Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Heivka @DeLonde Naprosto souhlasím. Mám psa z útulku, teď je uprostřed puberty a i když s ním opravdu hodně pracuju, poslušnost ještě není 100%. A zírám, kolik lidí, i pejskařů, mi radí elektrický obojek na každou kravinu
Na děti jsem ho musela hodně zvykat, většina se klátí, motá, ukazuje, proti psovi se zničehonic vrhá a pro nezkušeného psa je to naprosto nečitelné chování.
Co ovšem nechápu, je chování majitelů - zakladatelčiny rodiny. Já bych svého psa nenechala bez dozoru s dítětem. A to ani s dospělou s osobou, která ho dobře nezná. Souhlasím s tím, že pes nikdy nevyjíždí bez důvodu, zakladatelka zřejmě varovné signály nevnímala. To je blbý, ale od toho tam má být majitel, který má gesta psa nakoukané, a korigovat ho.
@Ba-stet no ano, pes nevyjizdi bez duvodu.., ale…pokud nekdy dal varovny signal a byl za nrj potrestan (servany, zmlaceny cokoli…) pes tam muze chapat, ze varovani je vlastne spatne a priste rovnou bez varování vystartovat. Tohle chovani delaji lidi, ne psi. Oni nam telem i chovanim davaji dost najevo.
@Ba-stet On je problém i v tom, že spousta lidí ty varovné signály nevnímá, nepozná nebo ignoruje. Například švagrová nechala dělat synovi „profi“ fotky se psem (byl to labrador toho fotografa) všichni se rozplývali jak je roztomilá fotka kde chlapeček objímá pejska. Já v tom vidím psa zahnaného do kouta, kterému je to objetí (pes sedí a dítě má ruce kolem zad hrudníku a horní části předních pacek, tudíž pozice kterou většina psů nesnáší) nepříjemné a ve výrazu je vidět že kdyby to pokračovalo o pár minut déle tak buď uteče nebo kousne protože všichni ostatní na jeho volání o pomoc očividně kašlou. Když, například, vidím na internetu takové ty kompilace videí „pes a dítě“, tak se divím že těch pokousaných dětí není víc, protože ve většině případů je to video o tom že dítě psa vyloženě stresuje a dospělí se tím dobře baví. ![]()
@DeLonde @Heivka Ano, myslela jsem to tak, že je i možnost, že naznačoval a nebyl pochopen. Nevím, zda byl můj pes v minulosti trestán, on spíš vůbec nedostal prostor vybudovat normální psí chování - ale on třeba normálně nevrčí, nevyhrnuje pysky. Když se se na něj někdo vrhne a muchlá ho, chvilku drží, pak jakoby ztuhne a začne téměř neviditelně couvat… a za chvilku už štěká (a couvá viditelně). Věřím, že pro spoustu lidí, dokonce i pejskařů, je to taky „bez varování“. Já to mám nakoukané, poznám to a zasahuju. A proto píšu, že bych psa nenechala s nikým, kdo mu nerozumí stejně. Prostě hlavní zodpovědnost mám já, já ho mám korigovat, aby neobtěžoval a neohrožoval (a taky ho chránit před dotěrnými lidmi
)
@Ba-stet jo a ze tech doternych lidi je. Ja mam psa co mi ho dost lidi chteji hladit. A svete div se…kolikrat se ani dospelej nezeptá a pak mi reknou, ze by kousnul. 1) Nekousnul - je to plemeno co je ustekane a varovne vystekne. Takze to vypada hzr nez to je. 2) Co ho maji co hladit. Kdyby k nim prisel treba bezdak nebo cizi clovek a zacal je hladit po hlave a drbat za usima taky by asi vybrhli co ten clovek blbne a nebo ho poslali nekam.
Mam proste plemeno, ktere je rezervovane k lidem, ale oni nejsou schopni to chapat. Mam pocit nekdy, ze ty lidi spis uz pokousu ja ne pes. ![]()
@DeLonde Přesně. Můj voříšek je smolař, má 11 kg a je fakt mimořádně rozkošný, takže k pohlazení láká kde koho. Dospělí jsou horší než děti. Minimálně polovina se vůbec nezeptá, jestli smí, nebo mi jen zahlásí: „Můžu si ho pohladit,“ a ruku už maj na psovi. A z toho slušnějšího ranku mi na moje „Promiňte, ale ne, byl týraný a bojí se lidí“, celkem dost lidí odpoví:" Ale mě se nemusí bát, já mam psy rád." A jdou na to ![]()
A úplně každý udělá ten klasický chybný manévr - ruka před čumák a hladit pres hlavu. Což nemilujou ani klidní psi mazlení od miminka, můj měsíce třískanej pes si možná nezvykne nikdy…
@Ba-stet presne tak to mam take. Cuchne k ruce a oni hned sahaji. A kdyz se nekdo zepta tak uz automatickx ceka odpoved ano muzete…, protoze kdyz reknu ze nema rad hlazeni tak blbe koukaji a jednou jsem dostala sprdung ze to je o vychove to hlazeni. Nic mene nevim proc by se kazdy pes mel nutne kamaradit. Pes byl vzdy o hlidani, bohuzel hodne lidi dnes psa vidi jako tvora na mazleni.
@DeLonde Oni lidí občas nechápou, já mám psy co milují lidí, ale aby byly holky pohladitelné tak je musím posadit a lehce uklidnit, jinak skáčou, olizují a škrábou. Nejvíc miluju když jdu se psem na vodítku, druhého psa má na ohlávce můj čtyřletý, já za ruku 15 měsíční holčičku a teď mi na ty psy začnou volat, mlaskat a ti otrlejší jim i nabízí pamlsky ![]()
@Heivka znám to taky, naštěstí teď mám psa, který už z dálky budí respekt, a ještě když má košík, tak vypadá jako nejzlejší pes na světě, takže jsou lidi kolem hooodně obezřetní a jsem za to ráda.
@Heivka To znám, mám poměrně malé psy, a když ho někdo chce pohladit, tak šílím. Si vůbec neuvědomují, že ten pes se po nich může ohnat. Netuším, proč si myslí, že každý pes je nadšený, když na něj hrabou cizí lidé. ![]()
Já to znám přesně z druhé strany
Jdu s dětma, jedno z nich má ze psů velký respekt a obě jsou naučené, že na cizí psy se nasahá, nevolá a vyhýbá se jim. No a pes na volno přiběhne a začne skákat. A z dálky jen slyším „on si chce jen hrát, nebojte se…“. To zase považuju za nevychovanost já. Nebo pes bez náhubku a vodítka kolem nás začne pobíhat a štěkat a majitelka místo aby psa odvolala, tak jen pronese „jééé, vy se mu asi nelíbíte“ ![]()
Bohužel se mi to na sídlišti stává poměrně často. Jsou to stále ti samí nevychovaní jedinci (majitelé
), kteří by neměli mít ani křečka. Většina je naštěstí rozumná a psy mají zvládnuté.
Když někoho kousne pes, je důležité první přivést toho psa a zjistit, zda je očkován proti vzteklině a až potom nechat vyšetřit dítě.
@Viky.B
Dobrý den, a je potřeba se i nějak odčervit? Může na nás pes takto přenést nějaké parazity?