od křížence labradora by bylo na šití ne
. Ten pes měl být oddělen, pokud není zvyklý na děti a na víc lidí pohromadě ![]()
@j.a.n.i1 Ono je to vcelku jedno. Dobře vycvičený pes by měl reagovat jen a pouze na svého pána. Mě taky rozkousl ve dvou letech na pískovišti jezevčík pusu, dodnes mám jizvu, a kdykoliv vidím, jak pes vodí člověka a ne člověk psa, tak se mi kroutí nehty u nohou. Bez pardonu nosím pepřák a do baráku by mi psa nikdo nedostal.
@j.a.n.i1 píše:
No, ono je otázkou zda ho fakt kousnul, že. Kolikrát je to spíš šrám od zubu, nikoliv kousnutí a ani to jako kousnutí nebylo tím psem myšleno a vznikne to spíš souhrou náhod.
VždyŤ je jedno, jestli to je kousnutí nebo škrábnití zubem. Ten čokl napadl malé dítě
žádný obhajování si nezaslouží.
Jen dodám, že to napomenutí nemusí být vždy. Já když byla malá, tak na mě pravidelně útočil dědův jezevčík. Prostě proto, že měl pocit, že je nade mnou v hierarchii.
ale jezevčíci jsou hajzlíci obecně. S tím křížencem to mohlo být podobné
@lucenka píše:
VždyŤ je jedno, jestli to je kousnutí nebo škrábnití zubem. Ten čokl napadl malé dítěžádný obhajování si nezaslouží.
To prave jedno neni, vubec ho nemusel napadnout… Nebo tys to snad videla?
@j.a.n.i1 píše:
To prave jedno neni, vubec ho nemusel napadnout… Nebo tys to snad videla?
takže pes zubem škrábne, ale není to napadení? Někteří pejskaři jsou fakt mimo ![]()
@lucenka píše:
takže pes zubem škrábne, ale není to napadení? Někteří pejskaři jsou fakt mimo
Nemusi byt, nevis co se tam delo, mohlo mu ditko davat jidlo, mohli se postuchovat, tahat o hracku, takze ne, drobný šrám na ruce nemusi byt napadeni. Stejne jako kdyz jedno dite srazi na hristi druhe, tak to povetsinou taky neni napadeni.
@j.a.n.i1 píše:
Nemusi byt, nevis co se tam delo, mohlo mu ditko davat jidlo, mohli se postuchovat, tahat o hracku, takze ne, drobný šrám na ruce nemusi byt napadeni. Stejne jako kdyz jedno dite srazi na hristi druhe, tak to povetsinou taky neni napadeni.
vždyŤ zakladatelka psala, že šli. Dítě mu nic nedělalo, nic mu nedávalo. Ale rádoby pejskaři si vždycky najdou nějakou omluvu, proč čokl někoho napadne ![]()